Säätiö ottaa parantolan haltuunsa maaliskuussa

0
Kunniataulu on Preitilän päiväkodin tuntumassa Ruokolinnantien varrella olevan tenniskentän läheisyydessä. Vasemmalta Säätiön hallituksen puheenjohtaja Olavi Hiekka, Parantolan Metsät ry:n puheenjohtaja Tuomas Mikkola, Henna Helander ja oikealla yhdistyksen sihteeri Minna Oksa. Hallituksen jäsen Jukka Oksa striimasi taulun julkistuksen.

PAIMIO

Paimiossa Parantolan metsät ry:n vieraana itsenäisyyspäivänä Parantolan metsien kunniataulun paljastanut Suomen Arkkitehtiliiton (SAFA) puheenjohtaja Henna Helander on nimitetty Paimion parantola -säätiön uudeksi toimitusjohtajaksi. Hän on myös uuden Paimion parantola -säätiön sekä Alvar Aalto -säätiön hallitusten jäsen.

Helanderin valinnasta kertoi säätiön hallituksen puheenjohtaja Olavi Hiekka , joka myös osallistui Parantolan metsät ry:n juhlahetkeen. Sekä hän että Helander toivat kaunopuheisesti esille sitä, miten merkityksellistä metsien säilyminen on alueen kokonaisuuden ja kehittämisen kannalta. Molemmat myös kiittelivät ja pitivät tärkeänä metsät omistavan yhdistyksen kanssa tehtävän yhteistyön.

Valtion, Varsinais-Suomen Sairaanhoitopiirin, Alvar Aalto-säätiön sekä Paimion ja Turun kaupunkien perustaman säätiön tehtävä on etsiä ratkaisuja Paimion parantolan arkkitehtuurin ja sen kulttuurihistoriallisesti arvokkaan henkisen ja aineellisen pääoman suojelemiseksi ja kehittämiseksi sekä varmistaa parantolakiinteistön ja sen irtaimiston muodostaman kokonaisuuden säilyttäminen.

Parantolan metsien hankinnan mahdollistaneiden lahjoittajien kunniaksi pystytetyn kunniataulun julkistamistilaisuudessa Olavi Hiekka kertoi, että Parantola siirtyy sairaanhoitopiirin hallinnasta säätiön hallintaan aikaisintaan maaliskuussa, koska ison kiinteistömassan haltuunotto vaatii erityistä osaamista. Tuberkuloosisairaalaksi valmistunut kiinteistökokonaisuus on kooltaan 15.000 neliötä.

Aktiivisena yhteiskunnallisena keskustelijana Henna Helander oli etulinjassa etsimässä kestävää tulevaisuutta Paimion parantolan rakennuksille jo kolme vuotta sitten. Nyt hän tulee Hiekan mukaan olemaan keskeisessä roolissa täyttämässä säätiön perustajien esittämää tehtävää sekä kansallisesti että kansainvälisesti.

Paimion parantola on Alvar ja Aino Aallon uran tärkeimpiä arkkitehtuurikokonaisuuksia. Sitä on pidetty myös funktionalismin merkittävimpänä rakennuksena maailmalla.

Säätiön tiedotteessa Helander toteaa, että hänen mielestään Alvar ja Aino Aallon kansainvälinen läpimurtotyö Paimion parantola on täynnä iloa ja kokonaisvaltaista ajattelua.

– Suunnittelu ulottui pienistä yksityiskohdista laajoihin kokonaisuuksiin, kuten rakennusten sijoitteluun mäntymetsään auringonkulku huomioiden. Ilmastonmuutoksen ja epidemioiden aikana Paimion keltaiset, helposti kuljettavat portaat, valoisassa porrashuoneessa muistuttavat meitä toivosta ja uuden ajattelun voimasta. Voimme Suomessa olla todella ylpeitä Alvar Aallon humaanista arkkitehtuurista.

KUKA?

Henna Helander on erittäin monipuolinen arkkitehtuurin ammattilainen. Hänellä on vahva kokemus rakentamisen eri rooleista. Helander on toiminut rakennuttajana sekä johtoryhmän jäsenenä ATT:lla, johtoryhmän jäsenenä ARA:lla, yliarkkitehtina rakennusvalvonnassa, lähiöprojekipäällikkönä, kaavoittajana sekä rakennussuunnittelijana Suomessa, että ulkomailla.

Lisäksi hän on tehnyt pitkän uran rakennussuunnittelijana omassa toimistossaan Arkkitehdit Helander/Langenkiöd OY:ssä sekä monissa toimistoissa Suomessa ja ulkomailla. Hänen merkittävimpiä töitään ovat WeeGee -talon ja taidemuseo EMMA:n suunnittelusta vastaaminen Airas Arkkitehdeilla sekä uusoft-kerrostalo AsOy Rungon pääsuunnittelijana toimiminen omassa toimistossaan.

(juttua tarkennettu 9.12.)