Korona kohtelee yrityksiä vaihtelevasti – Paimiossa maakunnan toiseksi paras yrittäjyysilmapiiri

0
Sirpa Nieminen kertoo, että FysioPeimarissa työt loppuivat kuin seinään viime keväänä. Vasta syksyllä tilanne alkoi normalisoitua.

PAIMIO, KAARINA

Osalle yrityksistä koronapandemia on ollut kuin isku vyön alle. Osa on pärjännyt entiseen malliin, tai jopa paremmin kuin ennen koronaa. Poikkeuksellinen aika on kuitenkin saanut monet yrittäjät miettimään oman yrityksensä kehitysmahdollisuuksia.

Esimerkiksi paimiolaiselle FysioPeimari Oy:lle koronapandemia on ollut raskasta aikaa. Pahin vaihe oli viime keväänä, mutta syksyn mittaan tilanne helpottui.

– Työt loppuivat keväällä kuin seinään. Jouduimme lomauttamaan puolet neljän hengen porukastamme. Mieleen tuli väistämättä, että tässäkö tämä nyt oli, toimitusjohtaja Sirpa Nieminen huokaa.

– Kelan ohjeistus, jonka mukaan vaikeavammaisten fysioterapia piti lopettaa, oli meille kova isku. He ovat meille iso asiakasryhmä, koska olemme erikoistuneet neurologiseen fysioterapiaan. Onneksi ohjeistusta muutettiin jonkin ajan kuluttua. Paljon asiakkaita meiltä vei myös yli 70-vuotiaiden karanteenisuositus.

Etäterapiasta uusi palvelumuoto

Nieminen kertoo, että FysioPeimarissa kesä kitkuteltiin jotenkin pitämällä lomia pois. Syksyllä tilanne alkoi muuttua normaalimpaan suuntaan. Oli hienoa, kun asiakkaat uskalsivat taas tulla.

Nieminen jatkaa, että osaltaan yrityksen tilannetta on parantanut myös uusien toimintatapojen kehittäminen.

– Saimme Business Finlandilta vähän alle 10 000 euron tuen, jolla kehitimme etäterapian. Siitä tuli hyvä lisä palveluihimme.

 

Tom Saurén kertoo, että korona pudotti myyntiä ravintoloille, mutta myynti vähittäiskaupoille korvasi menetyksen.

Säilykkeillä riittää kysyntää

Piikkiössä toimiva Sauvon Säilyke on selvinnyt korona-ajasta hyvin. Kokonaisliikevaihtoon ei tullut lovea, vaikka korona on kurittanut rankasti osaa yrityksen asiakkaista.

– Normaalisti myymme ravintolapuolelle melko paljon, mutta viime vuonna myyntimme sinne laski tuoteryhmästä riippuen 30–60 prosenttia, toimitusjohtaja Tom Saurén kertoo.

– Kokonaismyyntimme kuitenkin kasvoi hieman edellisestä vuodesta, sillä myynti vähittäiskaupoille lisääntyi 30 prosenttia ja myynti teollisuudellekin sujui melko hyvin.

Korona herätti kehittämään

Koronan aiheuttamat heilahtelut myynnissä panivat miettimään toiminnan kehittämistä. Sauvon Säilyke Oy haki Business Finlandilta kehitysrahoitusta ja sai runsaan 90 000 euron tuen.

– Meillä raha käytetään kolmivaiheiseen kehitysprojektiin. Siinä keskitytään laadunhallintaan, tuotekehitykseen ja kunnossapidon kehittämiseen, Saurén kuvailee.

– Monet ihmiset luulevat virheellisesti, että yritykset voivat käyttää Business Finlandin tukea miten haluavat. Sitä ei voi käyttää firman juokseviin kuluihin, vaan sillä on kehitettävä jotain uutta.

Paimio nousi yrittäjyysilmapiirissä keulille

Tuoreen maakuntaennusteen mukaan Paimiossa on toiseksi paras yrittäjyysilmapiiri. Paimio sijoittuu kakkoseksi myös kunnan ja yritysten välisessä yhteistyössä. Lieto oli kummankin vertailun ykkönen kuten viime vuonnakin.

Yrittäjyysilmapiiriä sekä kuntien ja yritysten välistä yhteistyötä mitattaessa vertailuun pääsevät ne kymmenen kuntaa, joista on tullut eniten yritysten vastauksia ennusteeseen. Nyt Paimio nousi listalle ja Laitila putosi siitä pois.

Elinkeinojohtaja Mika Ingille Paimion hyvä sijoitus oli mieluinen, mutta ei kuitenkaan mikään yllätys.

– Tämä on hieno juttu. Olemme silti tienneet jo muutaman vuoden, että olisimme olleet vastausten perusteella kärjessä. Viime vuonna meillä olisi ollut jossain suhteessa jopa Lietoa paremmat sijoitukset. Vastausten määrä ei vain riittänyt listalle pääsyyn.

Ingi arvioi, että nyt nähty paimiolaisten yrittäjien aktiivisuuden kasvu johtuu monesta tekijästä. Sitä on edistänyt Paimion yrittäjäyhdistyksen puheenjohtajan Salla Axelinin ja yhdistyksen hallituksen toimeliaisuus. Oman osansa ovat tehneet myös kaupunginjohtaja Jari Jussinmäki sekä monet muut virkamiehet. Myös yrittäjillekin on tärkeää näyttää ulospäin, että Paimio on hyvä paikka yrittää.