Etätyö muutti elämän erilaiseksi

0
-Kesällä etätöiden tekeminen oli kivaa kun sai tehdä hommia mökillä.

Paimio

Turun yliopistossa lähipalveluiden sihteerinä toimiva Anne Rumpunen-Virtanen ei stressaa liikaa Koronatilannetta, mutta arki on muuttunut erilaiseksi. Maaliskuussa normaali työpäivä keskeytyi työnantajan ilmoitukseen, että etätyöt alkavat heti.

– Soitin silloin johtajalle ja ilmoitin, ettei minulla ole edes kannettavaa tietokonetta. Sain ohjeistuksen ottaa pöytätietokone mukaan. Muutamien teknisten säätöjen jälkeen tuttu työpaikka vaihtui oman kodin työhuoneeseen, Rumpunen-Virtanen kertoo.

Etätyöhön siirtyminen ei tullut kuitenkaan yllätyksenä, sillä mediassa oli kirjoitettu paljon viruksen leviämisestä ja suosituksia etätyöhön siirtymisestä alkoi olla eri puolilla Suomea.

– Yliopistoilla oli yhtenäinen linjaus koronan suhteen, ja oli selvää, että ainakin sihteerit siirtyvät heti etätyöhön. Periaatteessa osasin odottaa tietoa, mutta oli se silti yllätys kuinka nopeasti asiat etenivät.

Pääluottamusmiehenä työpaikalla toimiva Rumpunen-Virtasen mukaan työpaikalla oli juuri saatu tehtyä etätyösopimus ja muutamat työntekijät siirtyivät osittaiseen etätyöhön. Sitten tuli Korona ja kaikki siirtyivät kotiin tekemään töitä.

Työt sujuvat entiseen malliin, eikä konkreettinen työnkuva ole muuttunut etätyöstä huolimatta mitenkään. Vaikka työnkuva on samanlainen, arki on muuttunut pysyvästi.

– Minulla kesti kauan sopeutua etätöiden tekemiseen. Varsinkin alussa, ja joskus vieläkin käy niin, että vapaa-ajan ja työn välinen raja hämärtyy. En pidä kahvitaukoja vaan kahvikuppi tyhjenee töitä tehdessä.

Palaverien määrä on kasvanut huimasti. Asiat, jotka ennen sai hoidettua kätevästi toimistossa jutellen, vaatii nyt aina erillisen etäkokouksen.  Teams, Zoom ja Skype palaverit ovat nykyään osa päivittäistä arkea.

– Kaipaan normaalissa arjessa eniten työyhteisöä. Vaikka juttelen työkavereiden kanssa videopalaverissa, fyysinen läheisyys puuttuu. Kokouksissa tulee myös puhuttua vain nopeasti tärkeät asiat ja sellainen small talk puuttuu kokonaan arjesta.

Sosiaalisena ihmisenä Rumpunen-Virtanen mietti keväällä, miten hän selviää etätöistä.

– Kaikkeen oppii ja sopeutuu, nainen toteaa mietteliäänä.

Etätyöt jatkuvat toistaiseksi, eikä kenelläkään ole tietoa tulevasta. Rumpunen-Virtanen haluaa silti pysyä positiivisena ja jatkaa elämää mahdollisimman normaalisti.

– Ei voida lakata elämästä ja sanoa lapsille, että tänne ei saa tulla. Elämä jatkuu kaikesta huolimatta.

Tämä on ensimmäinen juttu juttusarjassamme, jossa tutkaillaan millaisia vaikutuksia korona-aika on tuonut ihmisten arkeen.