PÄÄKIRJOITUS Reilu viikko aikaa etsiä joulurauhaa

0

Korona varjostaa lähestyvää joulua ja moni on huolissaan paitsi terveydestä, myös siitä, miten mieliala on alhaalla. Kun jouluun yleensä liittyy monia tunnelmallisia joulun lähestymisestä muistuttavia tapahtumia ja siihen liittyvät jouluiset perheen ja suvun tapaamiset, niin nyt ne puuttuvat tai ovat uhattuna. Moni miettii nyt päivittäin miten sitä joulua oikein voi viettää, voiko perhettä ja lähisukua tavata ja jos, niin miten.

Jouluun on reilu viikko ja nyt on aika miettiä, millaisen joulun haluaa itselleen ja läheisilleen. Miten voi nauttia joulunpyhistä ja vapaa-ajasta mahdollisimman hyvin. Miten tähän poikkeukselliseen aikaan rakentuu juuri itselle ja läheisille sopivin ja rauhallisin jouluaika.

Kun mietitään asioita, jotka listaamme meille yleensäkin tärkeiksi, niihin kuuluvat oma ja läheisten terveys ja mielenrauha. Niitä molempia voi varjella, kun hyväksyy, että tämä tilanne nyt on vain tällainen. Me kaikki joudumme tämän joulun tienoilla keksimään tapoja sopeutua rajallisiin kontakteihin ja siihen, että tietyt turvallisuustekijät ratkaisevat miten joulua vietetään. Koronatilannetta ei kukaan yksin voi hallita, mutta jokaisella on mahdollisuus suojata itseään ja läheisiään.

Kun hyväksyy tilanteen ja tyytyy siihen, on helpompi hyväksyä tämän joulunajan erilaisuus. Ehkä jopa kehittää uusia tapoja sen viettämiseen.

Ehkä kannattaa jo nyt ajatella, että keväällä tai ensi kesänä voimme ehkä taas tavata isommissakin merkeissä. Mikä estää rakentamasta sukutapaamista vaikka keskelle helteistä heinäkuuta. Jos vain harmittelee, unohtaa miettiä tulevaisuutta.

Terveyteen ja turvallisuuteen liittyvissä kysymyksissä on jokaisen toimittava sen mukaan, mikä itselle tuntuu hyvältä. Jos läheisesi pahoittaa mieltään siksi, että et halua tavata tänä jouluna, kerro että se on sinullekin ankeaa. Mielipaha kevenee, kun kerrot, että odotat kovasti aikaa kun tapaaminen taas onnistuu.

Monissa perheissä joulunviettoa kärjistää myös stressi, joka voi liittyä kodin siivoamiseen joulukuntoon. Joku saa ilon siitä, kun koti on siisti ja koristeltu, toinen päästää itsensä vähemmällä.

Kannattaa muistaa, että siisteys ei välttämättä vaikuta siihen, millainen tunnelma kotona on. Hyvä tunne kasvaa ihan muusta. Mieti hetken, mistä.

Sitten viimeisin vinkki: joululahjojen tärkein tehtävä on ilahduttaa sekä saajaa että antajaa. Jos lahjomisesta on tulossa stressiä, kannattaa pysähtyä miettimään onko menossa oikeaan suuntaan. Ajatus on oikeasti lahjojen antamisen tärkein lähtökohta.

Kuuntele itseäsi, läheisiäsi ja anna joulun tulla sellaisena kuin se tänä vuonna teille tulee. Niin se voikin olla todella hyvä.

Taina Tukia