Pyörävarkausten piina Paimiossa katkolla – poliisi toivoo edelleen havaintoja

0
Torstaina Paimion keskusteluryhmässä julkaistiin tämä kuva, kaipaako kukaan -kysymykseen liitettynä. Pyörä kuvattu Saarentiellä.

PAIMIO

Paimiolaisia pitkin syksyä piinanneet pyörävarkaudet on ilmiönä poliisille hyvinkin tuttu. Lukuisiin pyörävarkauksiin liittyen on äskettäin otettu kiinni kaksi henkilöä, ja heidän osaltaan on nyt meneillään vangitsemiskäsittely. Se saattaa rauhoittaa tilannetta, edes joksikin aikaa.

Rikoskomisario Mika Paaer sanoo, että pyörävarkaudet alkoivat jo aiemmin, mutta tahti kieltämättä kiihtyi syksyn mittaan. Poliisi on saanut paljon yhteydenottoja, ja on tietoinen tapahtumien kulusta. Sekin on poliisille kiirinyt tietoon, että somen keskustelupalstoilla epäilyjä ja tietoa tekijöistä, havaitusta pyöristä ja myös niiden ”jälkimarkkinoinnista” on jaettu aktiivisesti. Poliisin toimintatapoihin ei kuitenkaan kuulu seurata keskustelupalstoja, ja siksi hän korostaa, että niin näihin tapahtumiin kuin muihinkin liittyen, poliisi toivoo ihmisten suoria yhteydenottoja.

– Poliisi on viranomainen, jolla on rikostilanteessa toimivalta ja sen käyttö edellyttää kansalaisten aktiivisuutta. Me tarvitsemme silmiä ja korvia ja toivottavasti rikostilanteissa yhteydenottokynnys on mahdollisimman matalalla. Käytössä on sähköpostiosoite vihjeet.lounais-suomi@poliisi.fi jonne voi viestiä laittaa. Edelleen olemme kiinnostuneita kaikista tapauksiin liittyvistä havainnoista.

Pyörävarkauksia Paimiossa on leimannut selkeästi tietty ammattimaisuus, joka on toki yleisellä tasolla näkynyt ihan koko poliisilaitoksen alueella. Anastetuille pyörille on selkeät myyntikanavat.

– Toimintatapa on pääpiirteissään selvinnyt, ja äärimmillään se on voinut tarkoittaa, että anastettu pyörä voi olla myyty eteenpäin jo ennen anastusta. Mukana saattaa olla jopa väärennetty kuitti.

Paaer huomauttaa, että varastetun tavaran, vaikka sitten pyörän myyminen eteenpäin edellyttää kuitenkin nimenomaan sitä, että ostajiakin löytyy. Hän kehottaa varovaisuuteen myös nettikaupankäynnissä, jossa pyörät tällä tietoa vilkkaasti vaihtavat omistajaa. Poikkeuksellisen edullisen oston myötä voi syyllistyä varastetun omaisuuden kätkemiseen.

– Kyllä ostotilanteessa pitäisi ymmärtää mitä oikein on ostamassa ja mihin hintaan. Jos hinta on poikkeuksellisen edullinen, sen pitäisi hälyttää.