Lindströmistä ensimmäinen iso asiakas Paimion uudelle jalostuslaitokselle

0

PAIMIO

Poistotekstiilien jalostuslaitos aloittaa lähiaikoina toimintansa Paimion Yrityspuistossa Vistan moottoritieliittymän tuntumassa.

Rester Oy:n rakennuttama laitoskiinteistö on viittä vaille valmis. Se luovutetaan tilaajalle 26. helmikuuta, jopa hieman etuajassa.

Kiertotalousyritys Rester Oy ja Euroopan johtaviin tekstiilipalveluyrityksiin lukeutuva Lindström kertoivat eilen maanantaina, että Rester ja Lindström ryhtyvät mittavaan yhteistyöhön poistotekstiilien teollisen mittakaavan jalostustoiminnassa. Hanke on laatuaan Pohjoismaiden ensimmäinen ja sen keskiössä on Paimion uusi jalostuslaitos.

Kysymys on tiivistetysti siitä, että kierrosta poistuvat Lindströmin työvaatteet ja ravintolatekstiilit jalostetaan Paimiossa teollisuuden uusiokäyttöön. Kuluvan vuoden alkupuolella konkretisoituva yhteistyö tulee kattamaan Lindströmin kaikki Suomen tulosyksiköt.

Lindströmiltä tulevan jalostettavan poistotekstiilin vuotuinen määrä on noin 500 tonnia vuodessa, mistä määrästä 80 prosenttia muodostuu työvaatteista. Lindström-konsernin tavoitteena on kierrättää globaalisti kaikki poistotekstiilinsä vuoteen 2025 mennessä.

Tärkeä pelinavaus

Paimion jalostuslaitos on kooltaan lähes 3 000 neliömetriä, ja siellä pystytään käsittelemään vuosittain peräti 12 000 tonnia poistotekstiiliä. Määrä kattaa noin 10 prosenttia Suomen tekstiilijätteestä.

Paimion laitoskapasiteetti tulee olemaan on kahden eri toimijan käytössä. Resterin rinnalla – mutta kuitenkin täysin erillisenä toimijana – aloittaa oman jalostustoimintansa Lounais-Suomen Jätehuolto Oy (LSJH).

Työnjako on sellainen, että Rester jalostaa Paimiossa yritysten poistotekstiilejä, ja vuokralaiseksi tuleva LSJH käsittelee omalla linjastollaan kotitalouksien poistotekstiilejä.

Rester Oy:n toimitusjohtaja Outi Luukko toteaa Lindström-kumppanuuden olevan Resterille tärkeä lähtölaukaus kiertotalouteen ja ympäristösäästöihin pohjautuvan arvoketjun rakentamisessa.

Kyse on samalla ison mittaluokan asiakkuudesta ja pelinavauksesta.

– Edelläkävijöitä tarvitaan. Tämä on ensimmäinen ison mittakaavan sopimus meille, Luukko iloitsee.

Toki muitakin merkittäviä asiakkuuksia on jo solmittu, muun muassa pesularyppäiden kanssa. Tonnimääriltään ne ovat kuitenkin huomattavasti pienempiä kuin tuore sopimus kiertotalous-pioneeriyritys Lindströmin kanssa.

Muutos väistämätön

Lindströmin ja Resterin yhteistyö poistotekstiilien jalostuksesta on käynnistyspotku pohjoismaisen tekstiilitoimialan systeemiselle muutokselle, arvioivat Outi Luukko ja Lindström-konsernin Anna-Kaisa Huttunen, joka on Lindströmin ekosysteemeistä vastaava konsernin johtoryhmän jäsen.

– Olemme mielellämme mukana etulinjassa luomassa kilpailukykyistä kiertotalouden liiketoimintamallia ja vauhdittamassa koko toimialan systeemistä muutosta, Huttunen toteaa.

Resterin Paimion jalostuslaitoksessa poistotekstiilistä valmistetaan tekstiilikuitua käytettäväksi esimerkiksi tekstiiliteollisuudessa langan ja edelleen kankaan tai teknisten tekstiilien valmistukseen. Tekstiilikuitu kelpaa myös rakennusteollisuudelle. Sitä voidaan käyttää muun muassa eristys- ja komposiittimateriaalien sekä akustiikkalevyjen tuotantoon.

Tekstiili- ja vaateteollisuuden nähdään olevan väistämättömän muutoksen edessä. Tuotteiden valmistamiseen käytetään yhä enenevissä määrin luonnonvaroja, ja niiden uusiokäyttö tai jatkojalostus elinkaarensa päässä on vähäistä. EU-alueella vuosittain kulutetuista tekstiileistä kierrätetään tällä hetkellä arviolta vain 3–8 prosenttia.

Mutta määrä tulee vuosi vuodelta kasvamaan.

Rester Oy:n tavoitteena on rakentaa kaupallisesti toimiva ja kansainvälisesti merkittävä ratkaisu tekstiilien kierrättämiseksi.

– Paine vähentää tekstiiliteollisuuden ympäristökuormitusta on valtava, Outi Luukko sanoo.