Siivotaan enemmän ja desinfioivilla aineilla

0
Charisa Rantanen työskentelee siivoojana KTO:n tiloissa Naskarlassa. Esimerkiksi aulan käsienpesupisteessä ulko-oven lähellä on tärkeä puhdistaa pidike, jossa pesuaine ja käsidesi ovat. Takana Tiina Haapanen.

PAIMIO

Varmaan jokainen ymmärtää, että jos missä, niin siivousalan ammattilaisten työssä korona on näkynyt selvästi. Puhtaus on niin tärkeä osa taudin torjuntaa.

Palveluesimies Tiina Haapanen listaa kohteita, joissa siivous Paimiossa on Arkean työntekijöiden vastuulla. Lista on melkoinen ja koskettaa todella monia: koulut, terveyskeskus, uimahalli, kaupunginvirasto, paloasema, urheilupuisto, nuorisotalo, KTO eli Kehitysvamma-alan tuki- ja osaamiskeskus.

Työtä tekee noin 45 siivousalan ammattilaista. Siivoojien on käytettävä maskeja kaikkialla missä he työskentelevät muiden ihmisten lähellä ja suojakäsineitä tilakohtaisesti.

– Siivoojien käytössä on sekä maskeja että visiirejä, sitä on jouduttu katsomaan ja sovittelemaan millainen maski kellekin sopii. Eihän voi vain määrätä maskia päähän, jos ei joku pysty sitä pitämään. Onneksi olemme löytäneet jokaiselle sopivan. Puhumme myös todella paljon hygieniasta ja siitä, miten tärkeää on, että kukin työntekijä turvaa itsensä sekä töissä että vapaa-ajalla.

Jutuntekohetkellä KTO:n tiloissa huomio kiinnittyy siihen, että kaikissa sisääntuloissa ja tiloista toisiin siirtyessä on tarjolla käsidesit ja maskit.

– Työmme muuttui jo keväällä paljon, mutta silloin koulujen siirtyminen etäopetukseen vähensi siivoustarvetta ja meillä oli lomautuksia, mutta niitä ei kesän jälkeen ole enää ollut, kertoo Haapanen.

Terveydenhuollon tiloja siivotaan luonnollisesti nyt enemmän kuin ennen ja myös viikonloppuisin. Aikaa kuluu jonkin verran enemmän. Erityistä huomiota tietenkin kiinnitetään kosketuspintoihin eli pöytätasoihin, ovenkahvoihin, valaisimien katkaisijoihin ym. Siivous on siis monin tavoin tarkempaa, ja kosketuspintoja puhdistettaessa pesuaineissa on aina mukana desinfiointiaine.

Monissa altistumistapauksissa on tuotu esiin, että ”tiloissa tehdään tehostettu siivous”. Mitä se sitten tarkoittaa?

Tiina Haapanen kertoo, että tehostettu siivous altistumistapauksessa tarkoittaa esimerkiksi, että seinäpintoja pyyhitään vielä ylempääkin kuin normaalisti ajatellen mahdollisia kosketuksia. Tietenkin siivous riippuu myös siitä, onko tila myös mahdollisen altistumisen jälkeen miten käytössä.

Poikkeusajassa ja poikkeustilanteissa resurssitkin ovat koetuksella. Haapanen sanoo, että vielä on pärjätty, mutta välillä työjärjestelyissä on sovittelemista, kun siivoustarve on kova.

– Onneksi meillä on Paimiossa kaksi hyvää palveluohjaajaa, jotka myös otettavissa tuuraamaan tarpeen tullen. Mutta kieltämättä monille meidän tekijöille työ on nyt kovin yksinäistä, kun korkeintaan tauoilla tavataan työtovereita. Ei asioiden hoitaminen puhelimessa ole sama asia.

Ovatko asiakkaat huomanneet, miten tärkeässä roolissa siivous tässä ajassa on?

– Toivon, että siivouksen arvostus on noussut. Sehän aina huomataan, jos siivooja ei ole käynyt paikalla, mutta ei sitä, kun on.

Moni on muuten kylillä huomannut, että korona-aika on lisännyt roskaamista ulkona. Vistalla lentelee kertakäyttömaskeja ja käsineitä, nenäliinoja.

– Totta, ulkoroskiksia pitäisi Vistalla olla enemmän ja muutenkin julkisilla paikoilla kuten kauppojen pihoilla. Ja niitä roskiksia kannattaa aika tiheään tahtiin tyhjennelläkin.

Kuntsari kuulostelee tässä juttusarjassa millaista ihmisten korona-arki on työssä tai vapaalla.