Paimioon kaavaillaan EU-maita palvelevaa suuren kokoluokan tekstiilikierrätyslaitosta

0
Paimiossa muurattiin viime elokuussa Restelin uuden poistotekstiililaitoksen peruskivi. Se saattoi olla alku paljon enemmällekin. Restelin laitos valmistuu hyvää vauhtia ja aloittanee toimintansa helmikuussa 2021.

PAIMIO

Euroopan Unionin alueelle on tulossa lähiaikoina viisi suurta tekstiilien kierrätyslaitosta. Suomi havittelee yhtä niistä. Jos ison mittakaavan kierrätyslaitos saadaan Suomeen, on Paimio vahvasti ehdolla sen sijoituspaikaksi.

Näin kertoivat tiistaina 10. marraskuuta muun muassa YLE ja Ilta-Sanomat nojautuen STT:n ja talousuutistoimisto Startelin välittämiin tietoihin.

Business Finlandin bio- ja kiertotalousohjelman päällikkö Marika Ollaranta on kertonut STT:lle ja Startelille, että “Suomi tavoittelee suurta tekstiilien kierrätyslaitosta eli hubia, jolla on EU:n virallinen status” ja että “yksi EU:n viidestä niin sanotusta kierrätys-hubista tulisi Paimioon”.

Paimioon sijoittuva keskus voitaisiin Ollarannan mukaan avata mahdollisesti jo vuoden 2021 kesällä.

Tällä hetkellä 75 prosenttia tekstiileistä menee polttoon tai kaatopaikoille. Tilanne on muuttumassa, koska neitseellisen materiaalin käyttö alkaa tulla kalliimmaksi kuin kierrätysmateriaalin käyttö.

Ollarannan mukaan Suomessa toimii paljon yrityksiä, jotka ovat tekemisissä kierrätetyn tekstiilikuidun kanssa arvoketjun eri vaiheissa.

Kierrätettyä kuitua voidaan käyttää paitsi tekstiiliteollisuudessa myös esimerkiksi huonekalu- ja rakennusteollisuudessa

Euroopassa myös autoteollisuus käyttää kierrätettyä tekstiilikuitua.

– Ihmiset kokevat hyväksi, että käytetyt vaatteet menevät jatkojalostukseen, mutta tekstiilien kierrättäminen on vasta laajentumisvaiheessa, Ollaranta totesi STT:lle.

 

 

“Mahtava juttu Paimiolle”

Paimio on tehnyt elinkeinojohtaja Mika Ingin ja kaupunginjohtaja Jari Jussinmäen johdolla vahvaa lobbaustyötä sen hyväksi, että Paimioon saadaan luotua merkittävä kierrätystekstiili-klusteri.

– Kansallisesti suuri keskittymä muodostuu joka tapauksessa, mutta tavoitteet ovat Euroopan tasolla saakka, kommentoi Mika Ingi haluamatta kuitenkaan arvioida, millä todennäköisyydellä Suomi ja Paimio kyseisen EU-mittaluokan laitoksen saavat.

– Olemme joka tapauksessa kovasti puskeneet tätä ajatusta, ja olen todella iloinen siitä, että Paimio on tulossa Suomen EU-kierrätyshubin sijaintipaikaksi. Jos kaikki sujuu hyvin, on luvassa huomattava määrä työpaikkoja. Tämä on Paimion kannalta mahtava juttu.

Sitä seikkaa, että yksi viidestä EU-hubista saataisiin Suomeen, puoltaa esimerkiksi se, että Suomi on eurooppalainen edelläkävijä tekstiilikierrätyksen saralla.

Muun muassa Suomen Tekstiili & Muoti ry on viime aikoina painottanut vahvasti, että Suomen kannattaa tarttua EU:n kiertotalousohjelman mahdollisuuksiin.

Suomen Tekstiili & Muoti ry. on vaikutusvaltainen työmarkkina-, palvelu- ja edunvalvontajärjestö, jonka jäsenyritykset tuottavat muun muassa vaatteita ja asusteita, sisustustekstiilejä, sairaalatekstiilejä ja kuitukankaita.

 

Paimioon rakennetaan parhaillaan valtakunnallista poistotekstiilikeräyksen pilottilinjastoa.

Lue Kuntsarin aikaisemmat jutut aiheesta:

Paimioon nousee poistotekstiileihin erikoistunut teollisuuslaitos – Uudessa hallissa liiketoimintaa kehittävät sekä uusi yritys että paikallinen jätehuoltoyhtiö
Tekstiilikierrätyksen uuteen aikakauteen startataan Paimiosta