Paimiossa jälleen uusi koronatartunta – Varsinais-Suomeen pitkä lista uusia suosituksia

0

Paimiossa on yksi koronavirustartunta, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) tiistaina. Paimiossa tapauksia on nyt yhteensä 12.

Varsinais-Suomi on vielä koronaepidemian kiihtymisvaiheessa, mutta leviämisvaiheen kynnyksellä, Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Mikko Pietilä totesi tiistain tiedotustilaisuudessa.

Tilanne on Pietilän mukaan huolestuttava ja sen vuoksi alueellisia suosituksia on kiristetty entisestään.

Varsinais-Suomen koordinaatioryhmä kertoi tiistaina uusista alueellisista koronasuosituksista Varsinais-Suomeen. Uudet suositukset astuvat voimaan torstaina ja ovat voimassa 23. joulukuuta asti. Ne ovat voimassa koko maakunnan alueella.

Koordinaatioryhmä suosittaa, ettei yli kymmenen henkilön yksityistilaisuuksia tulisi järjestää, sisätiloissa järjestettäviin yleisötapahtumiin voi osallistua korkeintaan kymmenen henkilöä ja ulkotiloissa järjestettävissä yleisötapahtumissa pitää noudattaa erityistä huolellisuutta maskien käytössä ja turvaväleissä.

Tarpeetonta matkustamista Uudellemaalle ja muihin leviämisvaiheen maakuntiin sekä niistä Varsinais-Suomeen tulee välttää.

Lukioissa etäopetukseen tulisi suositusten mukaan siirtyä mahdollisimman pian, viimeistään ensi maanantaina. Ammatillisessa opetuksessa se tulisi tehdä jo torstaista alkaen.

Ylä- ja alakouluissa lähiopetus voi jatkua, mutta sekä henkilökunnalle että oppilaille suositellaan maskin käyttöä. Alakoulun oppilaille maskinkäyttösuositusta ei anneta.

Varsinais-Suomen koordinaatioryhmä antoi suosituksia myös julkisten tilojen, harrastustoiminnan ja ikääntyneiden ja riskiryhmien kohtaamiseen. Alla uudet ohjeistukset kootusti.

Julkisten ja yksityisten tilojen sulkemisesta:

– Kirjastojen toiminta tulee järjestää niin, että turvavälit voidaan säilyttää. Kirjastot tarjoavat rajattua palvelua, kuten lyhytaikaista lainaustoimintaa rajatulle kävijämäärälle ja yleisten tietokoneiden käyttöä välttämättömään asiointiin. Lukupaikat suljetaan ja kirjastoihin sovitut tapahtumat perutaan tai toteutetaan etänä. Jos tämä ei ole mahdollista, kirjastot tulisi sulkea.

– Nuorisotilat voivat olla auki, jos niissä asioivat voivat säilyttää riittävät turvavälit. Nuorisotilojen toimintaa supistetaan eli ei esimerkiksi tehdä ruokaa, mutta tarjotaan mahdollisuus olla turvallisessa paikassa. Samalla jalkaudutaan tarjoamaan nuorille tietoa koronaviruksesta, testiin hakeutumisesta ja tuetaan jaksamista. Jos tämä ei ole mahdollista, nuorisotilat tulisi sulkea. Erityisesti yläkouluikäisille ja sitä vanhemmille nuorille suositellaan kasvomaskin käyttöä nuorisotiloissa.

– Kulttuuritilojen ja museoiden asiakasmäärää tulee rajata voimakkaasti niin, että ne vastaavat AVIn sisätiloissa järjestettävien yleisötilaisuuksien henkilömäärän rajoitusta. Jos tämä ei ole mahdollista, kulttuuritilat ja museot tulisi sulkea.

– Työväen- ja kansalaisopistojen ja taiteen perusopetuksen kausi suositellaan päätettäväksi 4.12.2020 tai toteutetaan etäopetuksena. Suositus koskee aikuisille järjestettävää toimintaa.

– Sisäleikkipuistot ja -leikkipaikat suljetaan.

– Kauppakeskusten oleskelutilat suljetaan oleskelun välttämiseksi.

– Suositus on, että myös yksityiset toimijat ottavat käyttöönsä vastaavat toimet.

Harrastustoiminnan uudet rajoitukset:

– Kaikki aikuisten sisätiloissa tapahtuva harrastustoiminta keskeytetään 23.12. asti.

– Aikuisten joukkueurheilun ja kontakti- ja kamppailulajien tauko jatkuu vastaavasti 23.12. asti.

– Julkiset sisäliikuntatilat suljetaan 3.–23.12. muuten kuin lasten ja nuorten harrastustoiminnan osalta (alle 20-vuotiaat).

– Muu kuin liikuntaan liittyvä lasten ja nuorten harrastustoiminta voi jatkua (alle 20-vuotiaat).

– Turvavälejä tulee pystyä tosiasiallisesti noudattamaan eli esimerkiksi pelaaminen ja kuorolaulu tulee laittaa tauolle. Etänä toteutettua harrastamista voidaan luonnollisesti jatkaa.

– Varsinais-Suomen maakuntarajoja ylittäviä urheilutapahtumia ja -kilpailuja ei tule järjestää. Suositus koskee kaikenikäisten yksilö- ja joukkuelajien liikunta- ja urheilutapahtumia sisä- ja ulkotiloissa.

– Kilpa- ja huippu-urheilun harjoittelu- ja kilpailumahdollisuudet kuitenkin turvataan sarjalisenssisopimukseen tai urheilusopimukseen perustuvalle ammattilaisurheilulle OKM:n määritelmän mukaisesti, maajoukkuetoiminnalle, Olympiakomitean tukiurheilijoille ja OKM:n apurahaurheilijoille.

– Urheilutapahtumissa ja -kilpailuissa on niiden luonteen vuoksi riski tartunnoille ja massa-altistuksille. Kun suuri määrä urheilijoita ja yleisöä kokoontuu eri puolilta maata samaan tapahtumaan, on joukkoaltistuksen riski huomattava.

– Ulkoliikuntapaikat voidaan pitää avoinna omaehtoista liikkumista varten.

– Työryhmä suosittaa, että yksityiset toimijat ottavat käyttöönsä vastaavat toimet.

Ikääntyneiden ja riskiryhmien suojaaminen:

– Ikääntyneillä ja riskiryhmillä on oikeus tavata läheisiään. Erityisesti ympärivuorokautisen hoivan yksiköissä tapaamiset on turvattava. Vierailijoiden määrää tulee kuitenkin rajoittaa merkittävästi.

– Kun riskiryhmiin kuuluvat vierailevat hoivayksiköistä vastaavasti yksityiskodeissa, tulee huomioida suositukset yksityistilaisuuksien henkilömäärien rajoituksista.

– Hygieniaohjeisiin, turvaväleihin ja maskinkäyttöön on syytä kiinnittää erityistä huomiota ikääntyneiden ja riskiryhmiin kuluvien läheisten luona.

Turussa ja Salossa tapausmäärät ovat Tyksin tartuntataudeista vastaavan ylilääkärin Esa Rintalan mukaan lähteneet viikonlopun aikana erittäin jyrkkään nousuun.

– On huolestuttava ilmiö, että tällaisia palopesäkkeitä syntyy maakunnan alueilla.

Tartunnat leviävät Rintalan mukaan eniten perheessä ja lähipiirissä. Myös oppilaitoksista ja työpaikoilta tulee edelleen tartuntoja lisääntyvässä määrin.