Poliisi avasi pyöräsivun Facebookissa

0
aihekuva

POLIISI Näilläkin kulmilla pyörävarkaudet ovat lähes päivittäisiä ja koko Lounais-Suomen alueella varastetaan vuosittain polkupyöriä ja erilaisia pyörätarvikkeita yhteensä noin miljoonan euron edestä. Ilmiön hillitsemiseksi poliisi tehostaa polkupyörävarkauksien selvittämistä ja sitä, miten pyörät päätyvät takaisin omistajilleen. Facebookissa on avattu jälkimmäistä varten oma sivusto.

Lounais-Suomen poliisille on tänä vuonna tehty jo 2 900 rikosilmoitusta varastetuista polkupyöristä ja pyörätarvikkeista. Se on 23 prosenttia enemmän kuin viime vuonna.

Poliisissa vastataan pyörävarkauksien kasvuun erityisesti rikostutkinnan resursseja ohjaamalla. Kenttäpartioiden ja rikostutkijoiden yhteisellä työpanoksella on entistä tehokkaammin puututtu paitsi pyörien anastamiseen myös niiden kätkemiseen ja jälleenmyyntiin.

Tänä vuonna tähän mennessä Lounais-Suomessa varastettujen pyörien ja pyörätarvikkeiden arvoksi on ilmoitettu jo yli 1,1 miljoonaa euroa. Se on 33 prosenttia enemmän kuin viime vuonna, mikä saattaa osittain selittyä sähköpyörien yleistymisellä.

Pelkästään kesällä Turussa ilmoitettiin varastetuksi 68 yli tuhannen euron arvoista polkupyörää. Kallein varastettu pyörä oli 6 000 euron arvoinen.

Koska vain alle kolmannes ilmoittaa pyörän runkonumeron rikosilmoituksessaan, vain pieni osa pyöristä lopulta päätyy takaisin omistajilleen. Se tarkoittaa, että Turun pääpoliisiaseman pyörävarastot pullistelevat jatkuvasti paljouttaan ja isoja pyörämääriä myydään vuosittain poliisin huutokaupoissa. Poliisi tehostaa pyörien palauttamista omistajilleen oman facebooksivun avulla.

Lounais-Suomi on ensimmäisenä poliisilaitoksena Suomessa julkaissut Facebookissa oman polkupyöräsivun ( Lounais-Suomen poliisilaitos: Polkupyörät ). Jatkossa sivulla julkaistaan Turun seudulla löytyneiden polkupyörien kuvia. Runkonumeroa tai yksilöllisiä tuntomerkkejä vastaan omistaja saa pyörän itselleen poliisilta ottamalla yhteyttä sähköpostitse osoitteeseen polkupyorat.lounais-suomi@poliisi.fi.

Poliisi tarvitsee pyörien palauttamisessa sekä rikosten selvittämisessä ja ennalta ehkäisemisessä myös kansalaisten apua.

– Runkonumero pitäisi aina kirjoittaa itselleen talteen ja mikäli pyörä varastetaan, se tulisi kirjata ilmoitukseen. Varkauksien estämiseksi pyörä on syytä lukita huolellisesti ja jäljittämistä helpottaakseen kannattaa myös valokuvata oma pyörä, Paaer vinkkaa.

Epäilyttävästä myyntitoiminnasta kannattaa ilmoittaa poliisille osoitteeseen vihjeet.lounais-suomi@poliisi.fi.