PÄÄKIRJOITUS Liikenteessä ei pidä olettaa mitään

0

Pyyhkijänsulat, lasinpesuneste ja polttimot. Viimeistään nyt kannattaa tarkistaa näkyvyys kuntoon.

Näin muistuttaa tiedotteessaan Traffic Management Finland tavoitteenaan turvallinen ja sujuva liikenne maalla, merellä ja ilmassa.

Peimarissa liikutaan tähän aikaan vuodesta etupäässä maalla, mutta näkeminen ja näkyminen on yhtä kaikki tärkeää.

Hyvät valot, kirkas tuulilasi ja haukankatsekaan eivät kuitenkaan aina riitä. Kuten tiedetään, saattaa esimerkiksi peura ilmestyä pimeällä auton eteen ”kuin tyhjästä”. Törmäys voi tapahtua jo ennen kuin jalka ehtii edes hipaista jarrupoljinta.

Aika usein myös jalankulkija tai pyöräilijä putkahtaa syyspimeällä esiin äkkiä ja yllättäen kuin toisesta todellisuudesta. Silloin on useimmiten kyse siitä, että heijastinvarustus on puutteellinen tai että sitä ei ole lainkaan.

Heijastimettomat näkyvät keskustojen katuvaloissakin heikosti. Niinpä synkkinä syysiltoina sattuu suojateilläkin vaaratilanteita.

Suojatieonnettomuuksien taustalla on usein autoilijan ylinopeus, välinpitämättömyys tai hajamielisyys. Mutta ei aina. Onnettomuusriskiä kasvattaa myös jalankulkijan tai pyöräilijän liiallinen itsevarmuus.

Minulla on lupa. Olen oikeassa. Minä saan. Näin ajattelee moni pyöräilijä ja jalankulkija, mutta oikeassa oleminen ei vahingon sattuessa lohduta. Jokainen autoilija on kokenut tilanteen, jossa jalankulkija tai pyöräilijä lennähtää kuin salamana etuviistosta valokiiloihin. Jos on liukasta, on onnettomuuden riski suuri.

Eikä tämä suinkaan ole kevyen liikenteen syyllistämistä, vaan ihan pelkkää faktaa. Autoilijan aistit ovat rajalliset.

Liikenteessä ei siis kannata olettaa mitään.

Autolla ajaminen Turun keskustassa syksyisenä viikonloppuiltana on painajaismaista. Fillareita, sähköskoottereita ja jalankulkijoita tulee solkenaan parista, kolmesta suunnasta välittämättä juurikaan siitä, minkä väriset valot palavat ja kenelle.

Päihteet ehkä lisäävät luovuutta, mutta heikentävät taatusti arvostelu- ja arviointikykyä.

Holtittomasta tankojuoppoudesta – jota ei ilmeisesti enää edes pyritä hillitsemään – eivät kärsi pelkästään autoilijat, vaan myös selvin päin liikkeellä olevat pyöräilijät ja jalankulkijat.

Turvaväleistä on puhuttu tänä vuonna enemmän kuin koskaan aikaisemmin. Traffic Management Finland muistuttaa, että turvavälit suojaavat edelleen myös tieliikenteessä.

– Ne antavat kallisarvoista aikaa reagoida äkillisiin tilanteisiin silloin, kun liukkaat kelit pidentävät jarrutusmatkoja.

PERTTU HEMMINKI