PÄÄKIRJOITUS Kärsivällisyyden kautta lumiseen iloitteluun

0

Katson ulos ikkunasta, on torstai-iltapäivä ja aurinkokin pilkisti. Toimittaja lähti katsomaan miten suksi luistaa Rivonmäellä. Lumikinokset toimiston ulkopuolella nousevat korkeimmillaan jopa puolentoista metrin korkeuteen. Kävellessä kuuluu jalkojen alta tuttu narskunta, ulkona on mukava pikkupakkanen.

Olikohan muilla maanantaina sellainen olo, että ihan jännitti tuleeko lunta ja minkä verran. Tiistaina aamulla suorastaan hymyilytti, vaikka tiesi, että lumikolan kanssa saa väkertää jonkun tovin. Lumia työnnellessä näki tämän tästä kun teillä kulki aurauskalustoa, valon vilkkuivat ja aina välillä kuului kuinka terä kraapaisi pintaa. Ei talvi yllättänyt, mutta kyllä se melkoisella myräkällä tuli. Maisema valkeni ja keskiviikkona saimme ihastella haalean sinistä hämärähetkeä.

Kotipihan lumitöiden lomassa ehdin ajatella, että auraajien paineet ovat isot. Todennäköisesti kierros jos toinenkin, ja tauot pidetään melkein seisaaltaan, sillä pääsääntöisesti eritoten pääväylillä liikkumisen pitää onnistua kohtalaisessa ajassa, kutsuu sitten työt tai harrastukset.

Iltapäivällä osui silmään Helsingin kaupunkiympäristön twiittaus: ”Lunta taas tullut ja tulossa vielä paljon lisää. Kiirettä pitää ja aurat liikkeellä. Sinun kotikatusi aurataan taas viimeisenä.”

Perään kirjautuneissa kommenteissa moni ymmärsi ironia ja kommentoi tätä suorastaan viestinnän mallisuorituksena. Tärkeääkin ja sinänsä vakavaa viestiä voi höystää huumori. Keskustelu jatkui vielä eilenkin, sillä aurauspalautetta riitti, varsinkin kun Helsingissä lunta kertyi enemmän kuin täällä. Koko aurauskalusto oli käytössä ja kun ihmisille vastailtiin, vastaus oli kaikille sama: vilkkaimmat väylät ensin ja kaikki aurat ovat liikkeellä.

Näin se pienessä mitassa oli ja on täälläkin. Kaikki kalusto oli käytössä ja liikkeellä yötä myöten. Silti jonkun mielestä ei tehdä riittävästi. Palautetta tulee, koska aina jonkun mielestä auraus on myöhässä tai sitä tehdään väärässä paikassa. Palautetta myönsivät saaneensa myös Paimion kaupungin aurauksista vastaavat, vaikka he eivät halunneet tarkemmin avata, kuinka paljon ja millaisin sanavalinnoin kaupunkilaiset lähestyivät.

Kärsivällisyyttä kehiin, sillä lumisateita voi olla luvassa lisääkin. Ja aika moni meistä on rehellisyyden nimissä haaveillut ”kunnon talvesta” monet kerrat.

Lumiset ja jäiset talvikelit pitää huomioida liikenteessä, oli ympärillä peltiä tai ei. Ja autossa kannattaa pitää lapio mukana, kaiken varalta. Lumivallit heikentävät näkyvyyttä, ja sekin on hyvä muistaa, että lumikasan takaa saattaa tupsahtaa lumileikkeihinsä tempautunut tenava.

Ilo irti lumikeleistä!

TAINA TUKIA