Paimiossa yksi uusi koronatartunta – Paimion ja Sauvon koulut jatkavat lähiopetuksessa

1

Paimiossa raportoitiin perjantaina jälleen yksi uusi koronatapaus, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Paimiossa tapausten yhteenlaskettu määrä on nyt 29.

Varsinais-Suomessa on kaikkiaan 89 uutta koronavirustapausta, joista 59 on todettu Turussa. Kaarinassa uusia tuli kuusi ja Salossa neljä.

Yhteensä tartuntoja on raportoitu sairaanhoitopiirissä kaikkiaan 2 205 pandemian aikana.

Suomessa todettu 501 uutta korona­virustartuntaa perjantaina. Suomessa on raportoitu nyt yhteensä 30 073 koronavirustartuntaa.

Koronakoordinaatioryhmä esitteli jälleen uusia suosituksia perjantaina. Ryhmä suosittelee, että Varsinais-Suomen kunnat harkitsevat perusopetuksen siirtämistä etäopetukseen soveltuvin osin paikallisen epidemiatilanteen mukaan. Osassa alueen kunnista tai kouluista ollaan jo siirrytty tai ollaan siirtymässä etäopetukseen myös perusopetuksen eri luokka-asteilla. Näin esimerkiksi Kaarinassa.

Paimiossa ja Sauvossa peruskoulut jatkavat lähiopetuksessa aina joululomaan asti. Asiasta päätettiin kaupungin sivistystoimen ja tartuntatautiviranomaisen neuvonpidon pohjalta perjantaina. Vuosiluokkien 4–9 siirtämistä etäopetukseen ei nähty tässä tilanteessa välttämättömäksi.

– Kuntayhtymän tartuntatautilääkärin ja kuntayhtymän johtajan epidemiologinen arvio on se, että alueen kouluissa ei ole tapahtunut laajoja altistumisia eivätkä Paimion ja Sauvon alueella todetut koronatartunnat ole jäljityksessä osoittautuneet olevan peräisin kouluista, sivistystoimi ja viranomaiset kertovat päätöksen taustaksi.

– Vuosiluokkien 7–9 oppilaita muistutetaan edelleen siitä, että on erittäin tärkeätä käyttää maskia sekä koulussa että koulukuljetuksissa. Maskienkäyttösuositusta on kouluissa laajasti noudatettu, siitä kaikille iso kiitos, ryhmä kertoo.

Paimion lukio on toisen asteen oppilaitoksena ollut etäopetuksessa jo jonkin aikaa.

Kaarinassa päätettiin jo torstaina etäopetukseen siirtymisestä koronaepidemian pahenemisen vuoksi.

Paikan päällä koulurakennuksissa opiskelevat ainoastaan vuosiluokkien 1.-3. oppilaat sekä pienryhmäläiset. Muut opiskelevat etänä.

 

Uusia koronatapauksia tulee tällä hetkellä noin 80 päivässä Varsinais-Suomessa, kun vielä viikko sitten niitä todettiin keskimäärin 50 päivittäin. Varsinais-Suomen epidemia keskittyy erityisesti suurimpiin ja tiheimpiin asukaskeskittymiin.

– Huoli Varsinais-Suomen koronatilanteesta on suuri. Tartuntoja tulee hyvin moninaisista lähteistä eikä mikään ryhmä ole koronatartunnalta turvassa. Meillä on runsaan viikon ajan ollut voimassa käytännössä kaikki leviämisvaiheen suositukset, Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Mikko Pietilä sanoo koronakoordinaatioryhmän tiedotteessa.

– Tietoomme on tullut, että kokoontumisia järjestetään suosituksista ja rajoituksista huolimatta. Valitettavasti kaikkialla maskia ei edelleenkään käytetä säännöllisesti, vaikka enemmistö noudattaa ohjeita hyvin, Rintala kertoo.

Koronakoordinaatioryhmän joulukuun alussa antamat suositukset liikkumisen ja kontaktien vähentämisestä ovat voimassa 23. joulukuuta saakka. Koordinaatioryhmä kokoontuu seuraavan kerran viimeistään tiistaina 15. joulukuuta.

Nyt jäljitetyksi saaduista tapauksista noin neljännes on tullut omasta perheestä ja lähipiiristä, kertoo ryhmä. Myös työpaikoilla ja pitkäaikaisen hoidon yksiköissä on testattu runsaasti koronapositiivisia. Tällä hetkellä tunnistetaan 39 prosenttia tapauksista, mutta luku nousee, kun tartunnanjäljitys etenee.

Koronavirustaudin ilmaantuvuus on edelleen noussut, ja on nyt 136 kahden viikon ajalta 100 000 asukasta kohden (6.12. luku oli 103). Näytteitä on otettu runsaasti, ja positiivisten näytteiden osuus on nyt 4,1 prosenttia.

Tyksissä on sairaalahoidossa tällä hetkellä 13 potilasta. Tartuntamäärien valossa on odotettavissa, että koronapotilaiden määrä nousee lähipäivinä edelleen.

– Tilastomme mukaan sairaalahoitoon joutuu hieman yli 10 prosenttia yli 50-vuotiaista koronavirustaudin saaneista potilaista. Sairaalaan joutuneista tehohoitoa tarvitsee noin 20 prosenttia. Hoitoajat tehohoidossa ovat jopa viikkojen mittaisia. Kysymys ei ole lievästä taudista, vaan tilanne on vakava. Riski sairaaloiden ylikuormitukseen on siis olemassa hyvästä varautumisesta huolimatta, mikäli tilanne edelleen vaikeutuu, Pietilä sanoo tiedotteessa.

Alle 50-vuotiaista koronavirustartunnan saaneista sairaalahoitoa tarvitsee keskimäärin kaksi prosenttia.

 

Paimion tartunnan saaneiden kokonaisluku korjattu klo 14.05. 

Lähiopetuksen jatkuminen myös Sauvossa ja tarkemmat kommentit aiheeseen lisätty kello 17.07. 

1 KOMMENTTI

Kommenttien lisääminen on estetty.