Pieni voi olla suurta

0

Olipa kerran pieni ihminen, jolla oli silmää yksityiskohdille ja joka ilahtui (myös) pienistä asioista. Hän asui pienessä varsinaissuomalaisessa kaupungissa. Jotkut häntä ilahduttavista pienistä asioista liittyivät tuohon kaupunkiin ja sen palveluihin.

Lenkkeillessään uudella polulla hän ilahtui toistuvasti tuosta polusta. Vieraillessaan luottokampaamossaan hän ilahtui siitä, että kampaamossa oli kaunis joulupuu, josta saattoi poimia lapsen lahjatoiveen ja toteuttaa sen. Kantakahvilassaan hän ilahtui siitä, että vaikka hän ei voinutkaan nauttia himoitsemaansa kermamunkkia, pakastimesta löytyi myös gluteenitonta, ja kahvilan myyjä otti lautaspinosta toiseksi ylimmän lautasen sitä varten.

Ruokakaupassa lapsensa kanssa asioidessaan henkilömme ilahtui suuresti, kun kassahenkilö laski liukuhihnaa niin, että kolmivuotias ylettyi nostamaan ostoksia hihnalle.

Kun pieni ihmisemme astui toiseen, pieneen ruokakauppaan, myyjä muisti heti hänet nähdessään, että hänen viime viikolla kysymäänsä tuotetta oli nyt saatavilla. Mennessään uimahalliin henkilömme sai pyytämättä pukukaapin avaimen siihen osaan pukuhuonetta, johon hän oli edelliskerralla pyytänyt pääsevänsä.

Lyhyen ajan sisällä henkilömme ilahtui kotikaupungissaan myös ainakin joulukujasta, kaupungin jouluvaloista, kaupunkilaisten jouluvaloista, auttavista käsistä ruokajaossa, nopeasta koronatestauksesta, päiväkodin ikkunan joulukalenterista, omatoimikirjastosta ja kirpputorikaupoista.

Joskus, kun elämä ei näyttänyt parhaita puoliaan, kulkutauti jatkoi kulkuaan, vastoinkäymisiä tuli ja syksy oli pimeä, henkilömme sai vähän lohtua pienistä ilonaiheista. Hän ajautui ajattelemaan myös, että hänen asiansa olivat aika hyvin, koska hänellä oli voimia nähdä hyviä asioita ympärillään. Ehkäpä hän siksi pystyisi myös itse tuottamaan pientä iloa jollekin, joka oli yksin tai jolla oli vaikeaa, vaikkapa joulun aikaan.

Pieni ihminen muisti myös, että joulu tulee joka vuosi eikä sen tuleminen riipu meistä. Hän muisti myös Tove Janssonin kirjoittaneen joskus: Kuta pienempi on itse, sitä isompi joulu tulee.

Katariina Mikkola

Kirjoittaja toivoo hyvää joulua.