Mitä jos lähtisit kaamoskävelylle?

0

PAIMIO

Paimiossa yritetään herätellä henkiin vuosien takaista tapaa liikkua turvallisesti hiekkatekonurmella kävellen marraskuun ja helmikuun välisenä aikana. Erityisesti ikääntyneitä, mutta toki kaikenikäisiä kannustetaan liikkumaan koronasta ja liukkaudesta huolimatta esteettömällä Soikan Stadionilla, joko kaamoskävelyillä keskiviikkoisin kello 12-15, tai sitten omatoimisesti, ulkoiluystävän tai omaisen kanssa muulloinkin, kun kenttä on vapaana.

Paimion kaupungin erityisliikunnanohjaaja, hyte-koordinaattori Matleena Koskinen on havainnut, että ikääntyneet eivät uskalla tulla koronan vuoksi sisätiloihin liikkumaan, vaikka liike olisi heille toimintakunnon ylläpitämiseksi tärkeää.

– On tutkittu, että pelkästään kotioloissa kävelyaskeleet jäävät alle 2000 askeleen ja jos tämä pitkittyy usean viikon ajan, on sillä ikäviä seurauksia ikääntyneiden lihasvoimaan ja sitä kautta toimintakykyyn. Haluamme muistuttaa, että hiekkatekonurmi ei ole liukas ja siellä voi käyttää apuvälineitä, kuten sauvoja kulkiessaan.

Kaamoskävelyissä kaupunki yhdistää vetovastuussa voimia Paimion Hakan ja muiden yhdistysten kanssa, eli ne toimivat vuorotellen keskiviikkovuoron tapahtumaisäntinä ja voivat samalla esitellä toimintaansa ja tavata turvallisesti tuttuja. Samalla tietenkin juuri sen isäntäyhdistyksen oma jäsenistö voidaan aktivoida liikkumaan ja osallistumaan.

Kaamoskävelyt voi merkitä suorituskorttiin, ja päätöspäivänä ahkeria kävelijöitä palkitaan.

– Muistetaan turvavälit ja meillä on maskisuositus. Avajaispäivänä kävelyä vauhdittaa musiikki ja mehutarjoilu. Peimarin Koirista tulee vieraita, kertoo Matleena.

– Toivon, että Kaamoskävelyt tuovat iloa ja eloa ikääntyneen arkeen, sillä se on hyvinvoinnin ja terveyden edistämistä parhaimmillaan. Pysytään siis terveenä, pystyssä ja ennen kaikkea liikkeessä läpi talven.

FAKTA


Ikäihminen tarvitsee liikuntaa


Päivittäisen liikkumisen vähentyminen heikentää vääjäämättä lihasvoimaa ja lisää riskiä saada monia muitakin sairauksia.

Jos päivittäinen liikkuminen rajoittuu vain kotipiirin arkiaskareisiin (alle 2000 askelta), jo kahden viikon aikana

-lihasmassa voi vähentyä lähes kilon verran (n 1-3 %)

-ja tämän myötä lihasvoima voi heikentyä jopa 15 %.

lähde:Ikäinstituutin Voimaa Vanhuuteen materiaali