Paimiossa jälleen yksi uusi koronatartunta – Kolmannes koko Suomen uusista tartunnoista henkilöillä, jotka jo karanteenissa

0

Paimioon on kirjattu yksi uusi koronavirustartunta, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) torstaina. Paimiossa on havaittu nyt yhteensä 9 tartuntaa.

Keskiviikkona THL raportoi kahdesta uudesta tartunnasta Paimiossa.

Vistan koulussa 2.11 ilmennyt koronasairastuminen ei ole johtanut jatkotartuntoihin koulun oppilaiden tai koulun henkilökunnan piirissä, kertoi Vistan koulun rehtori Ari Nuorikkala keskiviikkona. Kaikki sairastumisesta johtuneet karanteenit  ovat päättyneet.

 

Varsinais-Suomen alueella koronatartuntoja on nyt yhteensä 1 248, joista 23 on uusia. Myös Kaarinassa raportoitiin torstaina yhdestä uudesta tartunnasta.

Suomeen kirjattiin torstaina yhteensä 197 uutta koronavirustartuntaa. Koko Suomessa on nyt yhteensä keväästä alkaen ollut 18 542 tartuntaa.

Tämänhetkistä epidemiatilannetta leimaavat nopeat alueelliset muutokset, kertovat sosiaali- ja terveysministeriö ja THL torstaina.

– Suomella on edelleen hyvät mahdollisuudet pitää tilanne kansainvälisesti arvioituna melko hyvänä. Tämä edellyttää sitä, että ihmiset jaksavat pysyä valppaina ja kärsivällisesti noudattaa viranomaisten antamia ohjeita ja suosituksia. Epidemian nopeaan loppumiseen ei pidä tuudittautua, kerrottiin aamun tiedotustilaisuudessa.

Viime viikolla suurin osa tartunnoista oli peräisin kotimaasta. Ulkomailla saatujen tartuntojen osuus oli noin 8 prosenttia, ja näistä aiheutui joitakin jatkotartuntoja Suomessa.

Kiihtymisvaiheessa ovat Helsingin ja Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Länsi-Pohjan, Pirkanmaan, Vaasan ja Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirit sekä Ahvenanmaan maakunta. Sairaanhoitopiireistä loput 14 ovat perustasolla, kuitenkin siten, että osassa perustasolla olevista sairaanhoitopiireistä yksittäiset kaupungit ovat siirtyneet kiihtymisvaiheeseen. Näitä ovat Kouvola, Kuopio ja Siilinjärvi sekä Rovaniemi.

Suomen suurimmissa kaupungeissa (Helsinki, Espoo, Vantaa, Tampere ja Turku) tapausmäärät ovat kasvaneet. Toisaalta monella alueella tilanne on saatu hyvin hallintaan, jolloin alueellinen epidemiatilanne on rauhoittunut. Näin on käynyt esimerkiksi Vaasassa.

Tartunnoista suurin osa todetaan edelleen nuorilla aikuisilla, mutta myös vanhemmissa ikäluokissa tapaukset ovat jonkin verran lisääntyneet. On tärkeää suojella erityisesti riskiryhmiin kuuluvia ihmisiä.

Valtakunnallisesti uusien tartuntojen lähde saatiin selvitettyä noin 55 prosentissa tartunnoista. Tämä on hieman vähemmän kuin edellisellä viikolla. Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS) alueella tartunnanlähde oli tiedossa noin 40 prosentissa todetuista tapauksista viikolla 45. Muualla maassa, pois lukien HUS-alue, tartunnanlähde saatiin selville noin 80 prosentissa tartunnoista.

Kuten edellisilläkin viikoilla, uusista tartunnoista kolmannes todettiin henkilöillä, jotka olivat tartunnan toteamishetkellä karanteenissa.

Yli puolet jäljitetyistä tartunnoista tapahtuu tällä hetkellä samassa taloudessa asuvilla. Yksityiselämän sosiaalisiin tilanteisiin (lähipiirin tapaaminen, yksityiset kokoontumiset) liitettiin 15 prosenttia tartunnoista, työpaikalle noin 10 prosenttia ja harrastustoimintaan noin 7 prosenttia tunnetuista tartunnoista.

Useimmissa sairaanhoitopiireissä havaittiin tartunnan saaneita oppilaita, mutta tartunnat olivat pääosin peräisin muualta kuin kouluympäristöstä. Nämä tartunnat johtivat kuitenkin oppilaiden ja opettajien karanteeneihin, vaikka jatkotartunnat olivat harvinaisia. Varhaiskasvatuksessa todettiin vain yksittäisiä tartuntoja. Ravitsemisliikkeissä tapahtui alle 4 prosenttia tartunnoista. Tämä viittaa siihen, että rajoitustoimet ovat olleet tehokkaita.

Sairaala- ja tehohoitoa tarvitsevia potilaita on edelleen melko vähän, mutta potilaiden määrä on viime viikkoina kasvanut. Sairaalahoidossa oli 11.11.2020 yhteensä 73 potilasta, joista 14 tehohoidossa.

Taudista parantuneita arvioidaan olevan noin 14 000 mikä on noin 75 prosenttia todetuista tartuntatapauksista. Suomessa on tähän asti todettu yhteensä 18 345 tautitapausta. Tautiin liittyviä kuolemia on todettu 365.

 

Juttua täydennetty kello 16:50 Vistan koulun tilanteella.