Penkkarit ja vanhojen tanssit siirtyvät myöhempään kevääseen

0
Juhlien suhteen Paimion lukion kevät näyttää tänä vuonna erilaiselta kuin yleensä.

PAIMIO

Tänä vuonna lukioiden kevään juhlat on paikoin peruttu kokonaan, paikoin siirretty myöhempään kevääseen.

Paimion lukiossa sekä vanhojen tanssit että penkkarit pyritään järjestämään myöhempänä ajankohtana kuin tavallisesti.

Vanhojen tanssit on alustavasti päätetty pidettäväksi 12. toukokuuta. Lukion rehtori Olli-Pekka Lehtonen kertoo, että opiskelijoille suunnatussa kyselyssä 95 prosenttia vastanneista kannatti juuri kyseistä ajankohtaa.

– Tanssit voivat olla myös tarvittaessa kahtena peräkkäisenä iltana, jos tuolloin on edelleen voimassa yleisömäärille merkittäviä rajoituksia. Kaikkihan tässä nyt liittyy rokotustahtiin ja tuolloin keväällä vallitsevaan epidemiatilanteeseen, hän toteaa.

Penkkarit huhtikuussa?

Penkkareita ei myöskään voida järjestää vielä helmikuussa, mutta mahdollisuuksien mukaan ne järjestettäisiin kiirastorstaina 1.4. Ajankohta olisi hyvä sikäli, että edellisenä päivänä, 31.3. on ylioppilaskirjoitusten viimeinen päivä.

– Perinteistä penkkariajelua varten tarvitaan poliisilta yleisötilaisuuslupa ja voimassaolevien kokoontumisrajoitusten johdosta sellaista ei tietenkään nyt saa. Moni kunta onkin suoraan perunut epidemiatilanteesta johtuen penkkarit, mutta toivomme, että tilanne olisi keväällä jo hieman helpottunut. Jos perinteistä penkkariajelua ei pystytä rajoituksista johtuen tuolloin järjestämään, pidetään tilaisuus koululla hieman muutetussa muodossa rajoitukset huomioiden, Lehtonen sanoo.

Perinteiset abien potkiaiset, jotka oli tarkoitus juhlia keskiviikkona 10.2. on tältä keväältä peruttu.

Ylioppilaskirjoituksissa muutoksia

Kevään ylioppilaskirjoituksissa maaliskuussa on myös koronaepidemiaan liittyen muutoksia: kirjoituspäiviä on lisätty jo etukäteen, esimerkiksi jakamalla lyhyen ja pitkän matematiikan kirjoitukset eri päiville sekä reaalin kokeet neljälle eri päivälle. Tällä muutoksella pyritään pienempiin ryhmäkokoihin kerrallaan salissa.

Paimiossa kevään kirjoituksiin osallistuu yhteensä 109 kokelasta, joista 16 on jo aiemmin valmistuneita korottajia. Suurin kirjoittajamäärä on äidinkielen ja kirjallisuuden kokeissa, joihin osallistuu 65 kirjoittajaa.

Lukion avoimet ovet -esittelyilta pidetään tänä vuonna myös etänä. Tilaisuus pidetään keskiviikkona 27.1. kello 18 alkaen. Tilaisuuteen pääsee osallistumaan lukion kotisivulla olevan linkin kautta.

Lähiopetusta lisätään

Kevätlukukauden aluksi 7.1.2021 lähtien vain ylioppilaskirjoituksiin valmistuvat abiturientit ovat olleet koululla lähiopetuksessa ja nuoremmat ikäluokat etänä. Lukiossa noudatetaan VSSHP:n koronaryhmän suositusta hybridiopetuksesta ja ensi viikolla abien lisäksi tulevat lähiopetukseen lukion toisen vuosikurssin opiskelijat ja helmikuun ensimmäisellä viikolla vuorostaan lukion ensimmäisen vuosikurssin opiskelijat.

Rehtori kertoo, että myös nuorempien ikäluokkien lähiopetus on tärkeää, koska käynnissä on erilaisia käytännön töitä sisältäviä kursseja, muun muassa fysiikan työkurssi, puheviestintää, kuvataidetta ja musiikkia, ja näiden toteuttaminen vain etänä on hyvin haasteellista.

– Lisäksi nuorempien opiskelijoiden on hyvä päästä myös välillä sosiaalisiin kontakteihin – pitkittynyt etäopetus on henkisesti monelle yksinäistä ja kuormittavaa, Lehtonen toteaa.

Nykyiset etäopetussuositukset ovat voimassa 7.2.2021 saakka.