Sauvossa kuntavaaleissa painottuvat talous ja palvelut

0
Perttti Huuhka sai viime vaaleissa komean äänimäärän mutta haluaa nyt tehdä tilaa nuoremmille ehdokkaille.

SAUVO

Kuntavaaleissa Sauvossa tullaan puhumaan taloudesta, palveluista ja sitä vasten varmaan siitäkin, mistä jotkut eivät haluaisi eli itsenäisen kunnan eväistä.

Vaaleissä keskustan suurimman ryhmän asemaa lähtevät määrätietoisesti horjuttamaan talousasiat vaalien isoksi teemaksi nostavat perussuomalaiset ja kokoomus, ja myös vasemmistoliitto on jo avannut kampanjoinnin virkeästi.

Sauvon keskustan nykyisistä valtuutetuista osa on lupautunut ehdolle uudelleen, mutta osa harkitsee. Kunnanhallituksen tämänhetkisistä varsinaisista jäsenistä kaikki kolme ovat asettumassa uudelleen ehdolle eli Esko Kiviranta , Satu Simelius ja Perttu Laaksonen . Vuodesta 1977 lähtien kuntapolitiikassa vaikuttanut Risto Ervelä sanoo vielä harkitsevansa ehdokkuutta, mutta myöntää että kipinääkin vielä löytyy.

Neljä vuotta sitten valtuustoon komealla äänimäärällä noussut yrittäjä Pertti Huuhka puolestaan kertoo suoraan, ettei asetu enää ehdolle.

– Annan nuoremmille tilaa, hän kuittaa.

Vaalipäällikkö Perttu Laaksonen sanoo, että keskusta on aina ollut vahvan Sauvon puolestapuhuja.

– Haluamme, että Sauvo on Sauvo jatkossakin, taloudesta pidetään huolta ja ihmiset viihtyvät modernilla maaseudulla Sauvossa.

Keskustan tavoite on, että ehdokkaita on vähintään viimekertainen määrä.

– Luotamme, että tässä tavoitteessa onnistutaan, sillä vire on nyt hyvä. Puolueessa on uusi puheenjohtaja, raikkaat tuulet puhaltavat ja se on näkynyt myös ehdokashankinnassa: kentällä on mukava tunnelma. Vastaanotto on ollut myönteinen ja useampi uusi ehdokas on jo sitoutunut ja lähdössä mukaan. Nimiä kerrotaan vähän myöhemmin, sanoo Laaksonen.

Kokoomus haastaa

– Sauvon kunnan haastava taloudellinen tilanne rajoittaa rahankäyttöön liittyviä lupauksia ja kokoomus kantaakin huolta kunnan taloudesta ja asukkaiden palveluiden turvaamisesta. Kunnan houkuttelevuus yrittäjien ja uusien asukkaiden silmissä on myös yksi pääteemoistamme. Aloitteellisuus ja elinvoimaisuus sekä kunnan toimintojen tehokkuus, siinä hyviä lääkkeitä houkuttelevuuden lisäämiseksi, sanoo Sauvon kokoomuksen puheenjohtaja Juha Vähä-Kurki .

Yhtenä esimerkkinä aloitteellisuudesta on juuri tehty aloite kesämökkien muuttamisesta vakituisiksi asunnoiksi. Kaavoituksen ja rakentamisen pitää kokoomuksen mielestä olla tehokasta ja se ei saa muodostua yrittämisen tai kuntaan muuttamisen esteeksi.

– Maalla asumisesta tehdään yhteiskunnan toimesta jatkuvasti kalliimpaa, joten kokoomus ei myöskään luovu pitkäaikaisesta tavoitteestaan alentaa Sauvon korkeaa kunnallisveroa. Tässä tehtävässä on haastetta kyllikseen mutta emme luovuta helpolla.

Vähä-Kurjen mukaan suuri osa viime vaaleissa Sauvon kokoomuksen ehdokaslistalla olleista on ehdolla myös ensi vaaleissa. Esimerkiksi valtuuston puheenjohtajaksi kesken kuluvan kauden noussut Erkki Paaskunta vahvistaa olevansa edelleen ehdolla.

Uusia ehdokkaita ollaan lähestymässä. Vähä- Kurki myöntää, että ihmisiä ei tunnu innostavan ajatus kunnallispolitiikasta.

– Toivomme toki, että esimerkiksi keskustan entiset kannattajat ja valtuutetut harkitsevat kokoomusta hyvänä vaihtoehtona, hän lisää.

Sauvon kokoomus pyrkii saamaan noin 15 henkilön listan vaaleihin.

Perussuomalaiset aikoo tuplata ehdokasmäärän

– Sauvossa meillä on jo nyt enemmän ehdokkaita kuin viime vaaleissa. Tavoite on vähintään tuplata ehdokasmäärä, kertoo perussuomalaisten Silvia Koski .

Hän hakee jatkopestiä, kun veljensä Jarkko Ahonen sekä varavaltuutetut Petri Paasonen ja Juha Koski . Uusia nimiä ovat Tony Järvelä ja Markku Taskinen . Viime vaaleissa mukana ollut Tatu Gratchev on myös ehdokkaana. Kaikki eivät vielä halua julkisuuteen.

Koski nostaa esiin vahvaa talousosaamista, jota ryhmä haluaa tuoda vahvemmin mukaan päätöksentekoon. Juha Koski, Silvian puoliso, on puolueen taloussihteeri ja työskentelee puoluetoimistossa Helsingissä ollen puolueen keskeisimpiä työntekijöitä.

– Talousosaaminen ansaitsisi minusta huomiota enemmän. Hän on sekä teknisen- että talouspuolen osaaja ja tätä vahvuutta ryhmästämme on vaaleissa tarjolla. Ne ovat myös niitä alueita, joissa Sauvossa on ollut suurimpia ongelmia.

– Myös muiden ehdokkaiden joukossa on monenlaista osaamista. Taide, kulttuuri- ja sivistyspuolen osaamista, teknisen ja talouden osaamista, yrittäjiä sekä poliisin edustus.

Perussuomalaisten vaaliteemoista Koski listaa kärkeen tämän: turvallinen ja monien mahdollisuuksien Sauvo kaiken ikäisille. Kulttuuri- ja liikuntapalvelut ovat yksi osa tulevia teemojamme, sillä niiden kehittäminen palvelee kuntalaisia ja houkuttaa myös matkailijoita. Liikuntamahdollisuuksien kehittämiseen Sauvossa olisi hyvät puitteet ja lasten ja nuorten liikkumismahdollisuuksiin olisi hyvä panostaa.

Vasemmisto starttasi jo, demarit vaisumpia

Vasemmistoliitto piti vaalistarttinsa jo lokakuun alussa. Marko Pekkarinen sanoo, että ehdokaslista enteilee hyvää vaalitulosta.

– Viime kuntavaalien ehdokkaista vain yksi on jättäytymässä pois. Pertti Niemelä ja Pekka Kuosmanen ovat lupautuneet ehdolle itseni lisäksi. Lisäksi tähän mennessä suostumuksensa ovat antaneet Max Lundström , Hanna-Marjut Gästgivar ja Jaana Kirsi . Odotamme riveihimme vielä ainakin kahta uutta ehdokasta.

Pekkarinen sanoo, että ehdokasmäärän lisääntyminen ei ole tullut yllätyksenä, niin positiivisesti on Vasemmistoliitto otettu sauvolaisten keskuudessa vastaan. Yhteistyö myös muiden ryhmien kanssa on sujunut hyvin.

Sauvon SDP:n Eeva-Kaarina Sundberg kertoo, että puolueessa on aloitettu keskustelut, mutta ei paljasta juuri enempää. Nykyisistä valtuutetuista Jouko Högmander ei jatka ja Mari Kesälä pohtii ehdokkuuttaan. Kenneth Finnholm hakee jatkokautta.

Vihreiden Sari Hopponen vahvistaa hakevansa jatkokautta valtuustossa.

– Uskon, että oppirahat noviisina politiikassa on nyt maksettu ja minulla on paljon annettavaa uudella kaudella, jos äänestäjät vaan antavat siihen mahdollisuuden.

Uutena ehdokkaana mukaan vihreäksi ehdokkaaksi on lupautunut Laura Hannula . Hän on asunut pari vuotta Sauvossa ja ollut aikaisemminkin aktiivisena erilaisissa järjestöissä.

Hopponen ketoo, että muutaman muunkin kanssa käydään keskusteluja, mutta tässä vaiheessa ehdokkuus ei ole vielä varmistunut.

– Uusia innokkaita samanhenkisiä varmasti Sauvosta löytyy paljonkin, kuten viime vaaleissa näimme. Otamme ilolla mukaan joukkoomme, jos hiemankin löytää sisältään vihreitä arvoja omaavan ajattelutavan.