Sauvossa yritysten verokärjessä Huuhka-lähtöinen yritysrypäs, Paimiossa tuttu sijoitusyhtiö ja Kaarinassa kakkosena Langh Tech Oy – katso yritysten verotaulukko jutusta

0

SAUVO

Sauvon kymmenen eniten yhteisöveroja maksaneen yrityksen kärkikolmikkoa yhdistää Pertti Huuhka. Hänen innovoiva otteensa on taustalla edelleen niin Huuhka Oy:ssä, Pacadel Oy:ssä kuin yritysverolistan kolmantena olevassa Rakennus Huuhka Oy:ssäkin. Veroja nämä  yritykset maksoivat yhteensä yli 350 000 euroa. Kymmenen eniten veroja maksanutta yritystä maksaa yhteensä veroja reilut 570 000 euroa.

Pertti Huuhka on myös yksityisillä tuloillaan merkittävä veronmaksaja, vaikka onkin omien sanojensa mukaan jo eläkkeellä. Huuhkan verotettavat tulot viime vuodelta ylsivät 458 000 euroon, ja ansiotulojen osuus oli näistä reilut 70 000 euroa.

Verohallinnon tiistaina julkistamien tietojen nojalla voi päätellä, että Sauvon kaltaisessa pikkukunnassa Huuhkan yritysten painoarvo on todella suuri. Kaikkien yritysten päätoimipaikka on Sauvossa ja monet työntekijät niinikään asuvat ja maksavat veroja Sauvossa. Myös Huuhkan perheen nuorempi polvi asuu ja työskentelee pääsääntöisesti Sauvossa.

Hieman tuntemattomampia nimiä ovat listan seuraavat yritykset Ocasor Oy, joka on Fredrik, Wilhelm ja Nina Rosenlewin hallinnoima sijoitusyhtiö sekä Elmo Design suunnittelutoimisto.

[table id=4 /]

Paimiossa kärjessä tuttu sijoitusyhtiö

Paimion yrityslistalla kärjessä on jälleen Pemarstock, joka on Lähteenmäen suvun sijoitusyhtiö. Viime vuonna sen liikevaihto oli reilut seitsemän miljoonaa ja tilikauden tuloskin yli kaksi miljoonaa. Veroja yritys maksoi reilut puoli miljoonaa euroa.

Pemarstock Oy on perustettu vuonna 1989. Osakeyhtiön toimitusjohtaja on Lassi Lähteenmäki .

Hot Mix Oy Finland on pääasialliselta toimialaltaan rakennusliike. Yrityksen toimitusjohtaja on Tapani Ritamäki.

Tuttuja listakärjestä ovat entuudestaan mm. Ansion Sementtivalimo Oy, Mesera Oy, Petrimed ja Paimion Lämpökeskus.

Kymmenen kärkiyritystä maksaa yhteensä veroja reilut kaksi miljoonaa euroa.

[table id=3 /]

Kaarinassa kakkosena Langhin yritys

Hesburgerin keskusyritys Hes-Pro tekee vuodesta toiseen hyvää tulosta ja maksaa jälleen yrityksistä eniten veroa Kaarinassa. Verovuonna 2019 Hes-Pron verotettava tulo oli 9,4 miljoonaa euroa. Tästä yritys maksoi yhteisöveroa 1,9 miljoonaa euroa.

Yritystiedoissa Hes-Pron toimitusjohtaja on Marko Salmela ja hallituksen puheenjohtaja Heikki Salmela .

Hes-Pro Oy kuuluu samaan yritysryhmään Hesburger-liikemerkin omistavan Burger-In Oy:n kanssa

Kaarinan yritysten verolistan kakkonen on Langh Tech Oy Ab. Suurimpien yhteisöveromaksajien listalta löytyy myös Langhin suvun toinenkin yritys, Pesupalvelu Hans Langh Oy.

Langh Tech teki 6,5 miljoonaa euroa verotettavaa tuloa, josta yritys maksoi 1,3 miljoonaa euroa veroa. Pesulapalvelu teki lähes 2 miljoonan euron tulon, josta veroja kertyi 400 000 euroa.

Langhin yritysryppään taustalla myös yksityisesti isä ja tyttäret ovat tuloillaan merkittäviä paikallisia veronmaksajia. Hans Langhin verotettavat tulot ovat reilut 441 000 euroa, ja tyttäristä Laura Langh-Lagerlöfin tulot ovat 252 000 ja Linda Langhin 246 000 euroa.

Uusia nimiä eniten yhteisöveroa maksaneiden yritysten listalla on LVI-alan Waiwela Oy. JKK-Kiinteistö Oy on Kotron perheen kiinteistöyhtiö. Calto Oy on sairaalatekniikkaan erikoistunut talotekniikkayritys.

Kaarinan kymmenen suurimman yrityksen yhteenlaskettu yhteisöveropotti vuodelta 2019 oli 7,9 miljoonaa euroa. Määrä on selvästi isompi kuin vuonna 2018, jolloin vastaava kokonaismäärä oli reilu 6 miljoonaa euroa.

[table id=5 /]

FAKTA Yhteisövero

Yhteisövero peritään yrityksen tuloksesta.

Yhteisöveroa maksavia yhteisöjä ovat osakeyhtiöt, osuuskunnat sekä tietyin edellytyksin liikelaitokset, julkisyhteisöt, yhdistykset, laitokset, säätiöt ja asunto-osakeyhtiöt.

Yhteisövero on Suomessa 20 prosenttia.

Yhteisöveropotin kasvua selittää yleensä hyvä vire taloudessa.

Suurin osa veroista menee valtiolle, lähes 70 prosenttia. Loppupotista kunnille kertyy veroja sen mukaan, kuinka paljon kunnan alueella on työpaikkoja.

Yritysten maksamat verot valtiolle ja kunnille olivat vuonna 2018 5,9 miljardia euroa, jossa on lisäystä 255 miljoonaa vuodesta 2017.