Paimio ja Sauvo laittoivat julkiset salit kiinni – sama suositus myös yksityisille

0

Paimion – Sauvon kansanterveyskuntayhtymän yhtymähallitus määräsi tänään tiistaina kaikki julkiset sisäliikuntapaikat suljettaviksi aina vuoden vaihteeseen asti. Päätös koskee siis julkisessa käytössä olevia koulujen liikunta- ja kuntosaleja ja uimahallia. Samoin suositellaan toimivan myös yksityisten palveluntarjoajien.

Yhtymähallitus on tartuntatautien torjunnasta vastaava toimielin Paimiossa ja Sauvossa ja se teki linjaukset paikallisen epidemiologisen tilannearvion perusteella ja nojautuen myös Varsinais-Suomen alueellisen koronapandemian koordinaatioryhmän tänään antamaan suositukseen. Alueellinen koordinaatioryhmä suositti julkisia harrastus- ja liikuntapaikkoja suljettavaksi 27. joulukuuta saakka. Koordinaatioryhmä arvioi tilannetta uudelleen vielä ennen vuodenvaihdetta.

Paikallisesti ratkaisevassa asemassa muun muassa koulujen toiminnan osalta oleva yhtymähallitus vahvisti myös sen, että oppilaitoksia ei suljeta tällä viikolla, vaan peruskoulua käydään normaalisti. Käytännössä toki perheillä on ollut mahdollisuus olla yhteydessä kouluun ja anoa koululaiselle vapaata, ja sivistystoimen linjaus on ollut, että näihin anomuksiin suhtaudutaan myönteisesti.

Paimion-Sauvon kansanterveyskuntayhtymän johtaja Eeva-Sirkku Pöyhönen ja tartuntataudeista vastaava lääkäri Nora Hagelberg viestittävät tiedotteessa, että yhtymähallitus on oppilaitosten osalta tarkkaan harkinnut sulkemisen haittoja ja hyötyjä ja päätyi siihen, että haitat oppilaitosten sulkemisesta enintään neljän koulupäivän ajaksi ovat hyötyjä suuremmat.

– Oppilaitosten avoinna pitämisellä tuetaan lasten arjen rakennetta ja sujumista. Oppilaitoksissa on myös hyvin huolehdittu kasvosuojaimien käytöstä ja muista hygieniaohjeista.

Sen sijaan sisäliikuntapaikkojen osalta kontaktin välttäminen ja hygieniaohjeiden noudattaminen on hyvin haastavaa ja sen johdosta yhtymähallitus päätyi ennalta ehkäisevänä toimenpiteenä sulkemaan sisäliikuntatilat alueellisen ohjausryhmän 15.12. suositusta pidemmälle.

Tämä päätös sulkee Paimion uimahallin nyt kaikilta asiakkailta. Lisäksi Paimion ja Sauvon koulujen liikuntasalien käyttövuorot koulupäivien ulkopuoliselta ajalta perutaan.

– Koronatartuntojen vähentämiseksi muistutetaan edelleen kaikkia siitä, että pandemian torjuntaan liittyvien hygieniaohjeiden, suositusten ja määräysten noudattaminen on erittäin tärkeätä, viestittää tartuntatautiviranomaisen tiedote.

Paimiolaisen Kuntopeimarin yrittäjä Vesa Virtanen kommentoi tuoreeltaan, että hän seuraa tilannetta ja muidenkin yksityisten toimijoiden linjauksia ja ratkaisee tilanteen tältä pohjalta. Hänen mukaansa kuntosalin toiminnassa on jo pienennetty ryhmäkokoja ja lopetettu kokonaan mm. senioriryhmien toiminta.

– Tottakai on tärkeää puntaroida tilannetta ja miettiä turvallisuusnäkökohtia.

Varsinais-Suomen koronakoordinaatioryhmä jatkoi tänään koronavirusepidemian leviämisen ehkäisemiseksi annettuja suosituksia 10. tammikuuta asti. Niiden mukaan myös tarpeetonta matkustamista muihin leviämisvaiheen maakuntiin sekä niistä Varsinais-Suomeen tulee edelleen välttää.

Suositus on, että joulun juhlat vietetään ydinperheen kesken.

– Suositukset koskevat meitä ihan jokaista. Mitä huolellisemmin noudatamme annettuja suosituksia, sitä paremmin saamme epidemian taittumaan. Esimerkiksi viime viikolla kuusi tartuntaa tuli yhdestä ainoasta yksityisjuhlasta, Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin tartuntataudeista vastaava ylilääkäri Esa Rintala sanoo.

– Joulua, vuodenvaihdetta ja muita talven juhlia pitäisi viettää vain oman ydinperheen kesken. Niin vaikealta kuin se tuntuukin, sukulaisten ja kaveriporukoiden kesken ei voi tänä vuonna kokoontua, Rintala sanoo.

Hoivakodeissa vierailijoilta edellytetään erityistä tarkkuutta.