Vuoden paimiolaisyritys ei usko suuruuden ekonomiaan

0
Harri ja Marita Nikkanen haluavat kulkea yrittäjäntaivaltaan hymysuin, vaikka välillä joutuukin puskemaan läpi harmaan kiven.

PAIMIO

Jos yrittäminen olisi helppoa, niin joka toinen olisi yrittäjä.

Mutta silloinkin yrittäjällä täytyisi olla visio. Ja kyky kulkea sitä kohti silloinkin, kun tie ei ole tasainen.

Jätehuolto- ja vaihtolavakuljetuksiin erikoistunut Harri Nikkanen Oy – yrittäjinään Harri ja Marita Nikkanen – on vuoden 2020 paimiolainen yritys. Nikkaset ovat 35 vuoden kuluessa nähneet, mitä kaikkea yrittäjyys vaatii.

Muun muassa sen, ettei kesä-, syys- tai talvilomia pidetä.

– Kymmenen vuotta sitten vietimme viikon aurinkoloman Kanarialla, mutta sen jälkeen on ollut aika työntäyteistä. Muutaman moottoripyöräreissun Baltiaan olemme toki onneksi ehtineet tekemään, ja hyvä niin, Marita hymyilee.

Koska aika kuluu enimmäkseen työnteon merkeissä, ja takana on jo pitkä taival, tuntuu vuoden paimiolaisyritykseksi nimeäminen mukavalta.

– Se tuli kyllä ihan puskista, mutta olemme asiasta kovasti iloisia, Marita sanoo.

Elintarvikkeiden sopimusajoa ensin

Nikkaset aloittivat yrittämisen toiminimellä vuonna 1985.

– Aloitimme sopimusajossa Lounais-Suomen Osuusteurastamon eli LSO:n elintarvikekuljetuksissa, joita riitti 2000-luvun alkuun saakka. Vuonna 1990 yrityksemme toiminta laajeni jätehuolto- ja vaihtolavakuljetuksiin. Asiakkaiksi tuli muitakin yrityksiä sekä lisäksi taloyhtiöitä ja yksityisiä talouksia, Harri kertoo.

Osakeyhtiömuotoisena on toimittu vuodesta 1996.

– Edelleen toimintaamme kuuluvat jätehuolto ja monenlaiset vaihtolava-kuljetukset. Lavalla liikkuu muun maa-aineksia ja rakennusjätteitä ja näin syksyllä esimerkiksi lehtiä ja oksia taloyhtiöiden pihamailta.

Yrityksellä on Helsingintien varrella Piikkiössä tukikohta, jossa Harri käy säännöllisesti vaihtamassa lava-auton jäteautoon tai päinvastoin. Toisinaan auto vaihtuu kesken päivän pyöräkuormaajaan.

– Vuodesta 2010 lähtien olemme urakoineet Paimiossa ja lähikuntien alueella myös lumenaurausta, hiekoitusta ja -harjausta. Lähinnä kevytväylillä ja piha-alueilla.

Auto tuli maksettua kolmeen kertaan

Pitkän linjan yrittäjät ovat yleensä tottuneet ympäripyöreisiin päiviin. Tilanne saattaa kuitenkin muuttua ahdistavaksi, jos kova työntekokaan ei tunnu riittävän lainojen lyhentämiseen ja talouden pitämiseen balanssissa.

Nikkasilla on kokemusta siitäkin.

– Ostimme kolmisenkymmentä vuotta sitten pankin suosittelemalla valuuttalainalla täysperävaunullisen ajoneuvoyhdistelmän. Se tapahtui hieman ennen mahdottomaksi väitettyä devalvaatiota, Harri kertoo.

Poliitikkojen puheet eivät kuitenkaan pitäneet paikkaansa, ja devalvaatio toteutui. Suomen markan arvo aleni hetkessä jyrkästi suhteessa muihin valuuttoihin.

– Yhdessä yössä rekan lainanhoitokulut kohosivat 40 prosenttia. Se yhdistelmä tuli maksettua kolmeen kertaan.

Pankki suositteli saneerausta, mutta maksuvalmiutta löytyi kuitenkin lopulta.

– Esimerkiksi juuri hankittu henkilöauto jouduttiin myymään, ja samalla kaikki muutkin omat menot kutistettiin minimiin, Harri ja Marita muistelevat.

Pankkien ahkerasti markkinoimien valuuttalainojen ja äkillisen devalvaation yhdistelmä oli tuolloin iso kansallinen tragedia. Valtava määrä perustaltaan terveitä suomalaisyrityksiä kaatui – tai kaadettiin.

Vieläkö pienelle toimijalle on tilaa?

Harri Nikkanen Oy pysyi pystyssä. Kolme ja puoli vuosikymmentä jatkuneesta toiminnasta yrittäjäpariskunta kiittää ensi sijassa asiakkaitaan.

– Heistä monet ovat olleet uskollisia kanta-asiakkaitamme todella pitkään.

– Kovalla työllä on pärjätty. Toiminta jatkuu, jos terveyttä riittää, Nikkaset sanovat.

Jätehuoltokuljetusten kohdalla on tällä hetkellä uhkia ilmassa. Seudullinen mittakaava saattaa olla alan pienille toimijoille liian iso.

– Jäteala ajetaan monopoliin, ja pieniltä kuljetusyrityksiltä loppuvat työt, näkee Harri tilanteen.

– Se tuntuu todella pahalta. Olemme palvelleet samoja asiakkaita vuosikymmenien ajan, ja nytkö tulee stoppi.

Marita toteaa, että on jo ”kypsynyt koko hommaan”.

– Epävarmuus on kaiken aikaa päällä, hän harmittelee.