Erilainen Joulu

0

Perinteiseen jouluun kuuluu monenlaisia asioita; jouluruuat, kodin koristelu ja joulutervehdykset sekä joulukirkossa käynti. Jouluna perheen lähipiiri kokoontuu yhteen. Joulu on perheen juhla. Käydään tapaamassa isovanhempia ja lähimpiä ystäviä. Viedään haudoille kynttilöitä.

Tuleva joulu on poikkeuksellinen. Sairaanhoitopiirit suosittelevat joulua vietettäväksi kotona ydinperheen kesken ja välttämään matkustelua maakunnasta toiseen. Näin ollen kotoa muualle muuttaneet aikuiset lapset eivät voi tulla tervehtimään vanhempiaan eivätkä isovanhempiaan. Joulukirkot järjestetään rajoitusten takia striimattuina.

Joku viettää joulua perinteisesti yksin, eikä kaipaa perhepiiriä ympärilleen. Moni kokee kuitenkin yksinäisyyden tunteen vahvasti juhlapyhinä, erityisesti jouluna. Mitä siis rajoitusten jälkeen jää jäljelle joulun vietosta. Eräs asia ei häviä, muistot aikaisemmista jouluista. Ne voivat olla kipeitäkin, kun on menettänyt läheisiä. Ne voivat lisätä onnellisuutta. Riippuu siitä, miten koemme ne.

Jouluna muistelen edesmenneitä vanhempiani ja sisartani ja elän joulun eräällä tavalla heidän kanssaan vaikka he eivät enää ole elossa. Toisinaan muistot ovat haikeita. Toisinaan muistelen hauskoja jouluja ja minulle tulee hyvä mieli.

Eräs joulu jäi mieleen kissamme, Oskarin, takia. Olin saanut sähköjunan joululahjaksi. Junan kiitäessä kiskoilla yhteen vaunuun laitettiin makkara kyytiin.

Kissamme asettui ympyrän muotoisen junaradan keskelle ja seurasi tiukasti junan kulkua. Lopulta sen kärsivällisyys petti ja se nappasi makkaran kaataen koko junan vaunuineen. Onnettomuudessa ei loukkaantunut kukaan ja kissa meni sohvan taakse nuolemaan viiksiään tyytyväisenä saaliistaan. Toki sille oli oma jouluinen ruokapakettikin lahjojen joukossa.

Toinen muisto liittyy joulukirkkoihin. Olen käynyt joulukirkossa jo nuorena. Papin virassa olen toimittanut joulukirkon lähestulkoon joka joulu. Jouluna on hyvä olla kirkossa. Kirkkohetkistä on jäänyt hyvä muisto.

Tänäkin jouluna kirkkomme Paimiossa ja Sauvo-Karunan kirkkoalueella ovat jouluaattona iltapäivällä auki. Niihin voi tulla huomioiden, ettei sisällä saa olla kymmentä henkeä enempää kerrallaan. Tervetuloa hiljentymään! Vapahtajamme Jeesuksen Kristuksen syntymän juhla on yhteinen asiamme.

Joulussa on jotain ylimaallista. Luukkaan evankeliumin toisessa luvussa kuvataan enkelin ilmoitusta paimenille. Enkeli sanoi heille: ”Älkää pelätkö. Minä ilmoitan teille ilosanoman, suuren ilon koko kansalle. Tänään on teille Daavidin kaupungissa syntynyt Vapahtaja. Hän on Kristus, Herra”. (Luukas 2:11-12)

Siunattua Joulua sinulle, lukijani!

Vesa Tuominen

Paimion seurakunnan kirkkoherra