Mökkielämästä tulikin vakituista – Sauvon vapaa-ajanasukkaiden toimikunta haluaa lisätä tiedonkulkua

0
1800-luvun hirsimökki Eurasta, kivijalka Vahdolta ja tontti Sauvosta. Niistä koostuu Elisa Miller-Jukan perheen nykyinen koti, entinen kesämökki.

SAUVO

Sauvossa toiminut mökkiläistoimikunta on vaihtanut nimensä vapaa-ajanasukkaiden toimikunnaksi ja virittelee nyt entistä aktiivisempaa yhteistyötä vapaa-ajanasukkaiden, kunnan ja yrittäjien välille. Ensitöikseen toimikunta toteutti kesällä kyselyn vapaa-ajan asukkaille ja nyt risuihin ja ruusuihin on tartuttu.
– Saimme kyselyyn 130 vastausta ja se on meistä hyvä otos. Sauvossa hyvänä pidettiin luontoa, merta ja rauhallisuutta sekä hyvää sijaintia. Mikä taas aiheutti sanomista, oli huono tiedotus. Asioista ei tiedetty tarpeeksi, ei kunnan puolelta eikä palveluiden tuottajienkaan puolelta. Nämä olivat toisaalta jo arvattavissakin, mutta mikä tuli yllätyksenä oli se, että tänne haluttiin lisää vapaa-ajan ohjelmaa ja tapahtumia, vapaa-ajanasukkaiden toimikunnan puheenjohtaja Perttu Laaksonen kertoo.
Laaksosen mukaan vapaa-ajan asukkaat liikkuvat nykyään enemmän, eikä mökeille mennä enää yksinäisyyteen saunomaan. Toimikunnan puheenjohtaja myöntää silti, että korona on voinut vaikuttaa kyselyn tuloksiin. Korona tai ei, se ei estä asioista tiedottamista.
– Sauvossa on pieniä tapahtumia ja pieniä toiminnallisia juttuja, mutta niistä ei tiedetä. Tiedottamista pitäisi olla lisää, niin kunnan kuin yrittäjien puolella. Nyt haastamme kuntaa, yrityksiä ja yhdistyksiä miettimään miten voisimme vastata tähän tarpeeseen, että kesätapahtumia saataisiin Sauvoon lisää. Kannustamme myös ideoimaan ja kehittämään uusia palveluita.

Kesäasukkaat saavat jatkossakin olla Sauvossa rauhassa, jos sitä kaipaavat, mutta heidän, jotka kaipaavat uusia palveluita tai tapahtumia, on syytä kääntyä toimikunnan puoleen.
– Monelle mökki on edelleen se piilopaikka, johon tullaan rauhoittumaan, mutta me teemme parhaamme, jos haluaa olla mukana tässä yhteisössä ideoimassa ja suunnittelemassa Sauvoa eteenpäin, Laaksonen lupaa.

Mökistä tulikin koti

Turusta kotoisin oleva Elisa Miller-Jukka kävi jo lapsuudessaan paljon Sauvossa, sillä isoisällä oli mökki saaressa Osmalahdessa. Nyt ympyrä on sulkeutunut, kun lapsuudesta tuttu saari mökkeineen näkyy kotitalon ikkunoista.

– Jossain vaiheessa haaveiltiin miehen kanssa mökistä ja oltiin aika avoimia erilaisille mahdollisuuksille. Eräänä päivänä anoppi sattui sitten soittamaan, että Eurassa oli vanha hirsitalo myynnissä. Lähdin katsomaan sitä ja tein kaupat heti. Soitin miehelle ja kerroin, että nyt meillä on mökki, mutta tontti puuttuu, Miller-Jukka nauraa.

Lieneekö sattumaa tai hyvää tuuria, että tontti löytyi Sauvosta, aivan lapsuuden mökkimaisemista. Niinpä käsistään kätevä pariskunta raivasi umpeen kasvaneen tontin ja alkoi rakentaa talviasuttavaa kesämökkiään alusta alkaen.

– Haimme rakennuslupaa vakituiselle asunnolle heti, vaikka silloin ei ollut vielä tarkoitus muuttaa tänne.

Paineita pariskunta ei rakentamisesta ottanut, sillä sopimus oli, että rakentaminen kestää niin kauan kuin kestää.

– Luettiin alan kirjallisuutta ja aloitettiin 2002 purkamaan Eurassa sijaitsevaa hirsitaloaja. Se ole meille täysin uutta, mutta onneksi isäni kautta saimme rakennusmestaria ja tuttu kirvesmieskin löytyi.

2004 projektin keskelle syntyi tyttö ja seuraavana vuonna poika.

– Muistan vatsa pystyssä maalanneeni täällä taloa, Miller-Jukka muistelee ja hymyilee.

Lapset halusivat muuttaa

Koska perhe vietti kaiken vapaa-ajan mökillään olivat lapsetkin löytäneet harrastuksensa Sauvosta jalkapallon parista.

– Muistan turnausreissun, jossa paikalliset lapset ylipuhuivat lapsemme muuttamaan Sauvoon ja sitten lapsemme ylipuhuivat meidät. Toisaalta se oli iso helpotus, sillä Turun ja Sauvon väliä reissatessa tuntui aina siltä, että joku tavara on väärässä paikassa.

Perheelle muutto oli helppo. Kaikilla oli jo valmiiksi paljon tuttuja ja kavereita paikkakunnalla ja aikaakin tuntui jäävän enemmän, kun ei tarvinnut kaksi kertaa viikossa pakata elämäänsä auton ja kahden asunnon välillä.

– Meille tämä on loistava paikka asua, sillä perheemme pitää luonnosta, kalastuksesta ja sienestyksestä. Ei olla missään vaiheessa kaduttu päätöstä päivääkään. Eihän kerrostalossa voi tehdä mitään tällaista. Mieluummin minä täällä olen etätöissä kuin Turussa.

Myös lapsille muutosta oli etua.

– Täällä koulussa on pienemmät ryhmät ja sinne mennään bussilla. Lisäksi koulupäivät tulivat täällä lyhyemmiksi kuin Turussa, jossa hyppytunnit venyttivät päivän pituutta. Toki nyt, kun lapset ovat isompia heidän harrastuksensa siirtyivät taas Turkuun.

Vaikka Miller-Jukalla on vuosien kokemus Sauvosta, hän sanoo ettei ole sitonut itseään paikkakuntaan, mutta yhdestä asiasta hän ei luovu.

– Periaatteessa voin asua missä vaan, mutta meri on ehdoton. Se pitää olla lähellä.