Matkailu vaihtui kotoiluun

0
Ulkona tarkenee vielä kahvitella ystävien kanssa.

PAIMIO

Aktiivista elämää viettävä Senita Lahdenperä istuu ulkona kahvikuppi kädessään. Marraskuun viileä tuuli ei haittaa kahvittelua, sillä tuoleilla on lämpimiä vilttejä ja aurinko lämmittää vielä hieman. Matkailua rakastava Lahdenperä kotiutui juuri pieneltä lomareissulta aviopuolisonsa kanssa.

– Tulimme juuri kotiin Ruissalon kylpylästä. Loma oli rentouttava, mutta kaikesta huomasi, että koronan pelko ja rajoitustoimet olivat koko ajan läsnä. Heti ovessa oli lappu, että kylpylässä suositellaan maskin käyttöä ja respasta annettiin meille vielä lisää maskeja mukaan, Lahdenperä kuvailee muutoksia.

Ihmisiä oli liikkeellä paljon vähemmän kuin normaalisti ja jokainen piti etäisyyttä tuntemattomiin ihmisiin. Aamiaiselle jonotettiin maskin kanssa ja kuntosalilla piti desinfioida vuoroin käsiä ja laitteita.

– Olimme lomalla suunnilleen viikon, eikä sillä aikaa huonetta siivottu kertaakaan. Olisi ehkä siivottu jos olisimme erikseen pyytäneet, mutta varmasti yritettiin tälläkin tavalla välttää kaikkea kontaktia, Lahdenperä pohtii.

Pariskunta oli suunnitellut kesällä matkaa Saksaan ja syksylle oli kaikenlaisia suunnitelmia, mutta kaikki meni uusiksi koronan vuoksi. Lahdenperä on kuitenkin onnellisessa asemassa, sillä hän saa viettää kotona aikaa puolisonsa kanssa ja harrastukset pitävät naisen kiireisenä.

– Keräämme puolisoni kanssa marjoja ja sieniä. Nyt olemme saaneet kerättyä jopa 3000 litraa metsän antimia talteen. Olen onnellinen, etten joudu elämään yksin. Jos on yksinäinen eläkeläinen, eikä uskalla poistua mihinkään kotoa, voi tulla kyllä sellainen tunne, että on vankina omassa kodissaan.

Vaikka pariskunta kuuluu riskiryhmään ikänsä puolesta, elämä ei ole pysähtynyt.

– Näemme kyllä lapsia ja lapsenlapsia säännöllisesti. Ystäviä tulee myös nähtyä koronasta huolimatta. Vieraiden kestitseminen on kuitenkin erilaista kuin ennen, sillä tapaamme läheisiä ihmisiä vain ulkona. Kesällä on ollut mukava istua omalla pihalla ja nauttia kuppi kahvia ystävien ja perheen seurassa, Lahdenperä kertoo, ja pohtii samalla kuinka talvi vaikuttaa ulkona kahvitteluun.

Matkustelun lisäksi suurin muutos arkeen on ollut myyjäisten ja tapahtumien peruminen. Barbin vaatteita valmistava taitava nainen on viihtynyt markkinoilla ja myyjäisissä ympäri Suomea, mutta nyt melkein kaikki tapahtumat on peruttu.

– Joitain tapahtumia saattaa olla vielä ennen joulua, ja menen kyllä myyjäksi jos vain mahdollista. Sen verran olen kuitenkin varuillani koronan vuoksi, että sisätiloihin en lähde myymään tuotteita vaan pystytän kojuni ulos.

Lahdenperä odottaa malttamattomana, että koronaan saataisiin rokote. Kun tautitilanne rauhoittuu, on pariskunnalla jo selvät suunnitelmat tulevaisuudelle.

– Kyllä me heti jonnekin matkalle lähdetään, ja ollaan siellä ihan ajan kanssa.

Kuntsari kuulostelee millaisia vaikutuksia korona-aika on tuonut ihmisten arkeen.