Sopivasti terveellistä suomalaista ruokaa

0

Ruoka on herättänyt paljon intohimoja, jossa tuotteet kilpailevat keskenään lähinnä maun, ulkonäön tai terveellisyyden kriteereillä.

Nyt listaan on lisätty ilmastonmuutos, hiilijalanjälki ja eettinen tuotantotapa. Olemme alueella, jossa ei ole tosiasioihin perustuvia yksiselitteisiä kriteereitä. Mutta on monenlaisia määritteitä, joiden nimeen vannotaan mitä ihmeellisempien ”tutkimusten” perusteella.

Ehdottomuus ja vastakkainasettelu ovat tulleet myös ruokakeskusteluihin.

Onko kasvisruoka ilmastoystävällisempää kuin lihantuotanto. Moni on kuullut näin väitettävän. Kuitenkin keskieurooppalaisen vihersalaatin hiilijalanjälki on tutkimusten mukaan paljon pahempi kuin suomalaisen lihan. Uuden tutkimuksen mukaan maito on rasvaisena terveellisempää ja vähemmän lihottavaa kuin rasvattomana, silti kouluissa on siirrytty rasvattomaan, kun muutama vuosi sitten rasvaa pitää välttää. Tutkimuksia on joka lähtöön ja melkein asiasta kuin asiasta löytää omaa ajatustaan tukevan ”tutkimuksen”. Iltapäivälehtien klikkiotsikot ovat ihan oma lukunsa.

Markkinoinnissa käytetään häikäilemättä näitä ns. tutkimuksia varmoina lähteinä, kunhan niitä voidaan perustella itselle edullisella tavalla. Loppuvuonna ruotsalainen Oatly järjesti todellisen mustamaalauskampanjan maitoa vastaan. Suomalaisiin kuluttajiin tällainen ei juuri toimi, mutta se sai runsaasti julkisuutta. Oatlyn kaurajuomassa on prosessoitua kauraa noin 7 %, tavallista vesijohtovettä yli 90 prosenttia ja loput palmuöljyä ja säilyvyyttä lisääviä lisäaineita. Litrahinta on lähes kaksinkertainen maitoon verrattuna. Kumpi tuote on edullinen ja paremmin ruuaksi sopivaa? Eettisyydellä tai hiilijalanjäljellä ei tällaista tuotetta kannata mainostaa, kun omistajayhtiö tuhoaa todistetusti samanaikaisesti sademetsiä. No ehkä yhtiö toimii etiikkansa mukaisesti.

Suomesta löytyy paremmin kaurajuomansa tekeviä yrityksiä ja samalla voi suosia suomalaista. Mietin, miten hyvin kuluttajat tutkivat tuotteiden taustoja. Oikean tiedon saaminen ei ole helppoa.

Suomalainen ruoka on aina turvallinen valinta, koska sen alkuperä löytyy läheltä ja tuotanto on aina jäljitettävissä.

Ruuan hinnalla on merkitystä. Jos maitolitra maksaa reilusti yli euron, ovat yleisönosastot täynnä kauhistelevia kirjoituksia, mutta juuri kukaan ei kiinnitä huomiota, kun marketti mainostaa kahden litran Vishy-pakkausta tarjoushintaan neljällä eurolla. Ruokamarkkinoilla kaikki on suhteellista.

Mitä pitäisi syödä ja mitä pitäisi välttää? Kaikki ruoka on tehty syötäväksi, toiset vaan ovat parempia kuin toiset. Makuasioista ei kannata kiistellä.

Minusta ruoka ja ruokailu on iloinen asia, josta kenenkään ei koskaan pitäisi kantaa huonoa omaatuntoa. Olen kaikkiruokainen ja ymmärrän, että ihminen itse saa valita ruokansa, eikä se kuulu kenellekään muulle.

Vastakkainasettelu ei kuulu ruokapöytään.

Jo nuorena, jolloin terveellisyys ruuassa korostui, sain mielestäni hyvän ohjeen ystävältäni. Kun syö vähän kaikkea kohtuullisesti, niin siinä väkisinkin tulee syötyä myös jotakin terveellistä.

Maukkaita elämyksiä kotimaisen ruuan äärellä.

Mikko Lindberg

Mtk-Paimion puheenjohtaja