Missä on pysähtymisviivan oikea paikka?

0
Rungontietä pitkin 110-tielle saapuvilla on nykyisin pakollinen pysähtyminen vasta kevytväylän ja suojatien jälkeen. Jalankulkijoita ja pyöräilijöitä on toki silti väistettävä.

KAARINA Piikkiön suunnalta on pyydetty juttua Rungontien ja 110-tien risteyksen liikennejärjestelyistä.

Piikkiöläistä lukijaa askarruttaa Stop-merkkiin liittyvän pysähtymisviivan uusi sijainti. Aikaisemmin viiva velvoitti Rungontieltä 110-tielle saapuvat autoilijat pysähtymään jo ennen kevytväylää. Nyt Stop-merkki ja viiva velvoittavat pysähtymään vasta väylän jälkeen. Etuajo-oikeutettua tietä tarkoittava kärkikolmio on kuitenkin jo ennen kevytväylää kertomassa, että myös pyöräilijöitä ja jalankulkijoita on risteyksessä väistettävä.

– Liikenneturvallisuuden kannalta olisi mielestäni parempi jos Stop-merkki ja pysäytysviiva olisivat yhä entisellä paikallaan, ennen kevytväylän suojatietä, lukija kirjoittaa.

Mitä asiasta tuumii Varsinais-Suomen ELY-keskuksen kaarinalainen liikenneturvallisuusinsinööri Jaakko Klang?

– Aikaisemmin pysähtymisviiva oli kyseisessä risteyksessä todellakin jo ennen suojatietä, mutta viivan sijainti ei ollut toimiva. Autoilijat eivät kokeneet järkeväksi pysähtyä paikassa, mihin 110-tien liikenne näkyi vain osittain, Klang kertoo.

– Nykyisin ajatellaan, ettei pysähtymisviivaa kannata sijoittaa sellaiseen paikkaan, josta on heikko näkyvyys etuajo-oikeutetulle päätielle. Paikassa, mihin autoilija määrätään pysähtymään, on oltava hyvä näkyvyys molempiin suuntiin.

– Eräs näkyvyyttä rajoittava tekijä Rungontieltä risteykseen tultaessa on 110-tien varressa vasemmalla oleva koivurivi. Kyseisillä koivuilla oli merkitystä pysähtymisviivan sijainnista päätettäessä.

Jaakko Klang, päätetäänkö pysähtymisviivan sijainti tapauskohtaisesti vai onko olemassa joku päivitetty yleisohje, jonka mukaan toimitaan?

– Sellainen yleislinjaus on – ellei jo olemassa, niin ainakin tulossa – että jos jalankulun ja pyöräilyn suojatie on kohtalaisen kaukana päätiestä, niin pysähtymisviiva on vasta suojatien jälkeen. Ennen suojatietä on kuitenkin kärkikolmio, joka kertoo, että risteykseen saapuvan autoilijan on väistettävä pyöräilijöitä ja jalankulkijoita.

Lukija huomauttaa, että Rungontien risteyksestä hieman Turun suuntaan eli Vanhan Viipurintien ja 110-tien risteyksessä on Stop-merkki ja pysähtymisviiva ennen suojatietä ja kevyen liikenteen väylää. Kommentti tähän?

– Vanhan Viipurintien ja 110-tien risteys tullaan lähiaikoina ottamaan tarkasteluun. Ja jos muutoksille koetaan olevan tarvetta, niin ne toteutetaan.

– Liikennejärjestelyt pyritään tekemään tienkäyttäjien kannalta mahdollisimman mielekkäiksi. On havaittu, että epäonnistuneiksi tai omituisiksi koetut järjestelyt ruokkivat liikennesääntöjen laiminlyöntiä.

– Korostan, että kolmion takaa tulevat autoilijat ovat tällaisissa risteyksissä aina väistämisvelvollisia myös kevyeeseen liikenteeseen nähden. Viiva tiessä tarkoittaa, että sen kohdalla on viimeistään pysähdyttävä.

PERTTU HEMMINKI