Kaveritukihenkilöitä kaivataan taas kovasti Paimioon

0

PAIMIO

Mannerheimin Lastensuojeluliiton Varsinais-Suomen piiri kouluttaa helmikuussa Salossa ja Turussa uusia tukihenkilöitä eri tehtäviin. Paimioonkin kaivataan kaveritukihenkilöitä tueksi 6–16-vuotiaille lapsille ja nuorille.

– Ainakin viittä uutta kaveritukihenkilöä kaivattaisiin Paimioon. Kuka tahansa tavallinen ihminen käy tehtävään, jolla on halua auttaa lasta tai nuorta, MLL:n Varsinais-Suomen piirin vapaaehtoistoiminnan koordinaattori  Sirpa Stenström sanoo.

Tukihenkilöksi sitoudutaan vuodeksi kerrallaan ja kaveritukihenkilö tapaa lasta tai nuorta pääasiassa pari kertaa kuukaudessa.

– Lapsen kanssa tehdään asioita hänen kiinnostuksenkohteidensa mukaan. Tekeminen voi olla esimerkiksi ulkoilua, pyöräilyä, kirjastossa tai kaupassa käyntiä, uintia, leipomista, lautapelien pelaamista tai retkeilyä, Stenström kuvaa.

Hän kertoo, että tukihenkilöä vailla on usein lapsia, joille ei ole esimerkiksi löytynyt kavereita, omaa harrastusta tai kiinostuksen kohteita. 

– Vanhemmilla voi myös olla työkiireitä tai jaksamattomuutta tai sitten lapsen koulumotivaatio on heikko ja siihen tarvitaan tukihenkilöä. Tilanne voi olla mikä tahansa, johon tarvitaan turvallista ja luotettavaa aikuista ja joiden kanssa lapsi voi saada uusia kokemuksia, Stenström kertoo.

Koulutukset Turussa ja Salossa


Kaveritukihenkilönä toimimisesta kiinnostuneet voivat ilmoittautua mukaan joko Salossa tai Turussa 2.2. järjestettävään koulutukseen. 

Kyseessä on vapaaehtoistyön tukikoulutus, joka kestää yhteensä neljä kurssikertaa. Kaveritukihenkilöksi haluavat osallistuvat kahdelle ensimmäiselle kurssikerralle. Kaksi viimeistä kurssikertaa koulutetaan perhekummeja lapsiperheille sekä tukiystäviä maahanmuuttajaäideille.  

Stenström kertoo, että Paimiossakin on muutamia vuosia aikaisemmin järjestetty kaveritukihenkilökoulutuksia, mutta sen jälkeen osallistujia on kursseille ollut vähemmän, eikä Paimioon ole saatu omaa ryhmää.

MLL:n vapaaehtoistyön tukihenkilökoulutuskurssin jälkeen kaveritukihenkilöt vielä haastatellaan.

– Siinä kartoitetaan, että minkä ikäiselle lapselle haluaa tuettavaksi ja haluaako tuettavaksi tytön vai pojan. Sen jälkeen etsin sopivan tuettavan, ja tehdään tukihenkilösopimus, Stenström kertoo.

Vapaaehtoistyön tukihenkilökoulutuksesta saa lisätietoa ja siiihen voi ilmoittautua Olet tärkeä -sivustolla: olettarkea.fi.