Päivi oppi ”kantapään kautta”

0
Päivi Pihlaja-Muilu nauttii kotoilusta villasukat jalassa

Monen vanhemmille tai isovanhemmille käsitöiden tekeminen oli ennen lähes kansalaistaito, kunnes jossain vaiheessa siitä tuli epämuodikasta, ja nuorison keskuudessa puhuttiin kutomisesta lähinnä mummojen harrastuksena. 

– Äiti teki meidän suvussamme villasukkia, mutta oikeastaan kukaan muu ei osannut kutoa ollenkaan. Silloin päätin, että kyllä minun täytyy opetella myös tämä tärkeä taito, kuvailee Kaarinassa asuva  Päivi Pihlaja-Muilu

Koululaisena ja vain yhden sukkaparin tehneenä Pihlaja-Muilu ei innostunut heti kutomisesta uudelleen. Villasukkien tekemiseen meni koulussa hurjasti aikaa, eikä se ollut ollenkaan helppoa. Yksin opetteleminen ei innostanut, joten Päivi päätti hakeutua kudontaryhmään, jossa opeteltiin ystävien kanssa yhdessä kutomaan.  

– Opin silloin ohjeiden avulla tekemään kantapään villasukkaan, sitten olikin vain taivas rajana, Päivi naurahtaa. 

Kintaita, villasukkia, vauvan tossuja, nykyään Pihlajan kodista löytyy paljon itse tehtyjä laadukkaita villavaatteita. Alkuinnostuksessa sukkia tuli jopa liikaa, ja Päivi antoi niitä lahjaksi tai vei työpaikalle myyntiin. Nyt tahti on rauhoittunut, mutta rakas harrastus kulkee silti mukana. 

– Otan reissuihin mukaan aina työkalupakin, jossa on käsityötarvikkeet, silloin voi kutoa missä ja milloin vaan. Perusvillasukat valmistuvat päivässä.  

Sosiaalinen media lisäsi käsityöinnostusta, ja nykyään Päivi etsii paljon malleja esimerkiksi Pinterestistä tai Facebookin ryhmistä. Joskus mallit ovat myös hänen itse suunnittelemiaan. 

Kutomisen lisäksi Päivi on tehnyt myös muita suuria projekteja. 

– Virkkaaminen ei ole oma juttuni, mutta tein silti joskus isoäidin neliöistä ison torkkupeiton. Aikanaan tein myös virkkaamalla oviverhon, mutta enää en jaksa sellaisia isoja projekteja tehdä. 

Käsitöitä rakastavalla Päivillä on tulevaisuudessa muitakin suunnitelmia kuin villasukkien kutominen. 

– Ostin kesällä uuden ompelukoneen ja haluaisin taas tehdä itselleni vaatteita. Nykyään vaatteita saa tietysti todella halvalla kaupasta, mutta harrastuksen vuoksi tahtoisin tehdä niitä myös itse. Ajattelin myös alkaa maalata, vaikka se ei käsitöihin liitykään.  

Pihlaja-Muilu on huomannut käsitöiden suosion kasvun sosiaalisessa mediassa. Ryhmät täyttyvät nuorista kutomisesta kiinnostuneista ihmisistä. Mummojen harrastuksesta on tullut jälleen koko kansan huvia.  

– On hienoa, että nuorten innostus käsitöitä kohtaan kasvaa. Luulen, että uudet nuoret ja taitavat suunnittelijat ovat inspiroineet muitakin nuoria tekemään käsitöitä. Esimerkiksi Niina Laitisen sivuilla on hurjasti seuraajia.  

Uusille tekijöille Pihlaja-Muilu antaa yksinkertaisia vinkkejä. 

– Ei kannata aloittaa liian hankalasta ohjeesta. Aluksi voi tehdä perussukat yhdestä langasta. Nykyään on myös  kirjavia lankoja, joten yhdelläkin langalla voi saada hienoja värikkäitä sukkia. Kannattaa pyytää joku konkreettisesti auttamaan ensimmäisten sukkien kanssa, että tekeminen ei lopu siihen, jos vaikka kantapään kanssa on ongelmia. Sukan voi tehdä vaikka lapselle ja lyhyellä varrella, niin kiinnostus ei lopu kesken tekemisen. Kutomisen pitää olla hauskaa, eikä sukkien tekeminen saa muuttua liian työlääksi, Päivi vinkkaa.