Vuoden kokki vieraili Sauvon koulussa

0
Vuoden kokki, helsinkiläisessä Michelin-ravintola Olossa keittiömestarina toimiva Lari Helenius kokkasi maanantaina sauvolaisten yläkoululaisten kanssa. Kuvassa Emilia Lehto, Aino Toivonen, Katariina Koskinen ja Martta Perkonoja.

SAUVO

Paistumassa on silakoita, yhdellä pannulla paahtuu perunoita ja toisella paprikoita. Uunissa valmistuu kuivattuja miniluumutomaatteja ja toisella puolella keittiötä annostellaan parhaillaan panna cotta -massaa laseihin hyytymään. Meneillään on Sauvon koulun kahdeksasluokkalaisten kotitalouden valinnaistunti. Aivan tavallinen tunti nyt ei kuitenkaan ole, sillä tällä kertaa oppilaat ovat päässeet kokkaamaan Vuoden kokin, helsinkiläisessä Michelin-ravintola Olossa keittiömestarina toimivan Lari Heleniuksen kanssa.

Sauvon koulu osallistui viime syksynä järjestettyyn Hävikki-battle-kilpailuun, jossa tarkoituksena oli valmistaa hävikkiruuasta aterioita. Valtion kestävän kehityksen yhtiö, Motivan järjestämään kilpailuun osallistui yli 8500 oppilasta yli sadasta koulusta ympäri Suomen. Näiden joukosta arvottiin kaksi voittajaa. Palkintona koulut saivat Vuoden kokiksi valitun Lari Heleniuksen kouluvierailun sekä Vuoden tarjoilijaksi valitun Christian Angelovin vierailun. Angelovin vierailu sijoittui Kuopioon, Helenius puolestaan suuntasi Sauvoon.

Hävikkiruuasta puhutaanKotitalousopettaja Salme Heikonen kertoo, että syksyllä Hävikki-battle-kilpailua varten oppilaat saivat Sauvon K-Marketista hävikkilaatikon, jonka aineksista he kokkasivat.

Hävikkiruoka on ollut esillä myös opetuksessa.

– On siitä paljon koulussa puhuttu, sanoo Emilia Lehto .

Heikonen kertoo, että kotitaloustunnilla käytetään myös paljon hävikkiruokaa.

– Jos joku elintarvike on menossa pian vanhaksi, niin siitä kokataan. Ja pyydän myös esimerkiksi ruokalasta ylijäänyttä puuroa, jota pakastan ja myöhemmin niistä leivotaan rieskaa tai karjalanpiirakoita. Nytkin tuolla odottaa vanhat piparitalot runebergintorttusesongin alkamista, Heikonen kuvaa.

Ravintolassakin häviikki huomioidaanMyös nyt Lari Heleniuksen kouluvierailussa teemana oli hävikkiruuasta kokkaaminen. Opettaja oli kaivanut tarvikkeiksi kaikkea mitä jääkaappiin oli tähteiksi jäänyt, sekä käynyt ostamassa kaupasta lisäksi punalaputettuja tuotteita. Heleniuksen tehtävänä oli keksiä näistä kokattavaa.

Helenius kertoo, että huomioi itsekin, sekä työssään että vapaa-ajallaan hävikkiruuan.

– Töissä se on ihan itsestäänselvyys ja ruokaa on helppo kokata siten, ettei hävikkiruokaa edes synny, koska tiedämme etukäteen minkä verran ihmisiä milloinkin tulee ravintolaan syömään. Ja myös kotona pyrin aina kokkaamaan ensin pois sellaiset, mitkä ovat menossa vanhaksi, Helenius kertoo.