PÄÄKIRJOITUS Parantolan uudet tuulet

0

Jokohan nyt kirjoitetaan uusi lehti Paimion parantolan historiassa? Merkit ainakin näyttävät hyviltä.

Parantolakokonaisuuden äskettäin haltuunsa saanut Paimion parantola -säätiö katsoo toimitusjohtajansa Henna Helanderin johdolla tulevaisuuteen luottavaisesti. Optimismia on ilmassa, mutta jalat ovat kuitenkin tiukasti kiinni Parantolan nummessa.

Tällä hetkellä näyttää vahvasti siltä, että parantola saa vierailijakeskuksen. Ehkä nopeallakin aikataululla. Viisaampia ollaan torstaina, kun säätiön hallitus on pitänyt kokouksensa.

Vierailijakeskus lisäisi tuntuvasti parantolan vetovoimaa. Sitä on toki jo nytkin, mutta harva lienee sitä mieltä, että valtaosa potentiaalista on jo hyödynnetty.

Oikeastaan on ihme, ettei vierailijakeskusta ole toteutettu jo aikaisemmin.

Vierailijakeskukset ovat tätä päivää kaikkialla maailmassa, jos kohde on hiukankin sitä luokkaa, että siitä ollaan kiinnostuneita myös kotipitäjän ulkopuolella. Ja Paimion parantolasta – Alvar Aallon ehkä tunnetuimmasta työstä – taatusti ollaan.

Esimerkiksi USA:sta on miltei mahdotonta löytää nähtävyyttä, jonka yhteydessä ei olisi jonkinlaista visitor centeriä. Siellä koko idea on jalostettu, mutta ei lainkaan niin bisneshenkisesti ja meluisasti kuin saattaisi kuvitella.

Sana vierailijakeskus kuulostaa ehkä mahtipontiselta, mutta keskukset voivat olla myös pieniä, intiimejä ja viihtyisiä. Eivätkä ne yleensä vie tilaa varsinaiselta nähtävyydeltä.

Todella minikokoinen vierailijakeskus sijaitsee muun muassa maailmankuulun arkkitehdin Frank Lloyd Wrightin (1867-1959) – joka lukeutui Alvar Aallonkin ystäviin – kodin ja studion yhteydessä Chicagon Oak Parkissa

John Steinbeckin lapsuudenkoti Salinasissa edustaa hienoa kalifornialaista puutalorakentamista. Talo kätkee pohjakerrokseensa kirjakaupan ja matkamuistomyymälän. Keskikerroksessa on paikallisten ”marttojen” viihtyisä kotiruokaravintola.

Ilman vierailijakeskusta olevia merkittäviä arkkitehtuurikohteita on niukasti. Mieleen tulee Pacific Palisadesin pikkuinen Eames House, jonka suunnitteluun osallistui aikoinaan myös Eero Saarinen. Talo on poikkeus sikälikin, että sen interiöörejä voi tarkastella ainoastaan ikkunaruutujen läpi.

Rauhantuomari Roy Beanin koti- ja saluunamuseo kuumassa erämaassa Rio Granden varrella on parinkymmenen neliömetrin suuruinen. Sieltä on lähimpään suureen kaupunkiin 250 kilometriä. Väkeä kuitenkin riittää. Sekä kohteessa että sen viereen rakennetussa modernissa vierailijakeskuksessa.

PERTTU HEMMINKI