PÄÄKIRJOITUS Korona aiheutti lemmikkibuumin

0

Yli kolmasosassa kaikista suomalaisista talouksista on jokin lemmikki ja lapsiperheistä lemmikin omistaa yli puolet. Yleisimmät lemmikit ovat kissoja ja koiria, joita on suomessa yhteensä yli puolitoista miljoonaa.

Koronavuoden aikana lemmikkejä on otettu entistä enemmän. Esimerkiksi koiria on rekisteröity kahdeksan prosenttia enemmän kuin edellisvuonna. Korona-ajan lemmikkibuumi on aiheuttanut sen, että koiranpentuja ei ole kasvattajilta riittänyt kaikille halukkaille, ja maatiaiskissatkin maksavat nyt useita satoja euroja.

Moni on koronavuoden aikana toteuttanut pitkäaikaisen haaveensa hankkia lemmikin, kun nyt on ollut esimerkiksi etätöiden takia entistä paremmin aikaa huolehtia kotona pennusta. Valitettavasti kaikki eivät ole kuitenkaan harkinneet lemmikin ottoa tarpeeksi pitkään. Tämä on huomattu muun muassa eläinsuojeluyhdistyksissä. Suomen eläinsuojelu SEY:n mukaan meneillään on ”kissakriisi”, sillä vuosittain Suomessa hylätään yli 20 000 kissaa.

Se, että ennen jopa ilmaiseksi luovutetuista maatiaiskissoista pyydetään nyt satoja euroja, mutta toisaalta kissoja hylätään tuhansittain, kertoo siitä, että lemmikin pitoon ei ole sitouduttu pidemmäksi aikaa. On hyvä, että kissoja arvostetaan ja niitä ei enää luovuteta ilmaiseksi, mutta hintojen nousu voi aiheuttaa sen, että myös kissanpentuja aletaan tehtailla. Tämä on koiranpentujen yhteydessä jo tuttu ilmiö, jossa samalla naaraalla aletaan teettää pentuja liian usein, mikä ei ole koiralle terveellistä. Pentutehtaissa eläinten oloista ei myöskään huolehdita samalla tavalla kuin vastuullisissa kenneleissä.

Lemmikkiä ottaessa on siis tutkittava paitsi sen hankintapaikka, myös harkittava, riittääkö lemmikille aikaa myös korona-ajan päätyttyä. Miettiä kannattaa myös, mitä tehdä lemmikille jos myöhemmin huomaa, että jollekin perheenjäsenelle puhkeaa allergia.

Vaikka lemmikkibuumiin liittyy lieveilmiöitä, onneksi suurin osa ihmisistä hankkii lemmikkinsä vastuullisesti ja lemmikit pääsevät rakastaviin koteihin. Parhaimmillaan lemmikkit tuottavat omistajilleen iloa, lohduttavat, lievittävät stressiä ja opettavat lapsille vastuullisuutta. Eivätkä koirat ja kissat suinkaan ole ainoita lemmikkejä, vaan tältäkin seudulta löytyy lemmikkeinä niin liskoja, minipossuja, rottia kuin kaneja ja kilpikonniakin. Lemmikkiä ei myöskään aina ole pakko omistaa itse, vaan iloa voi tuottaa esimerkiksi laitoksissa kiertävät vapaaehtoisten lemmikit – tai esimerkiksi koulukoira, jollainen löytyy Vistan koulun ekaluokastakin.

Jaana Pakarinen