PÄÄKIRJOITUS Onneksi on mahdollisuus valita

0

Lasteni vaarin äiti sairastui 1930-luvulla tuberkuloosiin eli keuhkotautiin. Hän postitti yhdelle pienistä pojistaan postikortin Paimion parantolasta. Kortti on yhä tallessa. Sen kuvapuolella on uutuuttaan hohtavan parantolan kuva, johon on täytekynällä piirretty nuoli ja kirjoitettu sanat ”äidin huone”.

Siinä huoneessa tauti vei lopulta nuoren äidin voimat.

Tuberkuloosi-rokotukset alkoivat Suomessa 1941. Siitä ei ehtinyt kulua kovinkaan montaa vuotta, kun tauti oli pitkälti voitettu, joskaan ei vielä nujerrettu. Pääasia oli kuitenkin, ettei se enää vienyt nuorta työkykyistä väkeä joukoittain hautaan.

Viime vuosisadalla tuberkuloosin nopeasti etenevä muoto ”lentävä keuhkotauti” ehti kuitenkin olla pitkään hirvittävä kansantauti. Esimerkiksi 1920- ja 30-lukujen Suomessa siihen saattoi kuolla vuodessa jopa 10 000 ihmistä. Lapsia ja aikuisia.

Nämä asiat nousivat äskettäin mieleeni luettuani 92-vuotiaan, lääkärinä vuosikymmeniä työskennelleen Pekka Raudaskosken haastattelun torstain Helsingin Sanomista.

Monet epidemiat pelottavan läheltä nähnyt Raudaskoski tunnustaa saaneensa ”raivarin” katsellessaan televisiosta ohjelmaa, jossa rokotteiden vastustajat laukoivat äkkijyrkkiä mielipiteitään.

On hyvä, että ihmisiä kannustetaan jo alakoulusta lähtien ajattelemaan yksilöllisesti ja omilla aivoillaan. Valitettavasti on kuitenkin niin, että maailman nerokkaimmatkin tiedemiesaivot ovat neuvottomat sellaisten ongelmien edessä, joihin ne eivät ole voineet laajasti ja monipuolisesti perehtyä.

Pelkästään mutulla ja Ínternet-tiedolla on siis jokseenkin mahdotonta ottaa järkevästi kantaa lääketieteen ja rokotetutkimuksen perimmäisiin kysymyksiin.

Tiedollisen puolen voi toki sivuuttaa kokonaankin. Esimerkiksi vaahtoamalla salaliitoista ja mikrosiruista.

Rokoteasia on Suomessa juuri nyt ajankohtaisempi kuin koskaan jälkeen keuhkotaudin ja polion. Vielä tämän vuoden puolella saapuvat ensimmäiset koronarokote-erät tänne kaukaiseen Pohjolaankin.

Onko rokottaminen sataprosenttisesti turvallista? Ei ole, mutta onko maailmassa mikään muukaan? Keinutuolin kanssakin voi kaatua hengenvaarallisesti, jos oikein huono tuuri käy.

Uskon, että talven ja kevään kuluessa reilu enemmistö suomalaisista päätyy valitsemaan rokotteen. Loputtomiin pitkittyvän koronakurjuuden sijasta.

PERTTU HEMMINKI