Otto Heikolan ohjaama dokkari voitti Kööpenhaminassa

0
Dokumentin päähenkilöitä ovat entiset huippusuunnistajat Tuomo ja Liisa Peltola. Elokuvan lehdistömateriaaliin liittyvä stillkuva.

PAIMIO Paimiolaislähtöisen Otto Heikolan ohjaama lyhyt dokumenttielokuva Vaeltajat ( Wandering in the White ) palkittiin viime lauantaina parhaana pohjoismaisena elokuvana Nordic Adventure Film Festivalilla Kööpenhaminassa. Pohjoismaiden suurin seikkailuaiheisiin elokuviin keskittyvä festivaali on järjestetty vuodesta 1996 lähtien.

Vaeltajat kertoo Tuomo ja Liisa Peltolan tarinan, jossa entiset huippusuunnistajat eksyvät lumimyrskyssä hiihtovaelluksellaan Käsivarren Lapissa. Epäonninen vaellus tapahtui vuonna 2015 ja rekonstruktiokohtauksia sisältävä lyhytelokuva kuvattiin samoilla tapahtumapaikoilla kolme vuotta myöhemmin.

– Tunnustus ilahduttaa ja tuntuu erityisen osuvalta, sillä juuri pohjoismainen yhteistyö korostuu tässä Suomen, Norjan ja Ruotsin rajaseuduille sijoittuvassa tosielämän selviytymistarinassa, toteaa elokuvan ohjaaja Otto Heikola.

– Erityiskiitos kuuluu dokumenttielokuvan päähenkilöiden Liisa ja Tuomo Peltolan lisäksi norjansaamelaiselle Ole-Thomas Baalille, jonka ansiosta Peltolat pelastuivat ja heidän inspiroivan tarinansa kertominen on mahdollista”.

Vaeltajat -elokuva – jonka tekijätiimiin kuuluu useita paimiolaislähtöisiä henkilöitä – on esitetty 15 kansainvälisellä elokuvafestivaalilla Euroopassa, Aasiassa ja Pohjois-Amerikassa, muun muassa Norjan suurimmalla elokuvafestivaalilla Tromssassa. Lisäksi se on nähty Ylellä, SVT:llä, Elisa Viihteessä ja C Moressa.

Ohjaus: Otto Heikola. Käsikirjoitus: Otto Heikola & Anniina Kauttonen. Tuotanto: Valtteri Munkki. Leikkaus: Anniina Kauttonen. Äänisuunnittelu: Mikko Heino. Musiikki: Salla Luhtala.