Liian moni sai papereitta tupakkaa ja alkoholia

0
Claus Still piipahti ostoksilla torstaiaamuna. Neljän lapsen, yhden jo täysi-ikäisen isänä hän pitää selkeää ikärajavalvontaa kaupassa tärkeänä. Häntä palveli Minna Suomi.

PAIMIO

Paimiossa ja Sauvossa tehtiin marraskuussa 47 kertaa alkoholin ja tupakan ostokokeet. Täysi-ikäiset nuorelta näyttävät henkilöt testasivat, voivatko he paperittomina ostaa alkoholia ja tupakkatuotteita eri vähittäismyyntipisteissä.

Paimiossa testikäyntejä tehtiin 33 ja peräti 14 ostoa onnistui, ja Sauvossa 14 ostoyrityksestä neljä onnistui.Tulos oli huono, kun sitä katsoo lain ja suositusten kannalta.

– Tulos oli yllättävä. Tarkkuutta toivotaan lisää, sanoo Paimion vapaa-aikatoimen päällikkö Mia Konradsdal.

Sauvossa neljästä ostoyrityksestä kaksi oli alkoholin ja kaksi tupakan, Paimiossa oli yhdeksän onnistunutta alkoholin ostotilannetta ja viisi tupakan.

Paperittomille myytiin ikää tarkistamatta ja papereiden puuttuminen ohittaen, vaikka laki velvoittaa myyjiä tarkistamaan ostajan paperit kaikilta alle 18-vuotta näyttäviltä nuorilta. Päivittäistavarakauppayhdistys ja Alko suosittavat molemmat iän kontrollointia kaikilta alle 30-vuotiaan näköisiltä.

Konradsdal sanoo, että kieltämättä tulos tukee sitä havaintoa, mikä nousi jo aiemmin esille Paimion päihdekyselyssä. Ehkäisevän päihdetyön teemaviikolla kaupungin nettisivuilla toteutettu kysely paljasti, että kaupunkilaiset ovat kiinnittäneet huomiota alaikäisten päihteidenkäyttöön.

Ostokokeilujen tuloksista on informoitu kaikkia kokeilun kohteena olleita myyntipaikkoja, ja niistä yhden eli Paimion S-marketin marketpäällikkö Thomas Fonselius suostuu selvittämään heidän toimintatapaansa ikärajavalvonnan osalta. S-marketissa noudatetaan päivittäistavarakaupan suositusta, jonka mukaan kaikilta alle 30-vuotiailta näyttäviltä tarkistetaan paperit. Papereiden tarkastaminen kuitataan kassajärjestelmään, ja tämän osalta raportteja seurataan omassa viestintäkanavassa päivittäin. Paperit tarkistetaan kohtalaisen vilkkaina kauppapäivinä 30-50 kertaan.

– Jokainen kassalla työskentelevä on suorittanut myös päivittäistavarakaupan ikärajapassikoulutuksen.

Toki niin on, että kassalla työskentelevä toimii oman harkintansa mukaan, eli siksi paperit saatetaan kysyä hyvinkin täysi-ikäiseltä.

Fonselius arvioi, että useimmat nuoren polven täysi-ikäiset asiakkaat ovat ottaneet paperit esiin jo kassalle tullessaan, valvontaan on siis totuttu hyvin ja se ymmärretään. Alaikäisten tai paperit kotiin unohtaneiden ostoyrityksiä tapahtuu harvemmin. Tämän vahvistaa myös kassalla torstaiaamuna työskennellyt Minna Suomi.

– Valtaosa nuorista kaivaa jo kassajonossa paperit esiin. Se voi nuoria yllättää, että jos porukassa yksi täysi-ikäinen ostaa, niin kysyn kaikilta paperit. Tarkistan, ettei yksi välitä muille.

Ilman papereita ei myydä, eli selittely ei auta.

– Mutta on niitä hauskojakin tilanteita. Joskus tulee kysytyksi paperit nelikymppisiltäkin, ja moni ihan ilahtuu kun ikä tarkistetaan.