Teatteri on hyvä harrastus!

0

Sauvon Elävän Kulttuurin Seura on järjestänyt teatteritoimintaa lapsille ja nuorille koko olemassaolonsa ajan. Ryhmien kokoonpano ja kerhojen vetäjät ovat vaihdelleet vuosien varrella, mutta teatterista kiinnostuneita nuoria on löytynyt aina. Näytelmiä on tehty vuosien varrella kymmeniä ja joidenkin kanssa on vierailtu teatteritapahtumissa myös Sauvon ulkopuolella.

Teatteri on hyvä harrastus! Jos tavoitteena on valmistaa teatteriesitys, se edellyttää pienimmältäkin näyttelijältä taitoa huolehtia omasta osastaan. Vuorosanojen, laulujen ja koreografian lisäksi on osattava olla oikeassa paikassa oikeaan aikaan ja oikeat vaatteet päällä. On myös osattava olla hiljaa esityksen aikana ja autettava kavereita nopeissa vaihdoissa. Teatteri on aina tiimityötä.

Lastenteatteriesitys ei synny pelkällä lapsityövoimalla. Tarvitaan paljon avuliaita ja osaavia aikuisia ohjaamaan ja opettamaan nuoria. Musiikkia sävelletään, lavasteita hitsataan, pukuja valmistetaan ja joku suunnittelee myös äänet, valot ja koreografiat. Yleisö pitää kahvittaa ja pitkät viikonlopputreenit sujuvat sopan tai lämpimän pannukakun voimalla. Apua on saatu sekä selkulaisilta että lasten vanhemmilta. Myös osa nuorista kiinnostuu näyttämön ulkopuolisista tehtävistä. Näyttelijöiden lisäksi joukoistamme on noussut ammattitaitoisia puvustajia, lavastajia sekä valo- ja ääniteknikoita.

Tänä syksynä Nuorisoteatteri on joutunut toimimaan poikkeusoloissa. Käsiä on pesty ja desinfioitu ja suoraa ihokontaktia on vältetty. Toistaiseksi kaikki on sujunut hyvin ja teatterilaiset ovat pysyneet terveinä. Tittelintuure, eli laiskan Annikin tarina on tätä kirjoittaessani edennyt kenraaliharjoitusvaiheeseen ja 21.11 on ensi-ilta!

Poikkeusolot jatkuvat myös esityskaudella. Lippuja myydään puolet tavallista vähemmän ja yleisöä pyydetään noudattamaan maskisuosituksia. Teatterin tekemisen ilo ei kuitenkaan ole kadonnut ja toivomme, että näytelmämme voi osaltaan tuoda pienen valonpilkahduksen marraskuun pimeyteen. Elämä jatkuu, teatterissakin.

Anu Lehtonen-Sonkki

Kirjoittaja on pitkän linjan selkulainen, teatterin moniosaaja, armoton takahuonenalkuttaja sekä näyttelijän ja äänimiehen äiti.