Kuvat kuljettavat muistoihin –  joko olet tutustunut tähän ryhmään Facebookissa?

0
Kas tässä! Tehkää hyvin ja klikatkaa itsenne matkalle muistoihin.

PAIMIO

Internetissä toimivan yhteisöpalvelu Facebookin suosituimpia suomenkielisiä sivuja ovat eri paikkakuntien lähimenneisyyttä valokuvin esittelevät sivut. Kuviin ja muisteluksiin pohjautuvia Facebook-ryhmiä on tätä nykyä useimmilla suomalaisilla paikkakunnilla.

Nyt myös Paimiolla. Nina Luostarisen vuoden 2015 marraskuussa perustama Postikorttien Peimari muuntui joulun alla muotoon Vanhoja kuvia ja muistoja Paimiosta.

Ryhmän suosio ryöpsähti heti korkealle. Postikorttiryhmässä oli nimen vaihtuessa 370 jäsentä. Nyt uudistuneen ryhmän jäsenmäärä lähenee jo puoltatoista tuhatta.

Nimi ei enää vastannut ideaa

Mari Helkkala-Paakkisen, Sauli Immaisin, Nina Luostarisen ja Arja Talosen ylläpitämän ja moderoiman ryhmän idea on nerokkaan yksinkertainen: ”Herätetään vanha Paimio eloon kuvien ja muistojen kautta”.

Kyseessä on ”näkyvä” Facebook-ryhmä, jolloin kuka tahansa voi löytää ryhmän ja myös nähdä, keitä ryhmässä on ja mitä jäsenet julkaisevat. Mutta toki ryhmän jäseneksi kannattaa liittyä.

– Alkuvaiheen suuri innostus on työllistänyt paljon, mutta totta kai olemme tyytyväisiä jäsenmäärän kasvuun, mikä tuo myös sivulle uusia mielenkiintoisia päivityksiä, Helkkala-Paakkinen sanoo.

Ryhmän nimen vaihtamista ryhdyttiin puuhaamaan jäseniltä saadun palautteen pohjalta.

– Alkoi tulla viestiä, että nimi on harhaanjohtava. Koska Sauvolla ja Piikkiöllä oli jo omat ryhmänsä, katsottiin parhaaksi keskittyä koko Peimarin alueen sijasta pelkästään Paimioon.

Samalla nimestä poistui postikorttirajaus. Vuosien kuluessa useimmat Peimaria esittelevät postikortit oli jo ehditty käydä ryhmässä läpi.

Huomiota myös laatuun

Kun uudistuneella Facebook-sivulla klikkaa otsaketta ”Media”, tulee vastaan kunnioitettava määrä vanhoja hienoja valokuvia Paimiosta. Niiden parissa ilta ja kenties toinenkin kuluu rattoisasti.

– Huomioittehan yksityisyyden suojan, tekijänoikeudet ja hyvät tavat laittaessanne kuvia ynnä muuta materiaalia tämän ryhmän sivuille, Helkkala-Paakkinen muistuttaa.

Yksityisyyden kunnioittaminen on erityisen tärkeää perheen piirissä ja yksityisissä tilaisuuksissa otettujen kuvien kohdalla. Mutta jos kuvassa on esimerkiksi Vistan vilinää, säädylliset tanssit Tillintuvalla, väenpaljoutta urheilukilpailuissa, ihana päivä yleisellä uimarannalla tai julkiset harjannostajaiset, niin kuva on yleensä laillista julkaista

– Kiinnittäkää myös huomiota kuvien laatuun, mikäli mahdollista. On paljon mukavampaa meille kaikille, jos kuvat ovat laadukkaita ja yksityiskohdista saa hyvin selvää..

Helkkala-Paakkinen tutkii itse säännöllisesti paitsi Paimion, myös entisen kotipaikkakuntansa Yläneen ja työssäkäyntikaupunkinsa Salon lähimenneisyyttä.

– Vanhoissa valokuvissa minua kiinnostaa muun muassa miljöön ja rakennuskannan muuttuminen. Ehkä se johtuu siitä, että minulla on rakennuspiirtäjän koulutus, hän tuumii.