Perusarki on tavoittelemisen arvoista

0

Vuosi sitten lukiolaiset valmistautuivat vanhojen tansseihin ja penkkareihin. Kouluissa ja päiväkodeissa arki oli normaalia. Maaliskuussa koronavirus sekoitti arjen.

Keväällä 2020 Paimiossa suljettiin väliaikaisesti kaksi koulua, kun perusopetus keskitettiin Jokelan ja Vistan kouluihin. Päiväkodeissa varauduttiin tuntemattomaan uhkaan: henkilöstön sairastuessakin varhaiskasvatuksen on pysyttävä toiminnassa, jotta pienten lasten vanhemmat pääsevät töihin.

Yli 1300 peruskoululaisesta vain n. 6 – 7 % oli koulussa. Koulukuljetusreittejä muutettiin, että oppilaat pääsivät kulkemaan, mutta autoja ei ajatettu lähes tyhjinä. Etäkoulun pitkittyessä aloitettiin pakatun kouluruoan jakelu.

Kevään kokemuksista viisaampina maassamme todettiin, että koulujen sulkeminen on vihonviimeisiä toimenpiteitä. Arjen perusrakenteiden ylläpito poikkeusjärjestelyin on parempi ratkaisu. Syksyn aikana yläkoulun oppilaille hankittiin maskit, ja tehtiin myös karanteenimääräyksistä johtuneita opetusjärjestelyitä. Koulutyön arki on pysynyt käynnissä ja päiväkodit avoinna. Tammikuussa maskisuositus laajeni koskemaan myös 6.-luokkalaisia.

Keväällä 2021 joudumme edelleen viikoittain miettimään, kuinka toimitaan lähiviikkojen aikana. Varaudumme koronatilanteen pahenemiseen samalla toivoen, että tilanne kohenisi. Arki on yhä perustoimintojen ylläpitoa ja valmistautumista siihen, jos pitää tehdä nopeita muutoksia. Etusijalla on viranomaisohjeiden noudattaminen, ryhmien pitäminen erillään ja riskien minimointi viruksen leviämiselle.

Nyt lukiossa vanhojentanssit siirtyvät eikä helmikuussa koeta penkkaririemua. Stressi kasvaa kevään ylioppilaskirjoitusten lähestyessä. Toivottavasti abiturientit pysyvät terveinä eivätkä karanteenimääräykset osu kohdalle. Lukion henkilöstöllä on onneksi jo kokemuksia poikkeusjärjestelyistä koronan takia, mm. kun viime keväänä koeaikataulu muuttui kirjoitusten jo käynnistyttyä.

Paimion sivistyspalveluiden 300 työntekijää huolehtii arjesta. Että lapsi pääsee varhaiskasvatukseen, kouluun ja IP-kerhoon. Että kuraattori ja koulupsykologi on tarvittaessa tukena. Että kirjaston, kulttuurin ja nuorisotyön palvelut ovat saatavilla. Että soittotunneille ja kansalaisopiston kursseille sekä uimahalliin pääsee. Ja että päiväkoti- ja koulupaikat, koulukyydit, kurssi-ilmoittautumiset, asiakaslaskutukset, wilma-tunnukset ym. asiatkin hoituvat.

Korona on koetellut kaikkia. Näinä aikoina huomataan, että tylsä perusarki on tavoittelemisen arvoista. On hienoa, kun palvelut toimivat ilman ylimääräistä murehtimista ja säätöä. Vaikka emme tiedä, mitä ensi viikolla tapahtuu, voimme luottaa siihen, että asiat järjestyvät. Olen ylpeä Paimion sivistyspalveluiden ammattilaisista. He ovat sitoutuneet siihen, että arki sujuu – tavalla tai toisella.

Jyrki Lumiainen

Kirjoittaja on Paimion sivistysjohtaja.