Riihikosken tiilimurska säilyy muistoissa

0
Paimion Urheilijoiden vuoden 1970 teinipoikien viestikvartetti on pysynyt uskollisena Paimiolle ja Paimion Urheilijoille. Välillä he ovat olleet paikkakunnalta poissa, mutta palanneet aina takaisin. - Aika usein nähdään toisiamme ohimennen. Ja toistaiseksi ilman rollaattoreita, Pekka Aro (oik.) veistelee. Arosta vasemmalla Juhani ”Junde” Virta, Matti Bastman (edessä) ja Ari Haapanen.

PAIMIO

Pöytyän Riihikosken tiilimurska, elokuu 1970. Pojat 14 vuotta. 4 x 100 metrin piirinmestaruusjuoksu.

Tuohon noin minuutin mittaiseen hetkeen tekivät viime perjantaina nostalgia- ja aikamatkan – ehkä hieman tunteikkaankin – paimiolaiset herrasmiehet Matti Bastman, Ari Haapanen, Juhani Virta ja Pekka Aro .

Juoksujärjestyksessä mainittuina tietenkin.

– Riihikoskelta tuli kultaa, vaikka rehellisesti sanottuna Turun Urheiluliitolla oli hieman parempi nelikko. Mutta meillä oli vahva tahto ja hyvä fiilis, muistelevat nyt jo eläkeiän liepeillä olevat miehet hymyillen.

Ankkuriosuudesta vastannut Pekka Aro antaa lisäinformaatiota:

– Ne oli nopeampia kavereita, mutta meillä oli ehkä paremmat vaihdot kuin koskaan aikaisemmin.

Se oli sitä aikaa, kun Paimion Urheilijoiden viestijuoksu alkoi nostaa kunnolla päätään. Esko Ojaranta oli yleisurheilujaoston puheenjohtaja. Eino Kovanen vastasi seuran juoksuvalmennuksesta. Jorma Kivimaa oli innokas yleismies ja edellä mainitun poikanelikon valmentaja.

Ja Mäntyrinteen tanssilava toi seuralle kipeästi kaivattuja markkoja.

Esko, Eino ja Jorma ovat kaikki jo edesmenneitä. Mutta vuonna 1970 he olivat parhaissa voimissaan siivittäen paimiolaista yleisurheilua vauhdilla eteenpäin. Tehden samalla arvokasta, kauaskantoista nuorisotyötä.

Urheilu ja liikunta ovat olleet vahvasti mukana nelikon Bastman-Haapanen-Virta-Aro riennoissa näihin päiviin saakka.

Vaikea on kuitenkaan sanoa, olisivatko he suostuneet demonstroimaan vuoden 1970 ratakierroksensa perjantaina Paimion Urheilupuiston tartanilla. Harmi, että jäi kysymättä.

Matti ja Ari ottelivat aikoinaan yleisurheilussa korkealla kansallisella tasolla. Sittemmin Matin poika Tuomas nappasi 19-vuotiaiden Suomen mestaruuden 110 metrin aidoissa.

Junde heitteli tyylikkäitä keihäskaaria, hyppäsi korkeutta ja pelasi jalkapalloa. Lisäksi Matti ja Junde pelasivat Hakassa jääkiekkoa B-juniorivuosiin saakka.

Nyt Arilla on takanaan pitkä ura valmentajana ja lähettäjänä. Pekka on puolestaan tehnyt vuosikausien ajan toimitsijatehtäviä. Junde on työskennellyt monesti vapaehtoisena kenttämestarina, mihin hänellä on koulutuskin.

Kentällä ja palloilusaleissa on nykyisin huomattavasti hiljaisempaa kuin kultaisilla 60- ja 70-luvuilla.

– Ajatelkaapa, että Paimiossa oli aikoinaan puulaakilentopallossakin kaksi kymmenen joukkueen sarjaa.

Jääkiekko ja jalkapallo ovat Paimiossa tämän päivän kärkilajeja.

– Mutta kyllä yleisurheilussakin silti nousee uusia kykyjä koko ajan. Paimion Urheilijoissa tehdään edelleen hyvää työtä, Junde kiittelee.