Joulukukkien suosio kantaa vuodesta toiseen 

0
Jokainen kukka-asetelma on kuin taideteos

Joulu on edelleen äitienpäivän lisäksi yksi vuoden suurimmista kukkasesongeista, siksi Sauvossa Kankaanrannan puutarhan vintillä ahertaa kolme “tonttua” työn touhussa. Hyllyt ovat täynnä erilaisia kukkia, koristeita ja asetelmiin tarvittavia työvälineitä. Vintille on saatu hyvin mahtumaan kolme työpistettä ja jokaisen roolia tarvitaan, että lopputuloksena on kaunis ja kestävä jouluinen kukka-asetelma.   

Ensimmäisessä työpisteessä  Lydmila Kanervo  puhdistaa sammalta ja valitsee sopivia kauniita koreja ja ruukkuja asetelmien pohjalle. Takana hylly on täynnä erilaisia kukkia. Perinteisten joulukukkien, kuten joulutähden, amarylliksen ja hyasintin lisäksi valikoimassa on erilaisia mehikasveja. Suurin osa kukista pyritään saamaan lähialueiden tuottajilta, sillä moni joulukukka ei kestä kuljetusta pimeässä ja viileässä ympäristössä maasta toiseen. Tietysti osa kukista on tilattu tukusta ja tuotu kauempaa, esimerkiksi osa mehikasveista.  

Vieressä Satu Seppälä asettelee sammaleen tiukasti kukkasten ympärille, että kukka ei pääse putoamaan ruukusta pois. Sammalta tarvitaan paljon, eikä sen tarkoitus ole olla vain koristeena. Jäkälää Kankaanrannan puutarhassa ei käytetä ollenkaan asetelmissa, sillä se ei uusiudu niin nopeasti kuin sammal, ja puutarhalla halutaan kunnioittaa luontoa. 

– Hyvin tehty kukka-asetelma pysyy paikallaan, vaikka sen kääntäisi ylösalaisin. Kun kukkanen pakataan kotiin, sen täytyy kestää hyvin kuljetusta. Huonosti tehty asetelma menee rikki siinä vaiheessa, jos kaikkea ei olla tehty huolellisesti, Seppälä kertoo. 

Kun kukkaset on saatu valmiiksi ruukkuihin, on aika siirtyä viimeiseen työvaiheeseen. Vintin perimmäinen nurkkaus on täynnä erilaisia koristeita. Tonttuja, enkeleitä, kimalletta, koristenauhoja, kaikkea mitä asetelmiin voi keksiä laittaa. Kirsi Rokkanen pohtii tarkasti jokaisen asetelman kohdalla, mitkä värit ja koristeet sopivat keskenään yhteen. Koristeet kiinnitetään kuumaliimalla tai pienten metallisten lankojen avulla oikeaan kohtaan.  

– Meillä ei ole täällä valmiita rusetteja, vaan teemme itse erilaisista koristenauhoista rusetteja ja muita koristeita asetelmiin. Osa koristeista on kerätty luonnosta, kuten kävyt. Ihmiset kaipaavat aina kovin erilaisia asetelmia, yksi tykkää yhdestä ja toinen toisesta. Vuodesta toiseen ihmiset toivovat kuitenkin eniten, että asetelmassa on enkeleitä tai tonttuja, Rokkanen kuvailee ihmisten toiveita. 

Kaikki kasvit sopivat asetelmissa yhteen keskenään, mutta joidenkin kasvien kohdalla täytyy miettiä, mitkä kestävät paremmin viileää ilmaa tai pimeyttä. Puutarhan hoitamisessa on paljon enemmän sääntöjä ja ohjeita, joulukukkien on tarkoitus kestää joulun aika. 

– Vaikka jouluisia kukka-asetelmia ostetaan nimenomaan tuomaan joulun tunnelmaa kotiin, joskus asiakkaat ovat kertoneet, että heidän joulutähtensä on kukkinut vielä maaliskuussakin. Muratit ja kaktukset kestävät myös reilusti joulun yli ja osan kasveista voi ottaa pois ruukusta joulun jälkeen ja istuttaa uudelleen.  

Joulukukkien menekkiä on välillä mahdotonta arvioida, ja usein katsotaan tietoa edellisten vuosien myynneistä ja sen mukaan tehdään asetelmia lisää myyntiin. Vintin seinällä on myös lappu, johon on kirjattu päivittäiset myynnit.  

– Uutisissa on puhuttu, että menekki voi kasvaa tänä vuonna, Seppälä kertoo. 

Kun joulun kiireinen sesonki on ohi, tontut saavat siirtyä ansaitulle joululomalle. Pian sama tiimi saakin jo aloittaa työt kesäkukkien parissa.