Anssi Ylhä on Haukkavuoren Kiven tuore haltija

0
Anssi Ylhä ja Haukkavuoren Kivi. – Minulle parhaat tarinat ovat sellaisia, joissa on pohjalla jokin todellinen tapahtuma tai paikka.

KAARINA

– Olen kokenut Piikkiö-Seuran ylläpitämän Facebook-ryhmän Piikkiö ennen ja nyt mainioksi alustaksi jakaa menneitä asioita ja tapahtumia, sanoo Piikkiön Hepojoella syntynyt ja siellä yhä asusteleva Anssi Ylhä .

Ylhän tavoin Piikkiö-seuran keskusteluryhmän ovat ottaneet omakseen monet muutkin piikkiöläiset. Samalla he ovat mieltyneet 48-vuotiaan paloinsinöörinä työskentelevän Ylhän Piikkiö-aiheisiin historiapäivityksiin, joita on tarjolla viikoittain. Milloin mistäkin mielenkiintoisesta tapahtumasta tai aiheesta.

– Paikallishistorian kiinnostuksen siemenet kylvi aikoinaan Piikkiön yläasteen historian opettaja Rauni Hietanen . Hän oli syvällisesti omistautunut kyseiseen aihekokonaisuuteen.

Haukkavuoren Kivi on Piikkiö-Seuran kiertävä huomionosoitus, jolla nostetaan esiin kotiseututyötä eri muodoissaan.

Anssi Ylhä on tuore Haukkavuoren Kiven haltija. Perusteena palkitsemiselle on kotiseutuhistorian harrastus ja kotiseututiedon jakaminen niin Piikkiö-Seuran Facebook-ryhmässä Piikkiö ennen ja nyt kuin Topoteekki -tallennustyöryhmässäkin.

Kivi vaihtoi omistajaa 1. joulukuuta Kahvila Pirskatissa. Edellisiä haltijoita olivat Maija ja Eero Hanhijärvi .

Piikkiön menneisyyteen liittyen Ylhä on yrittänyt ahmia kaiken käsiinsä saaman kirjallisuuden ynnä muunkin aineiston.

– Muun muassa kansalliskirjaston ja kansallisarkiston digitaaliarkistot ovat mahtavia paikkoja löytää menneitä asioita ja tapahtumia, hän sanoo.

– Kirjoittamisessa olen vielä harjoittelija, mutta tiettyyn tapahtumaan liittyvän uutisoinnin kertominen tiivistetysti ja lähteitä yhdistäen opettaa tarinankerronnasta koko ajan lisää.

Piikkiö-Seuran keskusteluryhmässä Ylhän lähteitä ovat olleet muun muassa sanomalehtien – kuten esimerkiksi Kunnallislehden, Turun Sanomien ja Uuden Auran – vuosikerrat.

Paikallishistoriassa Ylhää kiehtoo mahdollisuus sitoa menneitä asioita nykyisinkin olemassa oleviin paikkoihin ja samalla hahmottaa miten paljon – tai toisinaan miten vähän – maailma ja ympäristö ovat muuttuneet muutaman sukupolven aikana.

Historian ja paikallishistorian suhteen Ylhä kertoo olevansa kaikkiruokainen:

– Mielenkiintoisia asioita voivat olla joko yksittäisille henkilöille sattuneet asiat tai sitten koko maailmaa mullistaneiden asioiden heijastuminen omaan kotipitäjään.

– Minulle parhaat tarinat ovat sellaisia, joissa on pohjalla jokin todellinen tapahtuma tai paikka, hän sanoo.

Ylhän mielestä Piikkiö on erinomainen asuinpaikka historiasta kiinnostuneelle.

– Piikkiön sijainti lähellä Turkua, Kuusiston piispanlinnaa, rantatietä ja merta on synnyttänyt sellaisen historiallisen monipuolisuuden, joka monelta paikkakunnalta puuttuu.

Historiankirjojen selailun ja kaikenlaisen lukemisen ohessa Anssi Ylhä harrastaa luonnossa liikkumista ja kylmäuintia

– Ja vähän moottorisahahommiakin, kertoo metsurin koulutuksen Paimion metsäkoulussa vielä aikuisiällä, leipätyön ohessa hankkinut Ylhä.