Sauvossa vaeltelee ehkä huippuharvinainen saksanhirvi

0
Arkistokuvassa saksanhirvi kuvattuna Ahvenanmaan Eckerössä. Kuva: TS/Timo Jerkku.

Eläin ei ole aiemmin pärjännyt Suomen kylmässä talvessa, mutta ilmastonmuutos voi tehdä siitä tutumman suomalaisillekin.

SAUVO Teksti: Mikko Perttunen

Useampi Kuopilan metsästysseuran jäsen on onnistunut näkemään Sauvossa saksanhirven. Lajia ei periaatteessa pitäisi Suomen metsistä löytyä, mutta sitä elää kyllä luonnonvaraisena suuressa osassa Eurooppaa, muun muassa Ruotsin ja Norjan eteläosissa. Suomessakin saksanhirviä eli isokauriita on aikanaan ollut istutettuna Ruissalossa ja Ahvenanmaalla, joista laji kuitenkin katosi jo satoja vuosia sitten. Ahvenanmaan vaakunaa eläin vielä koristaa.

Myöhemminkin istutusta on yritetty, mutta yhtä huonoin tuloksin.

– Sellainen tuli tosiaan nähtyä, vaikka en kyllä voi ymmärtää ollenkaan. Aika paljon siinä oli eri tuntomerkkejä, jotka puoltaisivat sitä, että kyseessä on juuri saksanhirvi, Jan Andersson kertoo.

Havaittu eläin oli vielä suurta peurapukkia kookkaampi, ja sillä oli korkeat kaksipiikkiset hankasarvet. Peuralla sarvet ovat monihaaraiset ja leveät. Väritys oli myös tummanruskea, lähempänä hirven kuin peuran väritystä.

– Kävelytyylikin oli erilainen, ja sen jalat olivat korkeammat, Andersson muistelee.

Andersson pääsi seuraamaan eläintä noin kolmensadan metrin päästä kiikareilla valoisaan aikaan, joten erehtymisen mahdollisuutta ei hänen mielestään ole. Hän myös kertoo nähneensä saksanhirviä Liettuassa villisikajahdin yhteydessä, joten perspektiiviä asiaan löytyy siinäkin mielessä.

Vielä lähempää oletetun saksanhirven näki Juha Vainio, jonka kyttäyspaikalle eläin päätyi. Hän pääsi seuraamaan eläintä noin 80 metrin päästä hyvän tovin.

– Ei siinä oikein tulkinnanvaraa jäänyt. Kuusipeuraa väläyteltiin jossain vaiheessa, mutta kokoero on kyllä aikamoinen.

Eläimestä oli saatu kuva jo riistakameraankin, mutta se ehdittiin poistaa, ennen kuin ymmärrettiin, millaisesta harvinaisuudesta on kyse.

Vaikkakin superharvinainen, ei Saksanhirvi toki ole mikään täysin ennenkuulumaton vieras Suomessa. Marraskuun alussa sellainen ammuttiin vahingossa Iissä hirvenmetsästyksen yhteydessä. Periaatteessa mahdolliset reitit saksanhirvelle olisivat Pohjois-Ruotsista tai Venäjältä, mutta Sauvo on kummastakin suunnasta katsottuna melkoisen kaukana.

– Kyllähän saksanhirviä on tuntunut aina silloin tällöin näkyvän, vaikka ovatkin todella harvinaisia. Pitkiä matkoja ne voivat liikkua, mutta kyllä tässä tulee ensimmäisenä mieleen se, että voisiko kyseessä olla tarhakarkulainen jostain, Luonnonvarakeskuksen erikoistutkija Juho Matala arvelee.

Joitakin vuosia sitten Sauvossa päästiin esimerkiksi ihmettelemään Liedon Zoolandiasta karannutta davidinhirveä.

Matala vahvistaa, että saksanhirvi erottuu kyllä selvästi muista hirvieläimistämme, ja tulipa eläin mistä tahansa, on havainto joka tapauksessa todella mielenkiintoinen.

 

Lue myös: Sauvoon ja Paimioon saattaa muodostua oma susilauma – alueella on tehty jatkuvasti havaintoja susiparista