Koronarokotukset alkoivat- “nyt alkaa näkyä valoa tunnelin päässä”

0
Lääkäri Juhani Junnila sai koronarokotteen torstaina Paimion terveysasemalla. Rokottamassa terveydenhoitaja Meri Kullanmäki.

PAIMIO

Ensimmäiset koronarokotukset on annettu Paimiossa tiistaina terveydenhuollon henkilökunnalle.

– Ensimmäisenä rokotetaan infektiopäivystyksen henkilökunta, eli henkilöt, jotka ovat tekemisissä ylähengitystieinfektion saaneiden potilaiden kanssa ja ottavat esimerkiksi koronatestejä, johtava lääkäri Nora Hagelberg kertoo.

Henkilökunnan rokotukset ovat jatkuneet tämän viikon ja rokotukset on antanut terveydenhoitaja Meri Kullanmäki .

– Olen antanut nyt noin 15 rokotetta, Kullanmäki sanoo.

Hän kertoo, että pääasiassa rokotukseen tulijat ovat olleet rokotteesta innoissaan. Niin myös torstaina koronarokotuksen saanut lääkäri Juhani Junnila .

– Nyt alkaa vihdoin näkyä valoa tunnelin päässä, kun on saatu ensimmäinen konkreettinen suoja virusta vastaan. Toivon, että nyt vaan mahdollisimman moni ottaisi rokotteen, kunhan niitä saadaan tarpeeksi tarjolle, Junnila sanoo.

Seuraavana rokotetaan palvelukeskusten väki

Infektiopäivystyksen henkilökunnan rokotukset jatkuvat vielä ensi viikolle.

Ensi viikolla aletaan rokottaa myös ympärivuorokautisen asumispalveluyksikön asukkaita sekä henkilökuntaa. Paimiossa ja Sauvossa tämä tarkoittaa Paltanpuiston palvelukeskusta, Hoivakoti Viljaskaa sekä Sauvon palvelukeskusta. Yhteensä näissä rokotettavia asukkaita on noin 120, minkä lisäksi rokotetaan vielä palvelukeskusten henkilökunta.

– Ensi viikon aikana rokotuksia ei saada vielä tehtyä kokonaan, sillä saamme rokotteita aina vain tietyn määrän kerrallaan viikoittain, Hagelberg sanoo.

Haastava kylmäketju

Kunhan palvelukeskusten asukkaat ja henkilökunta on saatu rokotettua, seuraavana rokotevuorossa ovat iäkkäät ja henkilöt joilla on vakavalle koronavirustaudille altistavia tekijöitä.

Hagelberg kertoo, että koronarokotus on haastavampi kuin esimerkiksi influenssarokote sikäli, että sitä ei voi viedä jokaisen rokotettavan luokse, vaan samalla kertaa ja samassa paikassa on rokotettava aina useampi henkilö kerrallaan.

– Rokotteessa on haastava kylmäketju, joka ei saa katketa. Yhdessä rokotepullossa on rokoteannos 5–6 henkilölle ja kun rokote on laimennettu, se tulee antaa saman päivän aikana kaikille viidelle tai kuudelle henkilölle, Hagelberg selventää.

Tehosterokote kolmen viikon jälkeen

Koronarokotus alkaa vaikuttaa kuukauden kuluttua sen saamisesta. Toinen tehosterokotus otetaan vielä kolmen viikon päästä ensimmäisen rokotuksen oton jälkeen.

Koronarokotteen ottaminen on vapaaehtoista myös terveydenhuollon henkilökunnalle.

Hagelberg kertoo, että koronarokotteeseen liittyy hiukan enemmän haittavaikutuksia kuin influenssarokotteeseen.

– Lihas tai olkavarsi voi kipeytyä, voi tulla vähän lämmönnousua tai flunssaoireita, hän kertoo.

THL:n rokotusjärjestyksen mukaan ensin rokotetaan koronapotilaita hoitava terveydenhuollon henkilöstö sekä ympärivuorokautisen hoivan henkilöstö ja asukkaat. Tämän jälkeen rokotuksen saavat ikääntyneet, joista ensin yli 80-vuotiaat, minkä jälkeen yli 70-vuotiaat sekä henkilöt, joilla on vakavalle koronavirustaudille altistavia perussairauksia. Tämän jälkeen rokotetaan muu väestö.

– Lukuunottamatta lapsia, joita ei vielä tässä vaiheessa ole otettu ollenkaan mukaan rokoteohjelmaan, Hagelberg huomauttaa.