Rokotuksia sitä mukaa kun niitä saadaan

0

PAIMIO,SAUVO

Koronavirusrokotukset Paimio-Sauvon kuntayhtymässä jatkuvat ikääntyneiden ympärivuorokautisen hoivan yksiköiden henkilökunnan ja asukkaiden rokotuksilla Paltanpuiston palvelukeskuksessa, Esperi Hoivakoti Viljaskassa ja Sauvon palvelukeskuksessa.

– Viime viikon loppuun mennessä kuntayhtymän alueella oli rokotettu 128 henkilöä, kertoo paikallisesta rokotustilanteesta terveyskeskuskuntayhtymän johtava lääkäri Nora Hagelberg .

Rokottamisen vauhti riippuu tietenkin ensisijaisesti saapuvien rokotteiden määrästä.

Seuraavana rokotusvuorossa on kotihoidon henkilökunta, ja sen jälkeen yli 70-vuotiaat ja henkilöt joilla on vakavalle koronavirustaudille altistavia perussairauksia. Kolmantena rokotusvuoroon tulee sitten muu väestö.

Eräs lukija jo kyseli toimituksesta, miten ikääntyneitä kutsutaan koronarokotukseen.

Hagelberg vastaa, että iäkkäiden rokotukset tullaan aloittamaan vanhimmasta ikäryhmästä eli yli 80-vuotiaista.

– Osa heistä on jo saanut ensimmäisen rokotuksen ympärivuorokautisen hoivan yksiköissä, ja kotihoidon asiakkaat tulevat saamaan rokotteen kotihoidon kautta. Ikääntyneiden joukkorokotusten alkamisajankohdasta tiedotetaan sähköisesti jäsenkuntien ja kuntayhtymän kotisivuilla ja facebook-seinällä, paikallislehdessä ja todennäköisesti myös ikäryhmäkohtaisesti suunnatuin tekstiviestein. Rokotusaika terveyskeskukseen pitää varata itse lukuun ottamatta kotihoidon asiakkaita, joiden rokottamisesta kotihoito huolehtii.

– Iäkkäiden joukkorokotusten aloittamisajankohtaan vaikuttaa rokotteiden saatavuus, mutta alkamisajasta tulee varmasti tieto.

Sen johtava lääkärikin oli huomannut, että mediassa on uutisoitu tällä hetkellä käytössä olevien BionTech-Pfizerin rokotteiden toimitusten viivästyksistä, ja silloin rokottaminen myös täällä hidastuisi tilapäisesti.

– Toisena tekijänä rokottamisvauhtiin vaikuttaa myös rokotuksen edellyttämä kakkosannos, joka annetaan ykkösrokotuksen saaneille kolmen viikon kuluttua.

Rokotteisiin liittyen Turun seudulla on raportoitu myös rokotevastaisuuden ilmiöistä. Esimerkiksi Kaarinassa jaettiin jollakin alueella rokotevastaisia lehtisiä. Nora Hagelberg toteaa, että tällaisista ei ole paikallista tietoa kantautunut. Hän muistuttaa, että rokotus on vapaaehtoinen, eivätkä kaikki voi tai halua sitä ottaa.

– Esimerkiksi naisille toive raskaudesta saattaa vaikuttaa päätökseen olla toistaiseksi ottamatta rokotetta.

Ei paikallisia

 

tartuntoja

Maanantain tartuntaluvut eivät kasvattaneet paikallisia lukemia. Varsinais-Suomessa uusia tartuntoja todettiin 15, ja yhdeksän niistä Turussa. Paimiossa ja Sauvossa tartuntoja ei merkitty, Kaarinaan kirjattiin neljä.

Paimiossa koronatartuntojen määrä on edelleen 45, Sauvossa seitsemän ja Kaarinassa 203.