Kouluruokapatojen äärellä

0

Paimiossa kilpailutetaan parhaillaan kouluruoan valmistajaa osana suurempaa kilpailutusprosessia. Tiukka kuntatalous on ajanut toimintojen ulkoistamiseen jo vuosia sitten.

Syön jälleen kouluruokaa päivittäin ja edelleen se on pääosin hyvää ja monipuolista. Työntekijät ovat varsinaisia taikureita; kukaan ei saa niin pienellä rahalla niin paljon hyvää aikaan kuin koulujen keittiöhenkilökunta!

Muutosta ruoassa ei kuitenkaan voi olla huomaamatta. Muistelen vesi kielellä keittopäivien itse leivottuja sämpylöitä ja hernekeittopäivien pannaria. Tehdastekoiset sämpylät ja suklaavanukas ovat ravitsemuksellisesti varmasti yhtä hyviä vaihtoehtoja, mutta suuhun jää teollinen maku.

Kouluruokailun kilpailuttamisessa oleellista on kuitenkin muu kuin keskustelu lempiruoista. Kouluruokailulla on opetussuunnitelmassa määritelty pedagoginen tehtävä, johon valittavan ruoan valmistajatahon tulisi olla sitoutunut. Yhteistyö koulun ja keittiön henkilökunnan välillä sekä oppilaiden huomioiminen kouluruokailun kehittämisessä ovat keskeisiä toimia, joilla kouluruokailun terveydellistä, sosiaalista ja kulttuurista merkitystä voidaan edistää. Oppilaiden ruoka- ja tapakasvatusta tulee vahvistaa suunnitelmallisesti yhdessä tuumin.

Kilpailutuksen tavoite ”kustannustason alentaminen laatua heikentämättä” (Kunnallislehti ti 19.1.) kuulostaa hienolta, mutta hieman epärealistiselta. Kaikkien toive tietysti on, että saamme jatkossakin nauttia hyvästä ja monipuolisesta kouluruoasta osaavien ammattilaisten valmistamana ja että yhteistyö kaikkien osapuolten välillä pelaa edelleen, oppilaiden hyväksi.

Janni Haapaniemi

Kirjoittaja on Vistan koulun kotitalousopettaja.