Paimion Preitilässä frisbeekenttä laajenee – juhannukseksi jo heittokuntoon?

0
Esa Westerholm, Jukka Oksa ja Mikko Häkkilä ovat olleet mukana suunnittelemassa Paimion frisbeegolfradan laajennusta. Kolmikko uskoo, että lopputuloksesta tulee kaikkia lajin harrastajia palveleva.

Paimio

Nykyisen 9-väyläisen radan jatkoksi tehtävät uudet yhdeksän väylää vaativat kaupungin pustopuutarhuri Jukka Oksan mukaan noin 100-150 puun kaatamista, jonka jälkeen siistittävää riittää talkooväelle pitkälle kevääseen.

– Kaupunki hoitaa isommat metsätyöt ja väylien raivaamisen, mutta niin sanottua risusavottaa jää sen jälkeen aika paljon. Jos saamme hyvän talkooporukan kasaan, voivat väylät olla valmiina juhannusta nopeammallakin aikataululla, hän kertoo.

Oksan lisäksi radan laajennusta ovat suunnitelleet Paimion kaupungin liikunnanohjaaja Mikko Häkkilä ja frisbeegolfratoja eri puolille Suomea suunnitellut Juho Rantalaiho . Hänen käsialaansa on myös jo nykyisin käytössä oleva 9-väyläinen rata.

– Juho kehui katselmuksessa nykyistä rataa parhaaksi näkemäkseen puistoradaksi. Puitteet vaativammille lisäväylille ovat myös hänen mukaansa kunnossa. Kaiken kaikkiaan 18-väyläinen uusi Paimio Discgolfpark tulee olemaan monipuolinen rata, joka antaa riittävästi haastetta niin aloittelijoille kuin kokeneemmillekin heittäjille, sanoo liikunnanohjaaja Mikko Häkkilä, joka toimii ratahankkeen veturina kaupungin puolelta.

Pitkiä väyliä

Paimion frisbeegolfradan nykyiset yhdeksän väylää ovat mitoiltaan 60–180 metriä pitkiä, jonka lisäksi frisbeegolfradan yhteydessä sijaitseva multigolfrata käsittää lyhyempiä, myös alle 60-metrisiä väyliä. Alkuvuoden aikana rakennettavat yhdeksän uutta väylää ovat selvästi jo olemassa olevia haastavampia, niin pituudeltaan kuin väyläleveydeltäänkin. Häkkilä laskee, että uusista väylistä peräti viisi olisi vähintään 100 metriä pitkiä, kolme vähintään 150-metrisiä ja pisimmälle väylälle kertyisi mittaa jopa noin 200 metriä.

– Kyllä siinä saa jo ihan heittää. Haastetta riittää varmasti, Häkkilä hymyilee.

Samaa mieltä on myös pitkään frisbeegolfia harrastanut paimionlainen Esa Westerholm , joka on kiertänyt yhdessä Rantalaihon, Häkkilän ja Oksan kanssa Varasvuoren metsiä silloin, kun rataa vasta hahmoteltiin.

– Paperilla uudet väylät näyttävät ainakin todella hyviltä. Varasvuoren maasto sopii hienosti lajille, korkeuseroja on mukavasti ja haastetta riittää varmasti, Westerholm miettii.

Hänen mukaansa 18-väyläinen rata on Paimioon erittäin tervetullut ihan jo lajin kasvavan suosionkin takia.

– Kesällä voi sanoa, että melkeinpä aina jonotellaan ja odotellaan omaa heittovuoroa. Myös parkkipaikka on ollut niin täynnä, että osa autoista on jätetty tien varteen tai muualle, minne ne eivät kuulu, Westerholm kertoo.

Myös parkkitilaan on tulossa laajennus.

– Kyllä, uusien väylien vieressä Varasvuoren puolella on jo parkkipaikka, jota voidaan hyödyntää frisbeegolfradan parkkipaikkana. Lisäksi nykyinen parkkialue siirretään tien toiselle viheralueella, ja samalla parkkialueen kokoa kasvatetaan. Onhan nykyinen paikoitustila ollut jo pitkään selvästi liian pieni, Jukka Oksa sanoo.

Varasvuoren käyttö ei uhattuna

Vaikka radan laajennuksen väylät vaativatkin runsaan sadan puun kaatamista Varasvuoren metsistä, eivät alueen lenkkipolut kärsi frisbeegolfradasta.

– Varasvuoren kuntorata sekä metsän muu virkistyskäyttö on otettu radan suunnittelussa huomioon, Oksa lupaa.

Hintaa radan laajennukselle ei Häkkilän mukaan voi vielä tarkkaan arvioida, mutta joka tapauksessa summa jäänee 10 000 euron jommalle kummalle puolelle.

– Alle 15 000 euron jäädään hyvin suurella todennäköisyydellä. Sen tarkemmin hintaa ei voi vielä sanoa, kun esimerkiksi puiden myynnistä saadaan jotain tuloja takaisinkin päin. Joka tapauksessa puhutaan aika edullisesta projektista siihen nähden, että lajin harrastajia on Paimiossakin melkoisesti, Häkkilä alleviivaa.

Valmistuessaan Paimio Discgolfpark täyttää kansallisten kilpailujen vaatimat kriteerit. Mahdollisista kilpailuista vastaavat lähialueiden seurat, mutta on Häkkilällä ainakin yksi haave myös kaupungin näkökulmasta kilpailuihin liittyen:

– Mikä olisikaan hienompi tapa avata uusi rata kuin järjestää historian ensimmäiset Paimion frisbeegolf-mestaruuskisat kesällä. Ja totta kai keväällä auttamassa olleet talkoolaiset pääsevät mukaan ilmaiseksi, Häkkilä heittää.