Rauno toteutti visionsa, nuoremmat jatkavat ja uudistavat – Vistavisio juhlii

0
Vistavision perustaja Rauno ”Rauski” Aaltonen tuli kodinkonealalle vuonna 1965, joten hänellä on jo lupa istua nojatuolissa. Sininen rivi vasemmalta oikealle: Raunon tyttärenpoika Jouni Haapanen ja hänen äitinsä Hanna Haapanen, jolla on nykyisin päävastuu yrityksen toiminnasta. Heistä seuraavina pitkäaikaiset, luotettavat kodinkonemyyjät Osmo Laine ja Mika Ojanen, jotka ovat vuosikymmenten kuluessa tulleet tutuiksi kenties jopa tuhansille paimiolaisille asiakkaille.

PAIMIO

– Kyllä se oli 40 vuotta sitten kovan harkinnan paikka. Rohkeutta tarvittiin. Minulla oli kuitenkin jo vuodesta 1965 saakka kokemusta kodinkonealan tukkumyynnistä. Se oli avannut katsetta. Olin nähnyt monen liikkeen toimintatapoja, ja minulla alkoi olla valmis sapluuna.

Näin muistelee paimiolainen, maakunnallisestikin tunnettu kodinkonetekniikan ”grand old man” Rauno ”Rauski” Aaltonen . Hän perusti vuonna 1981 Paimioon Vistavisio -nimisen kodinkoneliikkeen, joka on yhä voimissaan ja elää vahvasti tätä päivää. Nyt liikkeen ohjaksissa on Raunon tytär Hanna Haapanen .

Rauno on edelleen kodinkonemies kiireestä kantapäähän. Hän hankki hiljattain kotiinsa Android-telkkarin, josta voi halutessaan katsella melkein mitä tahansa – vaikkapa YouTube-klippejä. Maukkaita kotiruokia hän kokkailee supersuositulla pikkuisella AirFryer -kiertoilmauunilla.

– Molempien käyttö on loppujen lopuksi aika yksinkertaista, tuumii Rauno kannustaen ikätovereitaankin kokeilemaan rohkeasti kaikenlaista uutta.

Asialinja, ei imeliä myyntipuheita

Vistavisiossa noudatetaan yhä pitkälti Raunon oppeja. Teeseistä ykkönen on, että kaiken on rakennuttava hyvän palvelun varaan.

– Käytännössä se on mielestäni paitsi ystävällisyyttä ja kohteliaisuutta muun muassa sitä, että tunnistetaan asiakkaan tarpeet eikä yritetä myydä sellaista, mitä hän ei tarvitse, Hanna Haapanen sanoo.

– Toisaalta se on sitäkin, että muistutetaan realiteeteista. Esimerkiksi siitä, että keraaminen liesi vaatii omat puhdistusaineensa ja että astianpesukoneessa täytyy olla tulvasuoja.

Perheyrityksen kolmannen polven kodinkonemyyjä Jouni Haapanen löytää esimerkin myös viihde-elektroniikan puolelta.

– Jos haluaa hyödyntää kaikki nykyaikaisen television Internet-, Smart-TV- ja viihdepalvelu-ominaisuudet, niin opetteluun kuluu aikaa pari tuntia. Se täytyy kertoa asiakkaalle etukäteen, hän sanoo.

Jouni Haapanen tähdentää kuitenkin, että käyttöönottoa on turha pelätä ja että liikkeestä on mahdollista saada apua.

– Kun käyttöönoton opettelee heti hyvin, niin ongelmia ei yleensä tule. Laite itsessäänkin neuvoo käyttäjäänsä. Täytyy uskaltaa yrittää, vaikka välillä vähän erehtyisikin.

Uskollinen, osaava henkilökunta

Vistavisio on edelleen vahvasti paimiolainen kodinkoneliike. Se kuuluu kotimaiseen Euronics -ketjuun, jonka kaikki myymälät ovat kokonaan kauppiaiden omistuksessa.

Hanna Haapanen on viettänyt aikaansa ja työskennellyt Vistavision myymälässä melkein koko sen 40-vuotisen historian ajan.

– Lapsena ensin koulupäivien jälkeen kaupankäynnin vilskettä katsellen ja sitten vähitellen myös töitä tehden. Aluksi hoidin enemmän paperitöitä, enkä juurikaan ollut myymälän puolella, hän kertoo.

Vistavision kauppiaana hän on ollut runsaat yhdeksän vuotta.

– Kauppiaaksi tullessa oli opittava tekemään ostoja tukkureilta, jotta myymälässä on myytävää. Vaihtoehtoja ja ajankohtaisuuttakin on oltava. Pian ryhdyin myös myymään laitteita asiakkaille muun henkilökunnan keralla.

Vistavisio on tunnettu ammattitaitoisesta ja palvelualttiista henkilökunnastaan, jolta saa tarvittaessa monenlaista asiantuntija-apua.

Henkilökunta on pysynyt pääosin samana vuosikymmenestä toiseen.

Omalla nimellä, omin kasvoin

Tarvasjoelta kotoisin oleva Rauno Aaltonen perusti kodinkoneliike Vistavision Paimioon neljäkymmentä vuotta sitten kahden yhtiökumppanin kanssa.

– Lähdimme markkinointiin omin kasvoin ja nimin. Uskon, että pitkälti sitä kautta saimme hyvän jalansijan Turun alueen kodinkonekaupassa, tuumii kodintekniikan seniori.

– Kun pistää omat kasvot peliin, kokee vahvasti olevansa vastuussa tekemisistään.

Kun yritys oli toiminut viisi vuotta, osti Rauno Vistavision puolisonsa Soilen kanssa. Uusi paimiolainen perheyritys oli syntynyt.

– Kovassa kilpailussa olemme tehneet välillä aika omintakeistakin markkinointia.

Aina kuitenkin reilussa kilpailuhengessä ja huumorinpilkkeen höystämänä.

– Ennen vanhaan oli yksityisiä kodinkoneliikkeitä Turussa ja ympäristössä paljon. Nyt yksityinen omistus alkaa olla tällä alalla jo harvinaista.

Monenlaisia tempauksiakin Vistavisiossa on ollut.

– Myymälässämme ovat vuosien kuluessa esiintyneet muun muassa Junnu Vainio, Petri Laaksonen ja Jaakko Kolmonen, Rauno muistelee.

Viime vuosinakin on ollut hellapäiviä ja vohvelikampanjoita.

Hanna Haapanen harmittelee, että 40 vuoden täyttymistä joudutaan keskiviikkona 27. tammikuuta juhlimaan koronasta johtuen pelkästään työn merkeissä.

– Ajatuksena on kuitenkin, että juhlitaan isommissa puitteissa, pienten tarjoilujen kera sitten kun korona hellittää, hän sanoo.