PÄÄKIRJOITUS Läheisyys on voimavara, mutta nyt vaaraksi

0

Koronavirus kiristää otettaan ja tunkee tälläkin seudulla yhä lähemmäksi. Paimiossa viikonloppu nosti esiin useamman altistumismahdollisuuden, vaikka todettuja tartuntoja ei edelleenkään ole ollut montaakaan. Silti ymmärrämme, että tilanne on pahenemassa ja varotoimet ovat yhä tarpeellisempia.

Samaan aikaan lähestyy joulu, johon ajankohtana yleensä kuuluu läheisyys ja perheiden tiivis yhdessäolo – usein laajemmallakin kuin ydinperheen joukolla. Tulevana viikonloppuna on ensimmäinen adventti, johon tällä seudulla kuuluu tyypillisesti pikkujoulun viettoa perhepiirissä ja toki yleensä näinä viikkoina pikkujouluja on vietetty myös työ- ja harrastusporukoissa.

Nyt läheisyys, jonka pitäisi olla voimavara, onkin pahasta, ja jopa vaarallista. Tällä kertaa joulu tulee hiukan hiipimällä, sillä monet tutut tapahtumat ja yhdessäolon hetket on peruutettu. Valitettavan selkeä on myös viranomaisohje: kokoontumisrajoitukset ovat voimassa ja on terveellisempää toimia mahdollisimman pienissä ryhmissä. Näin siksi, että tartunnat pysyisivät kurissa, ettei pikkujouluajan jälkeen edessä ole vieläkin rajoitetumpi joulu.

Tässä lehdessä parikin jouluhenkistä paimiolaista kertoo, miten he rakentavat joulua. Molemmista jutuista mieleen jää, että paras ja aidoin joulutunnelma syntyy itse tekemällä ja lopultakin varsin selkein ja yksinkertaisin konstein. Koti koristuu, kynttilät tuikkivat, glögi ja joulutortut tuoksuineen luovat tunnelmaa. On kivaa tehdä ystäville lahjuksia, ja nauttia sitten antamisen ilosta.

Tuttuja, perinteisiä keinoja joulutunnelman luomiseen siis löytyy. Läheltä ja oikeastaan aika helpostikin, kun vain alkaa etsiä.

Nyt jouluaikaa värittää aivan erityisesti myös se, että jos oma joulu on runsas ja ylenpalttinen, siitä varmaan voisi riittää annettavaa myös heille, joilla tilanne on toinen. Auttamisen tapoja löytyy kyllä, jos vain on halua.

Tämän joulunalusajan lehdissä tunnistat jouluiset juttumme sitä varten tehdystä vinjetistä, jossa juoksee reipas tonttu.

Koronasta viis, hyvää joulunodotusta! Kyllä tästä selvitään.

Taina Tukia