PÄÄKIRJOITUS Löylyä lisää, saunominen on nyt kulttuuriteko

0

Joulun edellä uutisoitiin, että saunominen nousi ensimmäisenä suomalaisena perinteenä Unescon aineettoman kulttuuriperinnön luetteloon.

Moni meistä on viimeisten parin viikon aikana saunonut kerran jo toisenkin. Saunominen kuuluu vahvasti joulun aikaan mutta toki muihinkin juhlapyhiin, oli sitten kesä tai talvi. Itse asiassa saunominen liittyy meillä sekä vesistöihin että kesään, mutta talvella saunominen koetaan erityisen mukavaksi reippaan ulkoliikunnan jälkeen. Ympärivuotinen uinti avovesissä on sekin voimakkaasti lisääntynyt ja lisännyt osaltaan myös saunomista.

Joku saunoo aamulla, joku iltamyöhään. Yhden kalenterissa saunapäiviä on kolme viikossa, toisella joka ainoa päivä. On paljon heitä, jotka nauttivat kiukaan lämmöstä päivittäin, ja sitten heitä, joille viikon huippukohta on sauna lauantai-iltana. Joidenkin mielestä sauna ei ole kunnon sauna, jos siellä pihisee sähkökiuas. Moni sanoo, että puulämmitteinen kiuas tuottaa vasta ne oikeat kosteat löylyt.

Saunomismakuja ja mielihaluja meillä suomalaisilla riittää, ja siksi olikin saunaperinteen uutisoinnin kupeessa mielenkiintoista tutustua tutkimuksiin, joiden mukaan säännöllisellä saunomisella on tutkitusti useita terveydelle suotuisia vaikutuksia. Säännöllisen saunomisen on tutkittu myös hyödyttävän etenkin sydän- ja verenkiertoelimistöä. Saunominen saa lihakset rentoutumaan ja ääreisverisuonet laajenemaan, minkä voi huomata esimerkiksi punoituksena ja ihon laikkuisuutena. Verisuoniston laajeneminen laskee verenpainetta, mikä tietysti hyödyttää sydäntä. Sydän pääsee saunassa ikään kuin helpommalla.

Löyly hellii myös aivoja: tutkimuksissa saunomiseen on pystytty yhdistämään alentunut riski sairastua muistisairauksiin.

Saunomisen vaikutus voi fyysisesti muistuttaa jopa pientä urheilusuoritusta, sillä korkea lämpötila saa hien virtaamaan ja sykkeen kohoamaan.

Monille saunominen on sosiaalinen tilanne ja saunakaverien kanssa jutteleminen tarjoaa henkistä lepoa ja hyvinvointia. Saunominen lisää mielen virkeyttä, mistä muistuttaa Heikki Kinnusen tuttu kappale Saunaan, saunaan suomalaiset. ”Jos ei aurinko aina se paistakaan, silloin pannaan me sauna taas kuumenemaan. Ja kun hermoja oikein pingottaa, heti paikalla saunaan vaan…” Juha ”Junnu” Vainion kappale Yleisessä saunassa kertoo oman tarinansa miesten saunamaailmasta.

Saunominen sopii lähtökohtaisesti siis kaikille. Liika on liikaa kelle vain, ja toisinaan saunomiseen yhdistyvät myös riskitekijät, kuten runsas alkoholinkäyttö. Kylmän ja lämpimän vuorottelulla – eli uinnilla – on sekä hyviä vaikutuksia, mutta äärioloissa pitää muistaa katsoa kaverin perään.