PÄÄKIRJOITUS Mikä saa asettumaan ehdolle, mikä kirittää uurnille?

0

Siinä kaksi lähiviikkojen isoa paikallista kysymystä. Huhtikuisten kuntavaalien lähestyminen tietää eri puolueissa sitä, että kovasti kysellään sekä jo kokeneiden ehdokkaiden jatkohalujen että mahdollisten uusien ehdokkaiden kiinnostuksen perään. Ehdokkaiden löytäminen ei ole helppoa taaskaan. Luvassa on iso päättäjäuudistus, sillä luopujien listalla on paljon nimiä jo nyt ja moni vielä miettii. Uusia kasvoja kaivataan ehdolle siis joka ryhmään.

Valtakunnantason vaalit ja vallankäyttö heijastuvat aina kuntakenttään, vaikka toki paikallisvaalit ovatkin todella voimakkaasti henkilövaalit. On selviö, että perussuomalaiset ovat haastajaroolissa, kun kerran galluppien mukaan puolue on tällä hetkellä kannatukseltaan maan suurin. Perinteisesti paikallisesti vahvat puolueet, keskusta ja kokoomus kamppailevat osin samoista äänistä ja demarit haastavat pääministeripuolueen asemasta. Ainakaan allekirjoittanut ei suoralta kädeltä muista koska, jos koskaan demareilla olisi Paimiossa ollut suurimman ryhmän asema. Nyt se mahdollisuus on yhä lähempänä.

Samaten Kaarinassa kokoomuksen ja demarien kamppailusta tulee varmasti tiukka ja paljon jää kiinni ehdokasasettelusta.

Sauvossa tilanne on mielenkiintoinen. Viime kunnallisvaaleissa keskusta jo menetti yksinvaltiaan aseman, ja jos puolueen valtakunnallista kannatuskatoa katsoo, näyttää siltä, että muilla puolueilla on iskun paikka.Tämä varmasti kirittää kaikkien ehdokaskyselyjä lähiviikot.

Vasemmistoliitto, kristilliset, vihreät ja perussuomalaiset: kaikilla näillä ryhmillä on mahdollisuus nousta niin Paimiossa kuin Sauvossakin hyvän ehdokasasettelun turvin entistäkin näkyvämmäksi tekijäksi kuntapolitiikassa.

Kunnallisalan kehittämissäätiö KAKS selvitti syksyllä mitkä seikat ovat nykyisten valtuutettujen mielestä tärkeimpiä asioita kuntavaaleissa. Kärjessä oli kotikunnan talous ja velkaantuminen ja sitten listalla korkealle nousivat tyypilliset asiat, kuten terveydenhuolto, vanhustenhuolto, työllisyys, koulut, yrityspalvelut ja elinkeinojen kehittäminen ja päivähoito. Tärkeitä asioita kyllä, mutta eivät välttämättä sellaisia, joista äänestäjät nykyajassa syttyvät. Listalta uupuivat oikeastaan hiukan yllättäen vapaa-ajan palvelut, virkistys, ympäristö- ja energiakysymykset. Mielenkiintoista siis nähdä, mitkä seikat täkäläisittäin nousevat vaaliaiheiksi.

Siitä kun pitkälti sitten riippuu se, miten kuntalaiset saadaan äänestämään.

Taina Tukia