Hämyhetkiä luonnossa

0
Hongisto ei tarjoile uudella levyllään hälyä, vaan pyrkii siihen, että kuulijalle syntyisi rauhallinen ja viihtyisä olotila.

PAIMIO-SAUVO-KAARINA

Hyönteisistä koottuja pikkubändejä tekemässä polyrytmejä keskenään. Junan jyskytykseltä kuulostavaa sirkkojen raksutusta, jonka yllä hyttysten kuoro kirkumassa junanpilli-efektiä. Kakkosbassoa mörisevä sammakko. Kivi, joka soi oikeasti.

Ja niin edelleen.

– Kunnan sekoilua, sanoo Sauvosta lähtöisin oleva, nykyisin Turussa asuva säveltäjä ja musiikin opettaja Ilari Hongisto .

Hän vastaa tuoreen Luonnos -äänitteensä myötä edellä mainituista – ja lukuisista muistakin – oudoista ja kiehtovista äänimaisemista.

Niitä syntyy, kun Hongisto äänittää luonnon tarjoamaa raakamateriaalia ja muokkaa siitä, monenkirjavien studio-härpäkkeiden avulla, eräänlaista luontoäidin musiikkia.

Lopputulos on ainakin ensi kuulemalta kiinnostava, rentouttava ja hauska.

Keskustelua siitä, onko tässä perimmältään kyse musiikista, voisi käydä loputtomiin ravintolapöydän ääressä tai väitöskirjatasolla. Mutta ehkä sen seikan pohdinta ei ole niin tärkeää.

Mikro-makro-leikittelyäVaikka Hongisto puhuu hieman hymyillen ”sekoilusta”, on hän ihan totisella asialla. Hongiston uurastus luontoäänien kanssa ollut hyvinkin strategista ja määrätietoista. Omassa spesiaali-lajissaankin ainutlaatuista Luonnos -levyä on työstetty yksityistä vuotta.

– Projekti on ollut isotöinen. Erilaisia äänitiedostoja on kertynyt tuhatmäärin. Olen pyrkinyt ryhmittelemään niitä jollakin tapaa loogisesti. Lintujen kohdalla esimerkiksi siten, että on melodiset, staattiset, matalat ja korkeat laulajat, Hongisto kertoo.

– Tämä on eräänlaista mikro-makro-leikittelyä, mutta ei kuitenkaan itsetarkoituksellista, tekotaiteellista puuhastelua. Päätarkoituksena on tuottaa vastaanottajalle nautittava ja mielenkiintoinen kuuntelukokemus.

Levyssä on vaikeasti määriteltävää kauneutta, mutta myös jotain hupaisaa. Saako tätä levyä sanoa hauskaksi?

– Saa toki! Mutta totta kai sitä on tehty myös otsa kurtussa. Kauan ja pieteetillä.

Nötön kautta IntiaanLuonnos koostuu erillisistä ja eri vuosina tehdyistä kokonaisuuksista. Ne ovat nimeltään Taivas alla , Kaakkoismuutto , Matkalla ja Soiva kivi .

Taivas alla -teos yhdistää hyönteisten, pääosin sirkkojen ääniä maailman joka kolkalta.

– Sävellyksellä hyönteiset tekevät musiikkia yhdessä muodostaessaan erilaisia pieniä hyönteiskokoonpanoja, Hongisto valaisee.

Kaakkoismuutto koostuu lintujen äänistä. Se alkaa kuulaan pohjoisen Suomen yölaulajilla ja jatkuu Etelä-Suomen päivälaulajien kautta saariston linnuilla. Saaristosta sävellys siirtyy leikaten Intian Goan linnuston runsaaseen äänimaisemaan.

– Kuulija matkaa Suomesta Intiaan aivan kuin oikeat linnut.

Matkalla on road trip -henkinen sävellys sammakoiden äänistä. Teoksella laulaa yli sata eri maanosien sammakkoa.

Soiva kivi on teos Nötön saarella, saaristomeren kansallispuistossa sijaitsevan ja soivan lukkarinkiven äänistä.

Kansanmuusikko ja kanteleen soittaja Arja Kastinen improvisoi rytmit kivellä sekä johtaa Aino-tyttöjä , jotka ovat yhdessä luoneet teoksen kanteleosuudet.

Eli ei ihan tavallista päivänpoppia.

Albassa ei säikähdettyHongisto osoittaakin nöyrän kiitoksen ennakkoluulottomalle julkaisijalle, turkulaiselle klassiseen taidemusiikkiin profiloituneelle Alballe .

– Tällainen luonnonääniin pohjautuva monikanavaratkaisu ei todellakaan ole mitään musiikillista peruskauraa.

Kahden disketin albumi on Blu-ray-formaatissa, ja teokset on sävelletty surround-kuuntelulle. Sävellysten stereoversiot voi kuunnella tavallisella cd-soittimella.

Blu-ray-levyn antia lisäävät kuhunkin sävellykseen sovitetut, suomalaisiin luontokuviin perustuvat videot, jotka ovat Salla Hongiston tyylikästä käsialaa.

Lue lisää projektista osoitteessa www.luonnos.net.

FAKTAMusiikin maisteri Ilari Hongisto on kansainvälisesti palkittu säveltäjä, muusikko, studiotyöläinen ja musiikkialan opettaja. Säveltäjänä hänen erikoisalaansa on elektroakustinen musiikki.

Hongiston teoksia on esitetty Suomessa ja ulkomailla, ja ne ovat menestyneet myös sävellyskilpailuissa:

Taivas alla -teos voitti eurooppalaisen elektroakustisen musiikin sävellyskilpailun Pariisissa 2012. Kävellen -teos sijoittui kolmanneksi pohjoismaisessa kuoromusiikin sävellyskilpailussa 2007.

​Tällä hetkellä Hongisto työskentelee Turun konservatoriossa lehtorina. Musiikin teorian ja säveltapailun ohella hän opettaa sävellystä ja sovittamista ja vetää musiikkituotannon ammattitutkintoa.

Taivas alla -äänitteen julkaisukonsertti pidettiin Turun Sigyn-salissa.